________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/12/2011

ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ


Των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα
Έργα πνευματικής οικοδομής, κοινωνικής μέριμνας και πολιτιστικής αναγεννήσεως ευλόγησε κατά τη δεύτερη ημέρα της επισκέψεώς του, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ωστόσο το πιο λαμπρό και κατανυκτικό γεγονός που προκάλεσε τη συγκίνηση κλήρου και λαού ήταν η λιτάνευση των προσφάτως ανευρεθέντων ιερών λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης.
Από νωρίς το πρωί πλήθος κλήρου και λαού είχε συγκεντρωθεί στον παλαιότατο Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο χωριό Όσσα, τόπο καταγωγής της Νεομάρτυρος Κυράννης. Μόλις έφτασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης άνδρες, γυναίκες και παιδιά έσπευσαν να του φιλήσουν το χέρι και να λάβουν την ευχή του.
Ο Ναός συγκλονιστικός. Η ξύλινη οροφή του κεντρικού κλίτους σχεδόν καταστραμμένη, προστατεύεται πλέον από μια νέα στέγη που κατασκευάστηκε με μέριμνα του δυναμικού και δημιουργικού Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη.
Πλήθος λαού είχε κατακλίσει την Εκκλησία για να παραστεί στη δοξολογία. Μπροστά από την Ωραία Πύλη στέκονταν παιδιά κρατώντας ελληνικές σημαίες. Ο Πατριάρχης του Γένους στο Θρόνο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δίπλα του. Στο Ιερό οι Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου καθώς και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, συνοδοί του Οικουμενικού Πατριάρχου, και οι Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Μαντινείας, Σταγών και Μετεώρων, Ιερισσού, Αυλώνος, Σύρου, Σερρών, Ζιχνών, Αρκαλοχωρίου, Κιλκισίου, Ιλίου, Θεουπόλεως και Θερμών.
Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης μίλησε για την Αγία Κυράννα, τη μαρτυρία και το μαρτύριο της, την τιμή που της αποδίδει ο λαός και, φυσικά, για την απρόσμενη εύρεση των Ιερών Λειψάνων της, ενταφιασμένα ακριβώς δίπλα από την Αγία Τράπεζα, προς προστασίαν των, από τους διώκτες της Αγίας, ακόμα και μετά το θάνατό της.

«Η Αγία βλέποντας την αγάπη και την αγαθότατην διάθεσιν της καρδίας του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου να τιμήσει τας προς την τιμήν της εόρτιους εκδηλώσεις επεφύλαξε το μοναδικόν γεγονός της ευρέσεως των αγίων της λειψάνων το οποίο βιώνετε εν συγκινήσει πολύ».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο φρόνημα της Αγίας Κυράννης και σημείωσε ότι το παράδειγμά της αποτελεί πρότυπο για την εποχή μας.
«Κατά τους δυσχειμέρους διά τους αγωνιζομένους τον καλόν αγώνα καιρούς ημών, όταν αι σειρήνες του ακόπου και μάλιστα εύκολου κέρδους, του βίου των απολαύσεων και της με κάθε τρόπον κοινωνικής ανελίξεως, περισσότερον από ποτέ άλλοτε ηχούν εις τα ώτα των νέων, πολλάκις δε, ως μη ώφελεν, ενισχυόμεναι και υπό προσώπων οικείων, είναι σωτήριον να προβάλλωνται πρότυπα ως η Αγία Νεμοάρτυς Κυράννα ως αντίδοτον του ιού της πολυειδούς αμαρτίας, τείχος ακράδαντον κατά των επιφόρων του πειρασμού και ουρανόθεν αντίληψις εις πάσαν ευγενή προσπάθειαν», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερόμενος στην σημασία της πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη Λαγκαδά να διοργανώσει λατρευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 260 χρόνων από το μαρτύριο της Αγίας Κυράννης.
Υπενθύμισε δε τους λόγους του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, “…Τιμή γαρ μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος”.
Στη συνέχεια η χρυσοποίκιλτη λάρνακα, στην οποία φυλάσσονται τα ιερά λείψανα της Αγίας Κυράννης, μεταφέρθηκε στους ώμους ιερέων της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προκειμένου να λιτανευθεί στους δρόμους της Όσσας, μέχρι το νεότερο Ναό, αφιερωμένο στην Αγία Νεομάρτυρα.
Στη διαδρομή γυναίκες έραιναν με άνθη τη λάρνακα της Αγίας, παιδιά έτρεχαν να πάρουν την ευλογία της και μη μπορώντας να φτάσουν τη λειψανοθήκη αρκούνταν να αγγίξουν απλώς τα άμφια των ιερέων που τη μετέφεραν. Πρωτόγνωρες, συγκινητικές, συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της Όσσας και οι δεκάδες προσκυνητές που ήρθαν από κοντινές περιοχές.
Μόλις εισήλθε η λάρνακα στο Ναό, τοποθετήθηκε ενώπιον της Ωραίας Πύλης και αποσφραγίστηκε προκειμένου να προσκυνήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, οι Ιεράρχες και ο λαός.
Όλοι κοντοστέκονταν μπροστά στα ιερά λείψανα της Αγίας που ήρθαν στο φως 260 χρόνια μετά το μαρτύριο της, προς ευλογία του λαού του Λαγκαδά και όλων των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών.
Λίγο αργότερα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πανομοιοτύπου εκδόσεως της χειρογράφου Ακολουθίας της Αγίας Κυράννης από τον καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, Τρύφωνα Τσομπάνη, στο Συνεδριακό Κέντρο της Όσσας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τις εντυπώσεις κέρδισαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου του χωριού, που τραγούδησαν για τον Πατριάρχη, κάνοντάς του το καλύτερο ίσως δώρο για την επέτειο των 20 χρόνων του από την ανάρρησή του στον πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.

«Οικολογική συστράτευσιν» για τη σωτηρία της Κορώνειας και της Βόλβης
Το μεσημέρι της Τρίτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το Σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού της πόλεως του Λαγκαδά, που θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στη συλλογική προσπάθεια προστασίας της λίμνης Κορώνειας.
«Το έργον το οποίον εγκαινιάζεται σήμερον αποδεικνύει ότι ο πολυμήχανος ανθρώπινος νους δύναται να δώσει λύσεις εις συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται εκ της άφρονος και καταστροφικής συμπεριφοράς του ανθρώπου. Αποδεικνύει επίσης την αξίαν της Αρχής της Προλήψεως, καθώς «το προλαμβάνειν κάλλιόν εστί του θεραπεύειν». Δεδομένου μάλιστα του μεγάλου οικονομικού κόστους αυτού του σημαντικού έργου, αλλά και των έργων αποκαταστάσεως των νοσούντων οικοσυστημάτων, κατανοούμεν επί πλέον ότι «το προλαμβάνειν οικονομικώτερον εστί του θεραπεύειν», είπε ο «Πράσινος» Πατριάρχης και σημείωσε ότι είναι σημαντικό η παρούσα οικονομική κρίση να αποτελέσει έναυσμα για την απολύτως αναγκαία στροφή προς την περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και στη σωστή αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Νόσο του Alzhaeimer, στο Ηράκλειο Λαγκαδά παρουσία κληρικών, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και πλήθους πιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί και πρότυπη μονάδα φιλοξενίας ατόμων που νοσούν από την ασθένεια και χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.
Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πατριάρχης εγκαινίασε την αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών, «Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».
Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την στήριξή τους προκειμένου να λειτουργήσει η Ακαδημία. Όπως είπε η αίθουσα αφιερώνεται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο γιατί μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδος, της σωτηρίας και της καινής κτίσεως αλλά και γιατί εκφράζει το ανύσταχτο ενδιαφέρον για τους ομοδόξους λαούς και της Θεολογική Επιστήμη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ακαδημία αυτή θα καταστή πνευματικός φάρος, φαίνων «τοις ωκεανόν του βίου πλέουσι» και μεταλαμπαδεύων το φως της Ορθοδόξου Παραδόσεως, επιρρωννύων δε και τους υπάρχοντας δεσμούς της τοπικής ενταύθα Εκκλησίας μετά της εν τη Βασιλευούση έδρας ημών».
Το απόγευμα, ο Πατριάρχης εγκαινίασε το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Φάρος Λειτουργικής Παραδόσεως και Πολιτισμού» της Μητροπόλεως. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μουσείο με παλαιές εικόνες από Ναούς της Μητροπόλεως και βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην πολιτιστική προαγωγή της πόλης του Λαγκαδά.
«Το Ίδρυμα τούτο, επομένως, της Ιεράς υμών Μητροπόλεως αποτελεί κρίκον ει; Μίαν μακράν άλυσιν συνειδητής καλλιεργείας της παραδόσεως, τα δε δύο άρτι εγκαινιασθέντα οικήματα εκπροσωπούν, τρόπον τινά, αμφοτέρας τας όψεις αυτής: Το μεν μουσείον την, ούτως ειπείν, στατικήν, η δε βιβλιοθήκη την δυναμικήν» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους δεκάδες πολίτες του Λαγκαδά και των γύρω περιοχών που παρέστησαν στα εγκαίνια.
«Το Ίδρυμα υμών φιλοδοξεί, συνάδον προς το όνομα αυτού, να είναι φάρος μεταδίδων το φως της Ορθοδόξου ημών Λειτουργικής Παραδόσεως και του Πολιτισμού», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails