________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/01/2021

Χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα το Σάββατο 5 Ιουνίου


Του Θεόδωρου Καλμούκου
Εθνικός Κήρυξ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Σάββατο 5 Ιουνίου θα τελεστεί η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα (Ζηλιασκόπουλου) στο ναό του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και με τη συμμετοχή των εξής ιεραρχών: Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπα, Βοστώνης Μεθοδίου, Ατλάντας Αλεξίου, Φιλομηλίου Ηλία, Ζήλων Σεβαστιανού, Μηδείας Αποστόλου, Ευκαρπίας Ιεροθέου και Αμισού Ιωακείμ. Επίσης, θα συμμετάσχει πλειάδα ιερέων από την περιοχή Βοστώνης και άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θα ακολουθήσει γεύμα στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής 132 άτομα. Ο Επίσκοπος Αθηναγόρας είναι Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου, Πνευματικός Σύμβουλος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής και Εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής. 
Κατόπιν υποδείξεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκλέχτηκε στις 17 Μαΐου παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ναζιανζού. 
Ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος Αθηναγόρας κανονικά θα υπάγεται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα λογίζεται δικός του βοηθός Επίσκοπος, και θα υπηρετεί κατ’ ανάθεση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και επίσης ως Εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. 
Επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος επειδή ο νέος Επίσκοπος δεν έχει συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής, του οποίου όμως η ισχύς ανεστάλη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, στην ίδια συνεδρίαση κατά την οποία απεπέμφθη ο Μητροπολίτης Ευάγγελος από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και εκλέχτηκε στη Μητρόπολη Σάρδεων, ενώ επιβλήθηκε η ποινή της αργίας από κάθε ιεροπραξία στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, η οποία έληξε ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Επισημαίνεται ότι εάν δεν γινόταν αυτός ο ελιγμός, ήτοι της αναστολής του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής, θα έπρεπε εντός σαράντα ημερών να εκλεγεί νέος Μητροπολίτης στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης. 
Ο νέος Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας είναι στενός γνώριμος και φίλος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου από τη Γερμανία. 
Γεννήθηκε το 1970 στο Reutlingen της Γερμανίας. Μεγάλωσε στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Κατάγεται από το Θούριο Ορεστιάδος και τη Βλάστη Κοζάνης. Είναι πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Γερμανικών Σπουδών και Παιδαγωγικών στο Johann Wolfgang Goethe Universitat Frankfurt και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails