_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

9/20/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Φως Φαναρίου
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Ορεστιάδας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Θράκη. 
Στην πλατεία της Ορεστιάδας τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Διδυμότειχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, εκπρόσωποι της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης που τον καλωσόρισε στην πόλη, ο δήμαρχος Διδυμότειχου, πολιτιστικοί σύλλογοι, μαθητές σχολείων και πλήθος κόσμου. 
Νωρίτερα, καθ΄οδόν προς την Ορεστιάδα, σταμάτησε σε συνοριακό φυλάκιο της 16ης Μεραρχίας Πεζικού και ευλόγησε τον διοικητή της μεραρχίας, τους αξιωματικούς και τους οπλίτες. 
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και ο βουλευτής Μαρίνος Ουζουνίδης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πλούσια εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής και στους διαχρονικά ισχυρούς και άρρηκτους δεσμούς της με το Φανάρι. 
«Η Κωνσταντινούπολη, η έδρα του μαρτυρικού μας Πατριαρχείου, είναι τμήμα της Θράκης όπως και η φιλόξενος πόλις σας. Τοιουτρόπως, είμεθα και συμπατριώται και συντοπίται και αισθανόμεθα ότι δεν ευρισκόμεθα εις άλλον τόπον αλλά εις στην πατρίδα μας» είπε συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Ο κ. Βαρθολομαίος αναγορεύτηκε, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επίτιμος δημότης της Ορεστιάδας. Στη συνέχεια μετέβη στον Ι.Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία επί τη αφίξει του.

O Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χαρακτήρισε την περιοχή της Θράκης και των Νέων Χωρών «αναπόσπαστο τμήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εμπιστευμένο δια της Πράξης του 1928 στην Αγιωτάτη Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Ελλάδος» σημειώνοντας με έμφαση πως «Είμεθα τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θεωρούμε τούτο προνόμιο». Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου αναφέρθηκε στην ιστορία της τοπικής κοινωνίας τονίζοντας ότι «Η πόλη αυτή ανδρώθηκε και μεγάλωσε με το αίμα των προσφύγων που άφησαν τις εστίες και τους τάφους των προγόνων τους» για να συμπληρώσει: «Η αναπνοή σας γίνεται πνοή μας και αυτό το προνόμιο αυτήν την ευλογία δεν μπορεί κανείς να μας την στερήσει».
Αντιφωνώντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ηθική και πνευματική διάσταση της κρίσης και στη «δυσχερή αυτή περίοδο» για τη χώρα και τον λαό, προτρέποντάς τον να εμπνευστεί από την «υπομονή» και την «καρτερία» που επέδειξε ο Άγιος Ευστάθιος και να αντλήσει «δύναμη και θάρρος» από τη στάση του και από το παράδειγμα των ευσεβών προγόνων, ώστε «να ανταπεξέλθωμεν εις τας δυσκολίας και να εξέλθουμε νικηφόροι εκ της παρούσης δοκιμασίας»
Παίρνοντας αφορμή από τον χαιρετισμό του τοπικού μητροπολίτη Δαμασκηνού και την αναφορά του στους πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του Κάραγατς, οι οποίοι έχτισαν το 1923 την Ορεστιάδα, ο Πατριάρχης υπέδειξε να μιμηθούν «την πίστη, την αρετή, το ηθικό ανάστημα» και το παράδειγμα τους.


Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν στην επίσκεψή του αυτή στη Θράκη οι Μητροπολίτες του Θρόνου: Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος και Νέας Υερσέης Ευάγγελος. Επίσης, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Ανδρέας και ο Πατριαρχικός Διάκονος Γρηγόριος. 
Ο Πατριάρχης για την ανασκαφή στην Αμφίπολη 
Τον θαυμασμό του για την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη εξέφρασε, σε αποστροφή της ομιλίας του, στην Ορεστιάδα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής και της χώρας. «Η γη της Θράκης και της ευρυτέρας Ελλάδος συντηρεί και κρύπτει την κληρονομιά μας, την οποία σταδιακώς μας αποδίδει, ως μετά θαυμασμού και εγκαυχήσεως παρακολουθούμεν τας ημέρας ταύτας στην ιστορική Αμφίπολη της πλησιοχώρου της Ανατολικής Μακεδονίας» επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Τη χαρά του για την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην περιοχή, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος. Σε ερώτηση για την αναφορά του κ. Βαρθολομαίου στην ανασκαφή της Αμφίπολης απάντησε: «Όλοι παρακολουθούμε με θαυμασμό τα ευρήματα της Αμφίπολης».

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων υποδοχής στην Ορεστιάδα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, γευμάτισε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο "ΕΥΡΩΘΗΡΑΜΑ" στον ακριτικό Πεντάλοφο, όπου δεσπόζει η μονάδα εκτροφής θηραμάτων, από την οποία έμεινε κατάπληκτος. 
Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης του ξενώνα Μανώλης Χατζηπαναγιώτου και τον συνόδευαν ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Γ. Μαυρίδης, οι τρεις υπουργοί από τον Έβρο Γ. Ντόλιος, Α. Γεροντόπουλος, Α. Δερμεντζόπουλος, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γ. Παυλίδης, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails