________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/09/2012

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΨΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΟΥ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Αγιασμός για την έναρξη της προετοιμασίας και της εψήσεως του Αγίου Μύρου τελέστηκε σήμερα στον ειδικό χώρο που βρίσκεται δίπλα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 
Τον Αγιασμό τέλεσε, κατά την τάξιν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσία Ιεραρχών-εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς και πλήθους κληρικών, μοναχών και πιστών από διάφορα μέρη του κόσμου. 
Ο Πατριάρχης ευλόγησε τα σκεύη και έριξε στο εσωτερικό τους Αγιασμό, έλαιο, οίνο και άνθη και στη συνέχεια άναψε τους λέβητες για να ξεκινήσει η έψηση του Αγίου Μύρου. Η διαδικασία της εψήσεως θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, κατά τη θεία λειτουργία που θα τελεστεί προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα τελεστεί ο καθαγιασμός του Μύρου.



Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ (Γιορτές στη Βασιλεύουσα, Εκδόσεις «Αρχονταρίκι», Αθήνα 2012): 
"Τη Μεγάλη Δευτέρα το πρωί, μετά την Προηγιασμένη, ο Πατριάρχης με τον Μέγα Αρχιμανδρίτη, τον Μέγα Σύγκελλο και τους Συνοδικούς Μητροπολίτες μεταβαίνουν στο χώρο της παρασκευής του Αγίου Μύρου όπου ψάλλουν Μικρό Αγιασμό και ραντίζουν όσους πρόκειται να εργασθούν, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, τους λέβητες, τους αμφορείς και τα άλλα απαραίτητα δοχεία και σκεύη. 
Μετά την απόλυση ο Δευτερεύων εκφωνεί: «Πρόσχωμεν!» κι ο Πατριάρχης ρίχνει το έλαιο και τα πρώτα άνθη και αρώματα στους λέβητες σταυροειδώς, λέγοντας κάθε φορά: «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Στη συνέχεια ανάβει τη φωτιά κάτω από τους λέβητες, όπου υπάρχουν φρύγανα, παλαιές εντελώς κατεστραμμένες εικόνες και άλλα καύσιμα υλικά, με το τρικέρι, και κατόπιν αρχίζει την ανάγνωση των Ευαγγελίων από το κατά Ματθαίον. 


Μετά τον Πατριάρχη τη σκυτάλη αναγνώσεως των Ευαγγελίων παίρνουν οι Αρχιερείς κατά τη σειρά των πρεσβειών τους, περιβεβλημένοι επιτραχήλιο και ωμόφορο. Τους ακολουθούν οι κληρικοί της Αυλής κατά τη σειρά του αξιώματος τους, με πρώτο τον Μέγα Πρωτοσύγκελλο, και αυτούς άλλοι Ιερείς της Αρχιεπισκοπής, των πλησιόχωρων Μητροπόλεων και από το εξωτερικό. Η ανάγνωση των Ευαγγελίων θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εψήσεως και παρασκευής του Μύρου νυχθημερόν μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, ως την ώρα του ιερού Ευχελαίου. 


Καθώς διαβάζεται το Ευαγγέλιο, κληρικοί και λαϊκοί υπό την επίβλεψη των μυρεψών ανακατεύουν για λίγο το περιεχόμενο των λεβήτων με μακρυές ξύλινες κουτάλες, προσευχόμενοι νοερά. Έχει κιόλας αρχίσει να μοσχομυρίζει ο τόπος! Ήταν συγκινητικό να δεις στο Μύρον του 1992 τη σεβάσμια γερόντισσα Μητέρα του Οικουμενικού Πατριάρχου, μακαρίτισσα σήμερα, Μυρώπη Αρχοντώνη, να κρατάει την κουτάλα και να αναδεύει το εψηνόμενο Μύρο δακρυσμένη, με την παραδοσιακή ιμβριώτικη ευσέβειά της έκδηλη στο πρόσωπο και στις κινήσεις της. 
Ο γιος της είναι από τους πιο ευνοημένους Πατριάρχες, καθ’ όσον έχει ήδη δυο φορές καθαγιάσει Άγιο Μύρον (1992 και 2002) και ετοιμάζεται για τρίτη τη Μεγαλοβδομάδα του 2012. Στην ιστορία μόνο ο πολύς Ιωακείμ ο Γ’ είχε αξιωθή να καθαγιάσει τρεις φορές Άγιο Μύρον (1879,1903 και 1912). Και πάντοτε ο καθαγιασμός Μύρου θεωρείται ξεχωριστή ευλογία Θεού για έναν Πατριάρχη!" 


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.9 Απριλίου 2012 στις 6:51 μ.μ.

    Στιγμές συγκινητικές και μοναδικές. Ο Πατριάρχης μας κύριος Βαρθολομαίος με την ακολουθία του Αγιασμού, ουσιαστικά ξεκινά την έμψηση του Αγίου Μύρου. Είναι ευλογία Θεού για κάθε Ορθόδοξο να παραβρεθεί στο Ιερό Κέντρο και να παρακολουθήσει αλλά και να συμμετάσχει στην έμψηση και στον Καθαγιασμό τυ Αγίου Μύρου.
    Ο Θεός να ευλογεί τον Πατριάρχης μας και όλους τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής που φέτος έχουν ένα επιπλέον βαρύ έργο να επιτελέσουν. Θερμές ευχαριστίες και στον καλό φίλο και Φωτογράφο του Πατριαρχείου μας κύριο Νίκο Μαγγίνα για τις φωτογραφίες που δημοσιεύσει. Καλή δύναμη και Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails