________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/27/2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα
Θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτικά δικαιώματα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή αργά το απόγευμα στο Φανάρι.
Ο πολωνικής καταγωγής Πρόεδρος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή του για τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη και τον συνεχάρη για τη εικοστή επέτειο της λαμπρής Πατριαρχίας του. Υπογράμμισε ότι στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες διατηρούν ζωηρές τις αναμνήσεις από την δυναμική παρουσία και τις σημαντικές ομιλίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναφέρθηκε στο ξεχωριστό ενδιαφέρον και μέριμνα που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο και εν προκειμένω για τους χριστιανούς που διαβιούν στην Τουρκία. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα πατριαρχικά και μειονοτικά ζητήματα όπως τα περιουσιακά, η συμπλήρωση 40 ετών από την αναστολή της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το ακατανόητο φαινόμενο των 24 κατειλημμένων Ιδρυμάτων (βακουφίων) της Ρωμιοσύνης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε τα θετικά βήματα βήματα της Τουρκικής Κυβέρνησης αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι υπολείπονται πολλά ακόμη να υλοποιηθούν.
Έγινε αναφορά για το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή καθώς και για την πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Εκκλησίας Κύπρου. Τη συνάντηση απασχόλησαν και οι διαθρησκειακοί διάλογοι και οι επισκέψεις και επαφές του Πατριάρχη σε μουσουλμανικές χώρες που συμβάλλουν στην καταλλαγή και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών διαφορετικών θρησκευμάτων.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ιδιαίτερα την προσφορά και τις πρωτοβουλίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα χαρακτηρίζοντάς τον με τον γνωστό πλέον τίτλο του Πράσινου Πατριάρχη.
Στη συνάντηση παρίστατο ο πρέσβυς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα MarkPeriniκαι συνεργάτες του Προέδρου καθώς και ο εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στην Άγκυρα Λάκης Βίγκας.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Buzek δήλωσε τα εξής:
It is a very important visit just one month before Christmas. It is a very symbolic date. An exchange of views on the situation of Christians and the situation of minorities cause we should take care of the minorities through democracy. Very symbolic visit and very important for Christians in Europe.
«Είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη, μόλις ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα. Είναι μια πολύ συμβολική ημέρα. Μια ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την κατάσταση των Χριστιανών και την κατάσταση των μειονοτήτων. Θα έπρεπε να μεριμνήσουμε για της μειονότητες μέσω της Δημοκρατίας. Πολύ συμβολική επίσκεψη και πολύ σημαντική για τους Χριστιανούς στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails