________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/18/2018

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ


Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 
Η εφημερίδα ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ στην ιστοσελίδα της δημοσίευσε σχόλιο (15-5-2018) με τίτλο: Αήθης επίθεσις εις την αδελφότητα «Σωτήρ». Έτσι εξέλαβε η εφημερίδα την απάντησή μου στο περιοδικό «Σωτήρ» για κείμενο που αφορούσε στον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα. 
Έγραψε ο συντάκτης του Ο.Τ.: «Ο κ. Π. Ανδριόπουλος εδημοσίευσε κείμενον εις την ιστοσελίδα του «Ιδιωτική Οδός» της 26ης Απριλίου 2018, εις την οποίαν επικρίνει με απαράδεκτον τρόπον και ύφος το εκλεκτόν περιοδικόν της εγκρίτου αδελφότητος «Σωτήρ». Αι κραυγαί να τεθούν εις την άκρην και ο κ. Ανδριόπουλος να απαντήση με επιχειρήματα εις όσα καταμαρτυρούνται δια τον κυρόν Αθηναγόραν, ο οποίος συνετάραξε την Ορθόδοξον Εκκλησίαν. Παραθέτομεν απόσπασμα, δια να κρίνουν οι ίδιοι οι αναγνώσται:…» 
Και παρατίθεται ένα απόσπασμα του κειμένου μου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Όλοι αυτοί οι «κύριοι» οι οποίοι σφυροκοπούν ανελέητα τον μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα, προσκομίζοντας και διάφορα «αποδεικτικά» στοιχεία, μας προκαλούν να «απαντήσουμε με επιχειρήματα», υπονοώντας πως δεν έχουμε και ως εκ τούτου μπορούν να πανηγυρίζουν γιατί μας «κατετρόπωσαν»!
Δεν συνηθίζω να απαντώ σε ανάλογες προκλήσεις - Γκοτσοπουλικού τύπου - αλλά αυτή τη φορά κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω στην Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ», την θέση του πρύτανη της Αδελφότητας, αειμνήστου καθηγητού Παναγιώτη Τρεμπέλα, έναντι του Πατριάρχου Αθηναγόρα.
Την άποψη του αυτή ο Π. Τρεμπέλας διατύπωσε σε ένα άρθρο του στο «The Orthodox Observer”, το 1966, με τίτλο «Athenagoras the Liberal”. Το άρθρο παρουσιάζει αναλυτικά ο καθηγητής Γεώργιος Γαλίτης, στο κείμενό του «Παναγιώτης Τρεμπέλας: ο Οικουμενικός Διδάσκαλος», το οποίος δημοσιεύθηκε στον 1ο τόμο της σειράς «Θεολογικές προσωπογραφίες», που εκδίδει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με τίτλο: «Παναγιώτης Ν. Τρεμπέλας: μεταξύ παράδοσης και ανανέωσης, μεταξύ επιστήμης και ιεραποστολής» (Εκδοτική Δημητριάδος, Βόλος 2016). 
Στο κείμενό του ο Π. Τρεμπέλας δεν διανοείται να αποκαλέσει τον Πατριάρχη Αθηναγόρα «μασώνο», «πνευματιστή», «θεοσοφιστή» κ.α τερατώδη, τα οποία ενστερνίζονται και διαδίδουν οι τάχα και επίγονοί του. Γράφει με σύνεση και ρεαλισμό για τον Πατριάρχη που «συνέβαλε τα μέγιστα στην οικουμενική κίνηση» (θετική αποτίμηση) και σίγουρα «δεν είναι μια κοινή προσωπικότητα».
Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό κείμενο το καθηγητή Γ. Γαλίτη, για να …θυμηθούν οι «Σωτηρικοί» τι έλεγε ο εκ των κόλπων τους μεγάλος θεολόγος Π. Τρεμπέλας. Καλό θα ήταν να τον μιμηθούν έστω και τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails