ρεπορτάζ: Νίκος Παπαχρήστου
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύλλογο Ιμβρίων της Νέας Σμύρνης ο Πατριάρχης μίλησε για την Ίμβρο των παιδικών του χρόνων, για την Ίμβρο στην οποία χειροτονήθηκε ιερέας, για την πατρίδα του την Ίμβρο και τα αρώματά της. Πολλές φορές «κόμπιασε», έκανε μικρές παύσεις. Συγκινήθηκε. «Σας ζητώ συγνώμη για τη συγκίνησή μου» είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας, «αλλά με την Ίμβρο μας είμαι παθιασμένος, έχω πάθος. Είμαι ψυχή τε και σώματι Ίμβριος». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε τους νέους με καταγωγή από την Ίμβρο να επισκέπτονται το νησί των γονιών τους. «Χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια, τη δική σας συμβολή».
Συγκίνηση για την Ίμβρο
"Σας φέρνομε από την Πόλι των ονείρων και από την Ίμβρο μας την πικραμένη, μύρα αγάπης πολλής και χαιρετίσματα πολλά, λουσμένα στο φως της Ιστορίας και των παραδόσεων του Γένους μας. Σας φέρνομε ασπασμούς εγκάρδιους πασπαλισμένους με θαλασσομύρωτη αλισάχνη ιμβριώτικη. Σας φέρνομε ευλογίες της Παμμακαρίστου – της Υπερμάχου Στρατηγού μας και αγίασμα θρύλων ιερών που έθρεψαν επί αιώνες την ψυχή των πατέρων μας. Σας φέρνομε φως από το πάντοτε ολοφώτεινο Φανάρι της Ορθοδοξίας και της αρχοντιάς της Ρωμιοσύνης και ταπεινά αγριολούλουδα από τα ρημαγμένα χωράφια του νησιού μας. Σας φέρνομε δακρυποτισμένο αντίδωρο από μοναχολειτουργιές σε ταπεινά εξωκκλήσια της πατρίδος, όπου οι παπάδες λειτουργώντας μνημονεύουν όλα τα ξερριζωμένα παιδιά της Ίμβρου, τα σκορπισμένα ως τις άκρες του κόσμου. Σας φέρνομε την καρδιά μας και την ψυχή μας, να σας τα χαρίσωμε, γιατί δεν έχομε κάτι πιο πολύτιμο να σας προσφέρωμε" είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους νέους με καταγωγή από την Ίμβρο.
«Η Ίμβρος είναι μια ολόκληρη ιστορία, πνοή αιώνων... Ίμβρος είναι το φως του Αιγαίου και τα φωτεινά πρόσωπα των Ρωμιών», είπε ένας καλός Ίμβριος, ο Καθηγητής Δεληκωνσταντής. Η Ίμβρος είναι ο βράχος της υπομονής μας, θα προσθέσωμε εμείς, και το όνειρο της ελπίδος μας! Είναι το σκίρτημα της καρδιάς μας και η αγάπη της ψυχής μας! Έτσι να τη νιώθετε πάντοτε! Και συσπειρωμένοι εδώ γύρω από τον Σύλλογό μας να ζήτε το άρωμά της και ν’ αγωνίζεσθε για τα δίκαιά της" προέτρεψε ο Πατριάρχης τα νέα παιδιά.
"Αυτό που θέλουμε από σας εμείς οι μεγαλύτεροι είναι να αγαπάτε την Ίμβρο, να την πονάτε, να την φροντίζετε, να την σκέπτεσθε και να την επισκέπτεσθε" είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: "Όσο ζούμε εμείς οι μεγαλύτεροι, να προσπαθήτε να μαθαίνετε από μας το γλωσσικό ιδίωμα του νησιού μας. Για να μη ξεχασθή, για να μη χαθή. Δεν είναι ντροπή να μιλούμε ιμβριώτικα εμείς οι Ίμβριοι! Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε τη γλώσσα των προγόνων μας, η οποία έχει και τόσες αρχαίες Ελληνικές λέξεις. Να αποκτήσετε και να διαβάζετε το Γλωσσάρι της Ίμβρου του μακαρίτη διδασκάλου Κώστα Ξεινού. Να παρακαλήτε και να προκαλήτε τους ηλικιωμένους να σας μιλούν ιμβριώτικα, νιμπριώτ κα! Κι αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον τόπο μας να διαβάσετε τη διδακτορική διατριβή του Αγριδιανού Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνος για την Ίμβρο. Και να ξεφυλλίζετε τους δύο τόμους του Περιοδικού «Ίμβρος» που αξιεπαίνως επανεξέδωσε η Εταιρία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου προ εξαετίας, γιατί είχε προ πολλού εξαντληθή και ήταν δυσεύρετο. Όποιος από μας το έχει στην προσωπική του βιβλιοθήκη έχει ένα θησαυρό. Να διαβάζετε εκεί τα σπουδαία κύρια άρθρα του μακαρίτη Σπόρου, τα λαογραφικά και ιστορικά του Αλεξάνδρου Ζαφειριάδη, τα άρθρα των εκπαιδευτικών της Ίμβρου, την κοινωνική κίνησι. Και μην πήτε: Και τι με μέλλει εμένα τι γινόταν τότε; Διαβάζοντας εκείνο το σπουδαίο περιοδικό μας, θα αγαπήσετε πιο πολύ το νησί μας. Κάνοντας σύγκρισι του τότε με το σήμερα, θα το πονέσετε περισσότερο. Είναι η ιστορία μας, είναι οι ρίζες μας. Και, μόνο τα δένδρα που έχουν βαθειές ρίζες, αντέχουν στους αέρηδες και στις θύελλες και στις καταιγίδες".
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του συλλόγου Ιμβρίων της Νέας Σμύρνης τιμήθηκαν προσωπικότητες που με το έργο τους προέβαλλαν την Ίμβρο, μεταξύ των οποίων τον Γιώργο Νταλάρα, τον καθηγητή Γιάννη Βαλυνάκη, πρώην υπουργό και την βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου. Παρόντες στην εκδήλωση ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, Ακαδημαϊκός καθώς και δεκάδες νέοι με καταγωγή από την Ίβρο.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, ο οποίος αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση δήλωσε "έχω επισκεφθεί πολλές χώρες, μου έχουν απονείμει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων την υψηλότερη τιμητική διάκριση του Αμερικάνικου Κογκρέσου. Η τιμή όμως που μου κάνατε είναι η σημαντικότερη από όλες".
«Οι καρδιές των Ιμβρίων δεν μαυρίζουν εύκολα γιατί μέσα στις καρδιές τους θα παραμένει πάντοτε αναμμένη η λαμπάδα της πίστεως την οποία άναψαν οι γονείς μας. Και αν την λαμπάδα της πίστεως άναψαν οι γονείς μας και οι δάσκαλοι μας, την αγάπη μας για την πατρίδα μας την έχει φυτέψει ο ίδιος ο Θεός. Και ότι φυτεύει ο Θεός οι άνθρωποι δεν μπορούν να το ξεριζώσουν. Μπορούν οι άνθρωποι να μας γκρεμίζουν τα σπίτια, μπορούν οι άνθρωποι να μας κλείνουν τα σχολεία, μπορούν οι άνθρωποι να μας απαγορεύουν να κάνουμε τον σταυρό μας, την αγάπη μας όμως προς την πατρίδα μας κανένας δεν μπορεί να ξεριζώσει.
Και κανένας, κανένας, κανένας δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να κάνουμε ορθόδοξα τον σταυρό μας. Και εμείς στην Ίμβρο θα κάνουμε τον σταυρό μας, θα επισκευάζουμε τα σπίτια μας, θα επισκευάζουμε τα εκκλησάκια μας και θα λειτουργούμε τα εκκλησάκια μας και αυτό θα είναι το μεγάλο μήνυμα το οποίο θα απευθύνουμε προς πάσα κατεύθυνση. Ότι εμείς εκεί στην Ίμβρο δεν αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε τις Θερμοπύλες μας. Δεν αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την Ίμβρο μας. Πάντοτε θα ελπίζουμε, θα υπομένουμε και θα σας περιμένουμε εκεί για ζείτε εκεί την Ιμβριώτικη αρετή της απλότητας.
Και πιστεύω ότι η μεγαλύτερη κατάρα είναι ο εγωισμός και η έπαρση. Και όπου υπάρχει η έπαρση δεν υπάρχει χώρος για τον Θεό».
Τα λόγια του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου, στον Σύλλογο των εν Αθήναις Ιμβρίων,ήταν συγκινητικά. Και ήταν συγκινητικά, διότι άφησε τον εαυτό του για να μιλήσει η καρδιά του και η ψυχή του. Μίλησε ο Ίμβριος Πατριάρχης, μίλησε ο άνθρωπος που όποτε βρίσκει την ευκαιρία επισκέπτεται το νησί του. Μίλησε και συγκίνησε όχι μόνο τους Ιμβρίους και τα παιδιά τους προτρέποντάς τα να επισκεφτούν το νησί των πατέρων τους, αλλά και όλους εμάς. Μας έκανε να αγαπήσουμε την Ίμβρο και με την πρώτη ευκαιρία να την επισκεφτούμε για να γνωρίσουμε τις ομορφιές της. Να επισκεφτούμε την Παναγιά, το Κάστρο, τ' Αγρίδια, τους Αγίους Θεοδώρους και τόσα άλλα όμορφά μέρη του σμαραγδένιου νησιού των Θρακικών Σποράδων. Αλλά πάνω απ΄ όλα, να επισκεφτούμε και να δούμε τους κατοίκους, τους λίγους αυτούς Ρωμηούς που μένουν πιστοί στον τόπο τους, πιστοί στις ρίζες και στα ιερά του Γένους μας, πιστοί στην Εκκλησία και στον Ίμβριο Μητροπολίτη τους Κύριλλο, ο οποίος αγωνίζεται για το ποίμνιό του. Άς επισκεφτούμε το νησί, το οποίο πρόσφατα απέκτησε δύο νέους κληρικούς, οι οποίοι αναπτερώνουν τις ελπίδες της Ρωμηοσύνης. Παναγιώτατε, μας συγκινήσατε, μας κάνατε για μιά φορά ακόμα να αγαπήσουμε τον τόπο σας, τον οποίο με την πρωτη ευκαιρία θα επισκεφτούμε. Παναγιώτατε συνεχίστε. Δεν είστε μόνο Σας. Άγιε Ίμβρου, ο Θεός να Σας δίνει δύναμη και πλούσια την ευλογία Του, για να συνεχίσετε το έργο Σας. Ένα έργο πού για ορισμένους μπορεί να θεωρείται ουτοπία, αλλά για τον Θεό, την ιστορία, την Ρωμηοσύνη και για όλους εμάς, είναι πραγματικό, είναι ελπιδοφόρο, είναι δυνατό, είναι ευλογημένο, γιατί σίγουρα θα έρθουν καλλίτερες ημέρες για όλη την Ρωμηοσύνη.
ΑπάντησηΔιαγραφή