________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/17/2012

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΑ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Την Κυριακή 10 Ιουνίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσά, της περιφερείας Υψωμαθείων. Συμμετείχαν πολλοί ιεράρχες,κληρικοί και πιστοί οι οποίοι μετέβησαν στην Πόλη για τα ονομαστήρια του Πατριάρχου.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας μίλησαν: ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ιερατικώς προϊστάμενος της Περιφερείας Υψωμαθείων, ο Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας και ο Πατριάρχης, ο οποίος είπε τα εξής:


"Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,
Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τον Άγιο Γεώργιο Κυπαρισσά, αυτή την ακραία κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως που σχεδόν στερείται ενοριτών όμως έχει το δικαίωμα και αυτή να περιμένει μια φορά τον χρόνο την Πατριαρχική επίσκεψη, την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και Ποιμενάρχου της πόλεως αυτής όπως το έχουμε καθιερώσει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια να επισκεπτόμεθα, όπως το είπε ήδη ο Άγιος Ελβετίας, μιαν προς μιαν τας κοινότητας και εκκλησίας της πόλεώς μας έτσι ήταν η σειρά του Αγίου Γεωργίου του Κυπαρισσά σήμερα, διότι την ημέρα που επανηγύριζε εμείς είχαμε την εορτή του Πανσέπτου Πατριαρχικού ναού, οι επόμενες Κυριακές ήσαν γεμάτες, και σήμερα είμαι ευτυχής που μπορώ να πραγματοποιήσω την ποιμαντορική μου επίσκεψη εδώ. 
Και είναι μεγάλη ημέρα και για μένα, δια τον ομιλούντα, γιατί δεν ήρθα μόνος, αλλά ήρθα με πολλούς προσφιλείς αδελφούς αρχιερείς, μητροπολίτας, επισκόπους τον εψηφισμένον άγιον Πατάρων τον οποίον συγχαίρομεν δια την επαξίαν προαγωγήν του. Ήλθα με πολλούς αδερφούς αρχιερείς, λέγω, οι οποίοι αναλίσκονται ο καθένας από το μετερίζι του, ο καθένας από την έπαλξιν την οποίαν τον έταξεν η πρόνοια του Θεού ο αρχηγός και δομήτωρ της Εκκλησίας για να υπηρετήσει το λαό του Θεού, να υπηρετήσει τις Διορθόδοξες σχέσεις, να υπηρετήσει την Οικουμενικήν κίνησιν, είμαστε όλοι μαζί σήμερα προσκυνηταί του Αγίου του μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και ευχαριστώ αυτούς τους παρόντας αδελφούς αρχιερείς που ευρίσκονται στην πόλη μας τας ημέρας αυτάς δια να συνεορτάσουν και να με συγχαρούν δια τα ονομαστήριά μου. Σας αναγράφω, άγιοι αδελφοί, τας ευγνώμονας ευχαριστίας μου και εκτιμώ βαθύτατα τον κόπον εις τον οποίο υπεβλήθητε για να έλθετε έως εδώ. 


Συγχαίρω τον αδελφόν Άγιο Δημητριάδος για το πρόσφατο συνέδριο για τον Εθνικισμόν, το οποίον και αυτό όπως και τα προηγούμενα συνέδρια της Ακαδημίας της Μητροπόλεώς του εστέφθη υπό επιτυχίας. 
Ευχαριστώ όλως ιδιαιτέρως τον Άγιο Ελβετίας κ Ιερεμίαν, προσφιλέστατον ομογάλακτον αδελφόν απo τα θρανία της Χάλκης, ο οποίος παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και το Σαμπεζύ, μαζί με όλο τον κόσμο και το Πατριαρχείο και την Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν υστέρησε να διοργανώσει και εφέτος αυτό το προσκύνημα των αγαπητών μας φοιτητών και έτσι τους έχουμε κοντά μας εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας έστω και δι’ ολίγας ημέρας και καθώς τελειώνουν τον κύκλο των σπουδών των στο Σαμπεζύ, τους ευχόμαστε να επιστρέψουν αισίως εις τας αντιστοίχους εκκλησίας και χώρας των, να γίνουν καλοί εργάτες του Ευαγγελίου, καλοί εργάται της Πανορθοδόξου ενότητος και συνεργασίας. Είναι μια μεγάλη προσφορά του Πατριαρχικού μας κέντρου μας εκεί στο Σαμπεζύ αυτή η σύγκλισις επί τω αυτώ φοιτητών από διαφόρους Ορθοδόξους Εκκλησίας, οι οποίοι διδάσκονται την κοινήν ορθόδοξον θεολογίαν, το κοινόν ορθόδοξον κανονικόν δίκαιον, δημιουργούν φιλίες και γέφυρες μεταξύ των οι οποίες θα φανούν χρήσιμες εις την μελλοντικήν συνεργασίαν των. 


Με την ευκαιρία ευχόμεθα  πλήρην επιτυχίαν της ειρηνικής επισκέψεως τας ημέρας αυτάς του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας εις την Αγιωτάτην Αυτοκέφαλην Εκκλησίαν της Κύπρου. 
Ευχαριστώ τον αγαπητό πατέρα Αριστόβουλο για την θερμή προσφώνησή του και τον παρακαλώ να διαβιβάσει εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχη Ιεροσολύμων αδελφόν κύριον Θεόφιλον τον αδελφικόν ασπασμόν καθώς και την αδελφική μου αγάπη και την ευλογίαν της Μητρός Εκκλησίας σε όλα τα μέλη της αγιοταφιτικής αδελφότητος. Είστε αγωνισταί για του Χριστού την πίστη την Αγία και για τα προνόμια του Γένους μας, τα προνόμια της Ορθοδοξίας εις τους Αγίους Τόπους και σας ευχόμεθα όλα τα καλά του Θεού και να μπορείτε να ανταπεξέρχεστε στις εκάστοτε δυσκολίες και να συνεχίζετε μια παράδοση αιώνων πολλών, παράδοση θυσιών και αγώνων. Μαζί με τους αγίους αρχιερείς καλωσορίζω τους ευλαβεστάστους ιερείς διακόνους μοναχούς και μοναχάς που ήρθαν επίσης για τα ονομαστήριά μου είτε μόνοι τους είτε συνοδεύοντες τους ποιμενάρχας των και γέροντές των. 
Ευχαριστώ ακόμη τους σοφούς ελλογιμωτάτους καθηγητάς, τον κύριο Σασαγιάννη, προέδρο των οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στο πρόσωπό του όλους τους αξιωματούχους του Πατριαρχείου μας. Απόψε εις τον εσπερινόν εις το Βαλουκλή θα προσθέσουμε εις τον χορόν και εις την χορείαν των οφφικιάλων έναν ακόμη εκλεκτό επιστήμονα τον κ. Χρυσόστομο Χριστοφορίδη, υιόν ιερέως από τη κοινή γενέτειρα την Ίμβρο και θα είπομεν τότε τα προσήκοντα. 


Και όλους τους πιστούς από την Νίκαιαν του Πειραιώς, αν είναι εδώ με τον π. Ιωάννη, από τη Μητρόπολη Νικαίας και αν είναι εδώ οι εκπρόσωποι των Ποντίων της Γερμανίας που περίμεναν υπό την ηγεσία του κ. Μαυρίδη. Όλους ανεξαιρέτως, τον Άγιο Λεύκης που έφερε έναν όμιλο προσκυνητών από την Γερμανία, έναν όμιλο προσκυνητών Ελλήνων και Γερμανών, όλους τους χαιρετίζω με εγκαρδιότητα και τιμή και τους ευλογώ από μέρους της Μητρός Εκκλησίας. Είναι δε πολύ ωραία η συγκυρία τους προσκυνήματός μας εις τον Άγιον Γεώργιον τον Κυπαρισσά, σήμερα εορτή των Αγίων Πάντων. Κατά την οποία η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας τιμά όλους αυτούς οι οποίοι υπό οιανδήποτε ιδιότητα ευηρέσθησαν τον Θεόν δια μέσου των αιώνων, προ Χριστού και μετά Χριστόν και αυτούς που θα ευαρεστήσουν τον Χριστόν και εν τοις εφεξής.
  

Το συναξάρι που ακούσαμε σήμερα αναφέρει αυτούς που έζησαν και διεκρίθησαν επί αγιότητι και δικαιοσύνη εις την Ασίαν, εις την Λιβύην, εις την Ευρώπην, εις τον Βορράν και τον Νότον, όπως λέγει επί λέξει το συναξάρι. Δηλαδή εις όλον τον τότε γνωστόν κόσμο. Αλλά και αυτοί που ευηρέσθησαν το Θεό και ήθλησαν για τον Χριστόν αργότερα εις την Αμερικήν, εις την Ωκεανίαν και επαναλαμβάνω όλοι αυτοί οι οποίοι θα αγωνιστούν και εις τους επερχομένους αιώνας μέχρι της συντελείας των αιώνων. 
Όλους αυτούς τους τιμά σήμερα η Εκκλησία μας και ημείς οι αποτελούντες την στρατευομένην εκκλησίαν επικαλούμεθα την χάριν των και την μεσιτείαν των προς τον Κύριο, δι’ ημάς αυτούς δια τας κατά τόπους Αγίας Ορθοδόξους Εκκλησίας, δια την γηραιάν ήπειρόν μας, δια την χριστιανοσύνη, δια την ανθρωπότητα ολόκληρον η οποία δοκιμάζεται σε πολλά σημεία του πλανήτου και ευχόμεθα το μέλλον της ανθρωπότητας να είναι πιο ανθρώπινο και πιο ειρηνικό και να ευαρεστούμε και εμείς οι σημερινοί άνθρωποι, οι σημερινοί χριστιανοί Θεώ και ανθρώποις και να ζούμε σαν μία μεγάλη οικογένεια". 
Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Πατριάρχου εδώ.


Ακολούθως ο Πατριάρχης ευχαρίστησε στην τουρκική γλώσσα τους εκπροσώπους του Δήμου της περιοχής οι οποίοι παρέστησαν στη Θ. Λειτουργία.
Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails