________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/25/2012

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΡΧΗ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Το Φανάρι επισκέφθηκε ο πρ. Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γεώργιος Παπανδρέου το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Μαρτίου, και είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο πρ. Πρωθυπουργός ήταν στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην συνάντηση της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό Κόσμο, της οποίας είναι Πρόεδρος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε στον Γ. Παπανδρέου ότι τον θεωρεί φίλο του Πατριαρχείου και προσωπικό του φίλο και του ευχήθηκε την ευλογία του Θεού και για τώρα και για το μέλλον.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών:
Γ. Π.: Είναι πάντα δική μου η χαρά, δική μας, να είμαστε κοντά σας, υποστηρίζοντας πάντα το Πατριαρχείο και το έργο σας. 
Π. Β.: Ακόμη και χθες, για την οικουμενικότητα… 
Γ. Π.: Ακριβώς. Και σήμερα, στην παρέμβασή μου, αναφέρθηκα στα θέματα αυτά, στην ευαισθησία που έχουμε εμείς πάντοτε στα θέματα του Πατριαρχείου. Και βεβαίως, και το δικό σας έργο είναι πάντα πολύ σημαντικό για την οικουμενική αντίληψη, την οποία έχετε γύρω από τα θέματα του διαλόγου των θρησκειών, των πολιτισμών, αλλά και για το περιβάλλον, όπου είστε πρωτοστάτης και, μάλιστα, σε εποχές που δεν ήταν και της μόδας… 
Π.Β.: Το Πατριαρχείο μας ήταν πρωτεργάτης και πρωτοπόρος σε αυτά τα θέματα της οικολογίας και των διαθρησκειακών διαλόγων.  Αυτό το λέγω με υπερηφάνεια, όχι ως πρόσωπο, αλλά ως Πατριαρχείο. Αρχίσαμε τους διαθρησκειακούς διαλόγους με το Ισλάμ και με τον Ιουδαϊσμό πριν από 25 χρόνια και πλέον, που τότε κανείς δεν προσήγγιζε με θάρρος αυτά τα θέματα. 
Το Πατριαρχείο μας είχε πάντοτε μια ευρύτητα αντιλήψεως, είχε πάντοτε ανοιχτούς ορίζοντες και εγώ απλώς είμαι φορεύς αυτής της αντιλήψεως και αυτής της παραδόσεως. Και μαζί με τους συνεργάτες μου, κάνουμε το καλύτερο δυνατό υπό τας καλυτέρας σημερινάς συνθήκας. 
Όντως, είναι καλύτερες οι συνθήκες για το Πατριαρχείο μας και για την Ομογένεια και για όλες τις μειονότητες εδώ. Χάρις εις την τολμηρά ηγεσία του κ. Ερντογάν, αλλά και της Κυβερνήσεώς του, αναπνεύσαμε σε πολλά θέματα. 
Ακόμη χθες, πήραμε και τον τίτλο ιδιοκτησίας ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου του Γαλατά, το οποίο είχε κατασχεθεί από τις Αρχές. 
Γ. Π.: Είναι και συμβολικό. 
Π.Β.: Και συμβολικό, διότι εκεί στο Γαλατά είναι και οι τρεις Εκκλησίες κατειλημμένες από τον εξωμότη παπα-Ευτύμ, τις οποίες βέβαια διεκδικούμε και αρχίζουμε τώρα ένα συγκεκριμένο αγώνα για να τις επανακτήσουμε. 
Το σχολείο αυτό είναι δίπλα σε αυτές τις τρεις Εκκλησίες, οι οποίες κατεπατήθησαν και ελπίζουμε και αυτές να τις πάρουμε πίσω και να πάμε να λειτουργήσουμε. Τη Θεολογική Σχολή, να την ανοίξουμε, μας είπε ο κ. Νταβούντογλου, που ήρθε όπως ξέρετε πρόσφατα. 
Μας είπε ότι τα ολίγα νομικά κωλύματα που υπολείπονται για την επαναλειτουργία της Χάλκης θα επιλυθούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. 
Επομένως, στις αρχές του επομένου έτους, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή, αιρομένων αυτών των τελευταίων κωλυμάτων, που λέγεται ότι υπάρχουν. 
Γ.Π.: Παναγιότατε, ξέρουμε τον αγώνα σας, έχουμε στηρίξει και εμείς ποικιλοτρόπως τον αγώνα αυτό, όχι μόνο λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας που έχει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, αλλά και λόγω των αρχών που πρεσβεύουμε, ως χώρα δημοκρατική, ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκατάσταση και την προστασία των θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε χώρα, η οποία θέλει βεβαίως να είναι μέσα σε αυτή την οικογένεια. 
Μια οικογένεια αξιών, που λέγεται «ευρωπαϊκή οικογένεια». Και μάλιστα, καθώς είπατε για το διαθρησκειακό διάλογο, εμείς σήμερα, με την ιδιότητα του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητάμε εδώ, στην Τουρκία, με μια Επιτροπή που έχουμε δημιουργήσει για τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη». Και βεβαίως, ένα μεγάλο θέμα, το οποίο έχει τεθεί και συζητάμε, είναι η σχέση Δημοκρατίας – Ισλάμ, υπάρχουν εκπρόσωποι από όλες τις αραβικές χώρες και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 
Γι' αυτό, τα δικά σας λόγια, το δικό σας έργο είναι και για τη σημερινή περίοδο πολύ χρήσιμο, για την εξέλιξη που θα υπάρξει και τις σχέσεις που θα διαμορφωθούν με τον αραβικό κόσμο γύρω από τα θέματα αυτά. 
Κατά την συνάντηση ήσαν παρόντες ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, και ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. 
Τον πρ. Πρωθυπουργό συνόδευαν η σύζυγος του Άντα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης και συνεργάτες του. Ο Γ. Παπανδρέου προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό και ξεναγήθηκε στην αίθουσα εψήσεως του Αγίου Μύρου, αφού την Μ. Εβδομάδα θα λάβει χώρα στο Πατριαρχεί η Τελετή του Αγίου Μύρου.
Με πληροφορίες και από τον επίσημο ιστότοπο του πρ. Πρωθυπουργού εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails