________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/19/2013

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
φωτογραφίες: Στέλιος Γιανσακίδης 
Ο 'Αγιος Νεομάρτυς Θεόδωρος ο Βυζάντιος αποφάσισε - κυριολεκτικώς - εν εσχάτοις χρόνοις, να επισκεφθεί τον γενέθλιο τόπο του, το Νιχώρι του Βοσπόρου. 
Ο Άγιος ήταν άγνωστος στον τόπο του, μέχρι που πριν λίγα χρόνια ο Σεβ. Μυτιλήνης Ιάκωβος έστειλε, διά του εκ Νεοχωρίου καταγομένου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Ιακώβου, μία εικόνα του Νεομάρτυρος στην Ρωμάιϊκη Κοινότητα του Νεοχωρίου. Τότε αποκαλύφθηκε η σχέση του τόπου του μαρτυρίου του Αγίου (Λέσβος) με την γενέθλια γη του (Νιχώρι). Και ο πρόεδρος της Κοινότητας της Κουμαριώτισσας, ο ανύστακτος Λάκης Βίγκας, καθιέρωσε τον εορτασμό του, μετά από έρευνα όλων των σχετικών πηγών και ταυτόχρονα με ευλάβεια και συναίσθηση της ισχυρής παρουσίας του Νεομάρτυρος, ο οποίος ως δρόσος Αερμών ανέψυξε την μοναξιά των λιγοστών Ρωμιών του Νιχωριού. 
Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, γιορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου στις 17 Φεβρουαρίου, άλλοτε με αγρυπνία, άλλοτε με Λειτουργία και φέτος, που συνέπεσε η μνήμη του Αγίου ημέρα Κυριακή, με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Περιφερείας Βοσπόρου, συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Αγαθαγγέλου, Ιερατικώς Προϊσταμένου της Κοινότητος, του Πατριαρχικού διακόνου Νήφωνος και του Ρουμάνου διακόνου Στεφάνου.
Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος μίλησε για τη σημασία των Αγίων στη ζωή της Εκκλησίας, τον Νεομάρτυρα Θεόδωρο και τον λόγο για τον οποίο τιμάται στο Νιχώρι. 
Ξεχωριστό γεγονός η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης μίλησε στους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας και διένειμε το αντίδωρο. Ο Πατριάρχης μοίρασε, επίσης, στο εκκλησίασμα και ένα ημερολόγιο τσέπης αφιερωμένο στον Άγιο Θεόδωρο. Το ημερολόγιο επιμελήθηκε μια "συντεχνία", η οποία ιδρύθηκε μετά από μια αγρυπνία στο Νιχώρι και αποτελείται από αγιορείτες πατέρες, με προεξάρχοντα τον μοναχό Νικόλαο Διονυσιάτη. 
Εκκλησιάστηκαν οι Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκης Βίγκας - ο και πρόεδρος της Κοινότητας -Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ευστράτιος Ζεγκίνης, Σωτήριος Βαρναλίδης και ο Βασίλης Καλαμάρης. Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν, επίσης, ο Βουλευτής Κοζάνης της «Νέας Δημοκρατίας» Γιώργος Κασαπίδης, η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στην Πόλη Σταύρος Γιολτζόγλου και πολλοί πιστοί από τον Δήμο Βοϊου Κοζάνης, μαζί με τον Ηγούμενο της Μονής Μεταμορφώσεως Δρυοβούνου Αρχιμ. Στέφανο και μοναχούς. Παρόντες και πατέρες από την Κρήτη. 
Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα. 
Και του χρόνου αγαπητοί Νιχωρίτες! 
Ο Άγιος βοήθειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails