________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/15/2011

Ο Πατριάρχης στην Ιεράπολη, τόπο μαρτυρίου του Αγίου Φιλίππου

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα

Στον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Φίλιππος χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη θεία Λειτουργία που τελέστηκε στα ερείπια πρωτοχριστιανικού ναού, αφιερωμένου στον Άπόστολο Φίλιππο, στην ιστορική Ιεράπολη της νοτιοδυτικής Μ. Ασίας. Τον Πατριάρχη συνόδευε ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Ιάκωβος, ο οποίος διετέλεσε μητροπολίτης Λαοδικείας, της γειτονικής στην Ιεράπολη πόλης με ελληνιστικές και βυζαντινές αρχαιότητες. Είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί στον ιστορικό αυτό χώρο για το χριστιανισμό και όχι μόνο. Μια νέα εξέλιξη είναι ότι, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Ιταλού αρχαιολόγου καθηγητού Francesco D’ Andria, βρέθηκε ο τάφος του Αγίου Φιλίππου δίπλα σε παλαιοχριστιανικό ναό. Ο επικεφαλής καθηγητής θα προβεί σε επιστημονική ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη στις 24 Νοεμβρίου στη Ρώμη ενώπιον πλήθους αρχαιολόγων και ακαδημαϊκών κ.ά. Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε ανήμερα της μνήμης του Αγίου (14 Νοεμβρίου). Αφορμή για τη Λειτουργία αποτέλεσε το γεγονός της εύρεσης του τάφου από τον αρχαιολόγο, ο οποίος επισκέφθηκε το καλοκαίρι τον Πατριάρχη για να τον ενημερώσει σχετικά. Τότε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνέλαβε την ιδέα να οργανωθεί τέλεση Θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής του Αγίου, στην οποία υποσχέθηκε να παραστεί και ο καθηγητής. Έτσι λοιπόν ο αρχαιολόγος ήταν παρών στη Θ. Λειτουργία και στο τέλος ξενάγησε τον Πατριάρχη στις ιστορικές αρχαιότητες στους ναούς και στον τάφο που ανακαλύφθηκε.
Στη Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Μ. Ιεροκήρυξ του Πατριαρχείου Βησσαρίων και ο Δευτερεύων Ανδρέας. Καθήκοντα δε Εκκλησιάρχου εκτέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής από τη Μυτιλήνη. Ακολούθησε Αρτοκλασία και Τρισάγιο εις μνήμην Ιεραρχών, ιερέων και ιερομονάχων με το όνομα του Φιλίππου και των αειμνήστων πατέρων και αδελφών που αναπαύονται στην Ιεράπολη και στη γύρω περιοχή, των ειρηνικώς και μαρτυρικώς τελειωθέντων.
Ο Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε εν συντομία στη ζωή και το έργο του Αποστόλου Φιλίππου τονίζοντας ότι «Ήλθομεν εις την καρδίαν της Μικράς Ασίας, όπου επί αιώνας ήναπτον αι λυχνίαι των επτά Εκκλησιών της Αποκαλύψεως, όπου ωραίοι πόδες αποστολικοί ευηγγελίσθησαν την ειρήνην. Ήλθομεν δια να προσευχηθώμεν δια τας ψυχάς των αναριθμήτων ενταυθα κεκοιμημένων και εν χειρί Θεού αναπαυομένων πατέρων και αδελφών ημών, ως πράττομεν τούτο εις Βιθυνίαν, Καππαδοκίαν, Ιωνίαν, Πόντον και αλλαχού, και δια να αναβαπτισθώμεν προσευχητικώς εις την πίστιν και εις την προς Χριστόν αγάπην αυτών.»
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης ευχαρίστησε θερμώς τον μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Ιάκωβο διότι «ερχόμενος εις αυτά εδώ τα μέρη συχνάκις (εδώ και 11 χρόνια), επικεφαλής ομίλων ευσεβών προσκυνητών δεν αφήνει αλειτούργητον τον Άγιον Απόστολον Φίλιππον, αλλά δίδει με τα προσκυνήματά του αυτά μιαν χριστιανικήν μαρτυρίαν εδώ όπου η χριστιανική μας πίστις έχει βαθείας ρίζας, τα χώματα αυτά είναι ποτισμένα με αίματα μαρτύρων, όπως του Αγίου Φιλίππου, και οι πατέρες μας εδημιούργησαν μνημεία πολιτισμού υψηλού επιπέδου που έρχονται να θαυμάσουν περιηγηταί από όλον τον κόσμον.» 
Κατόπιν ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο θρησκευτικό τουρισμό, που δέκα και πλέον χρόνια τώρα έχουν ξεκινήσει οι προσκυνηματικές επισκέψεις, γεγονός το οποίο ισχυροποιεί την συνύπαρξη λαών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, τονίζοντας ότι «Και ημείς ερχόμενοι τώρα συμβάλλομεν εις την ανάπτυξιν του θρησκευτικού τουρισμού και εις την συναδέλφωσιν ανθρώπων και λαών».
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης, ο Αντινομάρχης και άλλοι διοικητικοί παράγοντες του Νομού Ντενιζλή, προσκυνητές από την Πόλη, την Σμύρνη, την Μυτιλήνη με κληρικούς καθώς και όμιλος αμερικανών από τα Άδανα συνοδευόμενοι από καθολικό κληρικό. Ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στην γύρω περιοχή των ιστορικής σημασίας θερμών λουτρών και στην Λαοδίκεια όπου ανακαλύφθηκαν ερείπια παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών ναών οι οποίοι αναστηλώνονται. Οι τοπικές αρχές παρήχαν στον Πατριάρχη κάθε διευκόλυνση και τον τίμησαν κατά την παραμονή του στην Ιεράπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails