________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/24/2011

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας


Με λαμπρότητα, ιεροπρέπεια, κατάνυξη και συγκίνηση οι πιστοί έψαλαν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Η ζωή νίκησε τον Θάνατο, το φως το σκότος, η αισιοδοξία την απογοήτευση. Ο Αναστημένος Χριστός γεμίζει με ελπίδα τις ψυχές των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, χιλιάδες πιστών συμμετείχαν στην Ακολουθία της Αναστάσεως που τελέστηκε προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.




«Πορευόμενοι ανάμεσα στις συμπληγάδες της ιστορίας, υπερβαίνουμε την ιστορία εμείς οι Χριστιανοί και συνεχίζουμε την πορεία μας προς τα έσχατα, συντροφιά με τον Αναστημένο Χριστό. Δεν μας κρατά ο θάνατος γιατί πατρίδα μας είναι η Χώρα των Ζώντων. Αυτό μας υπενθυμίζει ιδιαιτέρως εδώ στην Πόλη το περίφημο ψηφιδωτό της Μονής της Χώρας, εκεί που συναντούμε και την άλλη λαμπρή τοιχογραφία με την εις Άδου Κάθοδο του Κυρίου, του αρχηγού και τελειωτού της Χριστιανικής πίστεώς μας», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους πιστούς που είχαν «πλημμυρίσει» την αυλή του Πατριαρχείου στο Φανάρι.



«Δεν μας κρατά ο ο θάνατος, γι’ αυτό και λιτανεύουμε τον αναστημένο Χριστό εκεί που φαντάζει απίθανο – εδώ εις τας ατραπούς του Φαναρίου και μαζί μας όλοι εσείς που έρχεσθε από την Ελλάδα για να μας συνοδεύσετε σ’ αυτή την λιτανεία και να ψάλετε μαζί μας το “Xριστός Ανέστη” στο μέγα Μοναστήρι της Ορθοδοξίας που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το πατροπαράδοτον σέβας. “Ει και ολίγοι πάνυ εσμέν”, έλεγεν ο τελευταίος χριστιανός αυτοκράτωρ. Μαζί με σας, τα φωτόμορφα τέκνα της Εκκλησίας, τους ευλαβείς προσκυνητάς της εσταυρωμένης και δοξασμένης Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας γινόμαστε περισσότεροι, έτι περισσότερον "πάνυ" και νιώθουμε ισχυρότεροι με την αγάπη σας και με την αφοσίωσή σας στην ευσεβή πηγή της Ορθοδοξίας και του Γένους, για να συνεχίσουμε την οικουμενική διακονία και μαρτυρία μας, όπως το κάνει ακούραστα αιώνες τώρα το πάνσεπτο Πατριαρχείο μας, αυτή η φλεγόμενη και μη κατακαιόμενη βάτος» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.




Ανάμεσα στους πιστούς ήταν και ο Άρχων Μέγας Λογοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος με την σύζυγό του, Γιάννα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Γείτονας, ο στιχουργός και δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος, Άρχοντες του Θρόνου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.














2 σχόλια:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.27 Απριλίου 2011 στις 11:40 π.μ.

    Η Μεγάλη Εκκλησία, το Σεπτό Κέντρο, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ξέρει να σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου και της μαρτυρίας. Ξέρει όμως ότι μετά τον σταυρό έρχεται η ανάσταση. Με αυτούς τους δύο άξονες που αποτελούν το θεμέλιο της πίστεώς μας, τον Σταυρό και την Ανάσταση, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία πορεύεται στον δρόμο της ιστορίας, σταυρωμένη και αναστημένη, προσφέροντας συγχρόνως το μήνυμα της ελπίδος, της αισιοδοξίας, της χαράς και της λυτρώσεως. Η Μεγάλη Εκκλησία καθημερινώς περνά μέσα από τις συμπληγάδες, που κατά σύμπτωση βρίσκονται στο άνοιγμα του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα. Αυτό όμως δεν την πτοεί, δεν την κουράζει, δεν την δειλιάζει. Διότι ξέρει πολύ καλά, ότι η ανάσταση είναι η νίκη και η δόξα της. Χριστός Ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails