Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Αναφερόμενος στις κατά καιρούς συναντήσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισήμανε το γεγονός ότι πάντοτε στηρίζουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ότι οι λύσεις που θα δρομολογηθούν για τα προβλήματα του Πατριαρχείου θα διευκολύνουν και την επίλυση των προβλημάτων, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Αλεβίδες.
Ο Πρόεδρος των Αλεβίδων, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι υπερασπίζονται την ελευθερία πίστεως, εκφράσεως και λατρείας όλων των ανθρώπων, τόνισε ότι: «Ο σκοπός της επισκέψεώς μας είναι ο διάλογος, η ειρήνη και η αδελφοσύνη. Τις ημέρες που μας πέρασαν ο Πατριάρχης είχε πει ότι «αισθανόμεθα ωσάν να έχουμε σταυρωθεί». Και εμείς αισθανόμεθα «ωσάν να είμεθα στη μέγγενη». Ζούμε το ίδιο πρόβλημα. Στην επίλυση των προβλημάτων της θρησκευτικής ελευθερίας θα αγωνιστούμε μαζί». Και εξέφρασε την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και της χορήγησης αδείας για την λειτουργία των ευκτηρίων οίκων των Αλεβίδων. "Θα αγωνιστούμε μαζί για να επιτευχθούν οι στόχοι, ώστε οι άνθρωποι να τελούν τα της πίστης τους ελεύθερα και να δύνανται να παρακολουθούν την εκπαίδευση που επιθυμούν".
Ο Fermani Altun αναλύοντας την τοποθέτησή του ότι «αισθανόμεθα σε μέγγενη», τόνισε ότι: «εδώ και χρόνια δεν βλέπουμε καμμία πρόοδο στην Τουρκία σχετική με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Στην Τουρκία μας συμπεριφέρονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας, μετά τους μη Μουσουλμάνους. Διότι στα κοινά, στην πολιτική, στην έκφραση της πίστης και στην πράξη η κοινωνία των Αλεβίδων αποκόπτεται σε μεγάλη κλίμακα από αυτούς τους τομείς. Θα καταβάλλουμε μαζί προσπάθειες, ούτως ώστε οι κανόνες της Δημοκρατίας να φθάσουν στους ευρωπαϊκούς δείκτες.
Ρωτηθείς σχετικά με την έκφραση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου «αισθανόμεθα ωσάν να είμεθα σταυρωμένοι» ο Αλεβής Πρόεδρος είπε: “Το νόημα εκείνης της εκφράσεως συνίσταται στη μη ύπαρξη θρησκευτικής ελευθερίας. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζούν στην χώρα είναι αντιμέτωποι με τόσα πολλά εμπόδια στο δικαίωμα της πίστης, στην εκπαίδευση και στην λατρεία. Με αυτό το νόημα, με μεταφορική έννοια, μπορούμε να πούμε ότι είναι μία παρομοίωση. Σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχουν περιορισμοί, πονούμε”.
Ας σημειωθεί ότι οι αλεβίδες στην Τουρκία υπολογίζονται στα 15 εκατομμύρια και άλλα 10 περίπου στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου