Παρουσίαση του βιβλίου"Post-Byzantine Musical Manuscripts as Source for Oriental Secular Music" στο Orient Institut – Istanbul
Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε στο Φανάρι τον Δρ. Κυριάκο Καλαϊτζίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του "Εν Χορδαίς", τον Δρ. Richard Wiemann, διευθυντή του Orient-Institut Istanbul, τον Δρ. Martin Greve, επιστημονικό συνεργάτη του ιδρύματος και τον δημοσιογράφο κ. Άλκη Κούρκουλα.
Αφορμή της επίσκεψης στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου "Post-Byzantine Musical Manuscripts as Source for Oriental Secular Music" που εκδόθηκε από το Orient-Institut Istanbul σε συνεργασία με τον οίκο Ergon Verlag που εδρεύει στη Γερμανία. Το βιβλίο αποτελεί τη διδακτορική διατριβή του Κυριάκου Καλαϊτζίδη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιβλέποντα τον καθηγητή Γρ. Θ. Στάθη.
Ο κ. Καλαϊτζίδης προσέφερε στον Παναγιώτατο ένα αντίτυπο του βιβλίου, ενώ εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του που επισκέπτεται το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο που διακονεί σταυρικά τόσο τη διορθόδοξη ενότητα, όσο και τον διάλογο θρησκειών και πολιτισμών στην προοπτική της παγκόσμιας συνεννόησης και καταλλαγής.
Οι παριστάμενοι ενημέρωσαν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για τη σπουδαιότητα της έκδοσης στη μελέτη των μουσικών παραδόσεων της καθ' ημάς Ανατολής και τα νέα δεδομένα που κομίζει με την εξαντλητική παρουσίαση 4,200 περίπου σελίδων μεταβυζαντινών μουσικών χειρογράφων.
Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον συγγραφέα και τους εκδότες και ευχήθηκε κάθε επιτυχία και παρά Θεού ευλογία στο μουσικολογικό έργο που φωτίζει τις σχέσεις και τις συνάφειας της ελληνικής με τις συγγενείς μουσικές παραδόσεις της Ανατολής.
Ο κ. Καλαϊτζίδης είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Παναγιώτατο για τις δραστηριότητες του "Εν Χορδαίς" στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και την στενή συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών. Τέλος, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για το ενδιαφέρον του στην διαφύλαξη της πατρώας μουσικής κληρονομιάς και για την εμπιστοσύνη με την οποία το περιβάλλει το έργο του "Εν Χορδαίς".
Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Α.Θ.Π. ο Πατριάρχης ετίμησε την παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου στην έδρα του Ινστιτούτου στο Cihangir. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη κ. Jutta Wole, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Αρχιδιάκονος Σμάραγδος, πολλοί μουσικολόγοι και μουσικοί, εκπρόσωποι τουρκικών, γερμανικών και διεθνών ΜΜΕ και πλήθος φιλομούσου κοινού.
Ο Διευθυντής του Orient-Institut Istanbul Δρ. Richard Wiemann καλωσόρισε τους παρισταμένους, ενώ ο επιμελητής της έκδοσης Δρ. Martin Greve αναφέρθηκε στη σημασία των μεταβυζαντινών μουσικών χειρογράφων σε σχέση με τις υφιστάμενες μέχρι πρόσφατα πηγές. Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου Δρ. Κυριάκος Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στο περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και στις προχωρημένες για την εποχή αντιλήψεις των μεταβυζαντινών διδασκάλων για τις μουσικές συγγένειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έργα κοσμικής μουσικής από μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα τα οποία εκτέλεσαν η Διευθύντρια και οι καθηγήτριες του ΜΙΑΜ - Center of Advanced Studies in Music της Κωνσταντινούπολης, Şehvar Beşiroğlu (κανονάκι), Neva Ogzen (πολίτικη λύρα), Yelda Ozgen (τσέλο) και ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι, τραγούδι).
Περισσότερα για το βιβλίο του Κυριάκου Καλαϊτζίδη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου