________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/04/2015

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε το πρωί της Κυριακής 3 Μαΐου 2015 την Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι του Βοσπόρου. 
Η Κοινότητα Νεοχωρίου εόρτασε και τη μνήμη του ευκλεούς τέκνου της, νεομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, τμήμα του ματωμένου υποκαμίσου του οποίου δωρήθηκε στο ναό από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης.  
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας διαβάστηκαν τα Κόλλυβα, εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Θεοδώρου, αλλά και τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (γεννήθηκε και πέθανε στις 29 Απριλίου, 1863-1933), ο οποίος έζησε στο Νιχώρι επί τρία και πλέον έτη, καθότι η μητέρα του κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη. Θυμίζουμε ότι στο προαύλιο του Ναού υπάρχει η προτομή του ποιητή. 


Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα, όπου μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν ένα πεζό του Καβάφη που αναφέρονται στο Νιχώρι και την Πόλη. 
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρέθηκε κοντά στους ομογενείς. Τόνισε, αφορμώμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής του Παραλύτου, ότι ακόμη κι αν η ομογένεια έχει λιγοστέψει στον αριθμό και μπορεί, όπως ο παράλυτος της Βηθεσδά, να αισθάνεται ότι ουκ έχει άνθρωπον, εντούτοις η Εκκλησία, η πίστη στον Αναστημένο Χριστό, η αγάπη των Ελλήνων απανταχού της γης, οι προσευχές των Αγίων λιγοστεύουν την μοναξιά. Και η ίδια η Εκκλησία αποτελεί τον τόπο και τον τρόπο δια των οποίων η ομογένεια βρίσκει παρηγοριά. Κυρίως όμως η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν γένει δείχνει ότι φλόγα παραμένει ζωντανή, όπως επίσης και οι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων ακατάλυτοι. 


Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε και πάλι στα πρόσωπα των ομογενών τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για την πραγματοποιηθείσα τον περασμένο Δεκέμβριο επίσκεψη στην Κέρκυρα και εξέφρασε τις ευχές και την αγάπη των Κερκυραίων προς όλους τους ομογενείς, διαβεβαιώνοντάς τους για την προσευχή όλων στον Άγιο Σπυρίδωνα, το λείψανο του οποίου φυλάχθηκε ακέραιο και άφθαρτο επί επτά σχεδόν αιώνες στην Κωνσταντινούπολη, πριν μετακομισθεί στην Κέρκυρα, για υγεία και πρόοδο όλων των ομογενών και πορεία ανάστασης και αιωνιότητας. 
Τον Μητροπολίτη Νεκτάριο προσφώνησαν καταλλήλως ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητος, Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, βιβλιοφύλακας των Πατριαρχείων, και ο πρόεδρος της Κοινότητος Λάκη Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά και τη συγκίνησή τους για την επίσκεψη. 
Τον Μητροπολίτη Κερκύρας συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.
Στην Θ. Λειτουργία συμμετείχε και ο Διάκονος της Σειράς Γρηγόριος. 
Τα Κόλλυβα επιμελήθηκε ο μοναχός Νικόλαος Διονυσιάτης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails