Ημερίδα Mνήμης για τον Ειρηναίο Γαλανάκη
Μαρία Χατζηαποστόλου, Θεολόγος,
Επιστημονική συνεργάτης της ΟΑΚ
«Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοί υἱοί Θεοῦ κληθήσονται…»,
Κατά Ματθαίον, κεφ. 5, στ. 9
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος τιμήθηκε ποικιλοτρόπως από πολλά Ιδρύματα και εκκλησιαστικούς φορείς της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Πρωτίστως όμως τιμάται καθημερινά στη μνήμη των απλών ανθρώπων του τόπου του. Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά κι’ έπειτα από την κοίμησή του, ένα πανεπιστημιακό Ίδρυμα τιμά το σεπτό πρόσωπο του μακαριστού ιεράρχη Ειρηναίου και ιδρυτού της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) –μαζί με τον Αλέξ. Παπαδερό. Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την ΟΑΚ διοργανώνουν Πνευματικό Συμπόσιο, μνήμης και τιμής προς τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο, με θέμα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΘΡΗΣΚΕΙΑ» στις 23 Οκτωβρίου 2015 στο Αμφιθέατρο Α΄ της Θεολογικής Σχολής και ώρα 18:30.
Το Πνευματικό Συμπόσιο που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιείται με τη χορηγία της Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ο Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Εισηγητές θα είναι ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας (Νανάκης) και Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., ο Ελευθέριος Σκαλίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Στυλιανός Τσομπανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. και ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ.
Γέννημα θρέμμα της απροσκύνητης Κρήτης, ο ακούραστος τούτος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου, αφιέρωσε με αυταπάρνηση τον εαυτό του στη διακονία του ανθρώπου και ιδιαίτερα του πάσχοντος ελαχίστου αδελφού. Οραματιστής και θαρραλέος καπετάνιος σε χαλεπούς καιρούς, ο ανυπότακτος αυτός ιεράρχης υπήρξε πάντα δίπλα στον άνθρωπο και γι’ αυτό στο Θεό. Ο αείμνηστος Ειρηναίος (κατά κόσμον Μιχαήλ Γαλανάκης) κατάφερε να κάνει δυνατό το αδύνατο και το όνειρο πραγματικότητα. Επί των ημερών του αμέτρητα παιδιά αισθάνθηκαν την οικογενειακή θαλπωρή που είχαν στερηθεί και πολλοί κατατρεγμένοι βρήκαν τον εαυτό τους, γιατί «χάθηκαν» μέσα στην απύθμενη αγκαλιά της Εκκλησίας του Χριστού. Το ανήσυχο μυαλό του που γεννούσε συνεχώς νέες ιδέες τον κρατούσε πάντοτε σε επαγρύπνηση και σε μια δημιουργική υπεράνθρωπη δραστηριότητα. Έτσι, οραματίστηκε και ίδρυσε την ΟΑΚ και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), αλλά και η ΕΤΑΝΑΠ (διαχείριση υδάτινου πλούτου στον Αποκόρωνα Κρήτης).
Διωκόμενος κι εξόριστος κατά τα πέτρινα χρόνια της ανελεύθερης χούντας, συνέχισε τον αγώνα του για τον άνθρωπο από το δικό του μετερίζι, παραμένοντας πάντα στο πλευρό των πάσης φύσεως διωκόμενων. Όμως, η αγάπη του λαού, με τη μορφή λαϊκής εξέγερσης, τον επανέφερε στα πάτρια εδάφη και στα άγια χώματα της Κρήτης. Η ευαισθησία –που είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αγιότητας– ήταν το κυριότερο γνώρισμα του μακάριου Ιεράρχη, γιατί, όπως έλεγε: «το μεγαλύτερο αμάρτημα και το έγκλημα του σύγχρονου ανθρώπου είναι το έγκλημα της αποκοπής και της ορφάνιας του κόσμου από το Θεό. Το έγκλημα της εξορίας του Θεού μακριά από τον παλμό της ζωής αυτής. Ένα έγκλημα για το οποίον εργαστήκανε όχι μονό οι εχθροί του αλλά και οι φίλοι Του, χωρίς ίσως να το καταλάβουνε και οι ίδιοι. Ε, λοιπόν. Αυτόν τον ξορισμένο και διωγμένο Θεό, πηγαίνετε να κηρύξετε στο κόσμο, αγαπημένα μου παιδιά. Αυτόν τον λησμονημένο και συκοφαντημένο τόσο πολύ στην εποχή μας Θεό, σταθείτε να τον υπερασπιστείτε […]». Η σκέψη του πάντα διαχρονική, παραμένει επίκαιρη παρά ποτέ για την εποχή μας, καθώς ο ίδιος σημειώνει: «εκείνο που παρατηρώ είναι ότι όταν ομιλούμε για τα ελληνικά πράγματα όλοι αναφέρονται στα οικονομικά. Σπάνια ομιλούν οι άνθρωποι αυτοί για την πνευματική κατάσταση ενός τόπου. Διότι ένας λαός ο οποίος είναι ηθικά χρεοκοπημένος και οικονομικά είναι χρεοκοπημένος».
Η παρακαταθήκη του –που αποτελεί βαριά κληρονομιά προς τους νεότερους– δεν μπορεί να μείνει ανολοκλήρωτη. Επαναστάτης της μίας μόνης αληθινής επ-ανάστασης, της ανέσπερης Αγάπης, ποιμένας ταπεινός, εργάτης με τους εργάτες, πατέρας των ορφανών, φίλος των απόκληρων, αγάπησε παράφορα τον άνθρωπο, τούτη την εικόνα του Θεού, σάρκωσε την αγάπη του Χριστού στον κόσμο κι έφερε τον ουρανό στη γη. Ο λόγος του και τα έργα του πάντα επίκαιρα ιδίως στα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Κρήτης. Έτσι η ΟΑΚ, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οργανώνει Πνευματικό Συμπόσιο προς τιμή του, με θέμα «Οικονομία και Ορθοδοξία» στις 2 Δεκεμβρίου τ.έ. με σημαντικούς εισηγητές.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου