________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/06/2019

ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΑΜΠΕΖΥ


Στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής περιοδείας στη Γενεύη (31 Μαρτίου-5 Απριλίου 2019), εικοσαμελής όμιλος Ρωμαιοκαθολικών και Ευαγγελικών κληρικών και θεολόγων από την Γερμανία, επισκέφθηκε στις 2 Απριλίου το εν Σαμπεζύ «Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου», προκειμένου όπως τα μέλη του πληροφορηθούν σχετικά με την αποστολή και δραστηριότητα του Πατριαρχικού αυτού ιδρύματος. 
Την ομάδα καλωσόρισε εκ μέρους του Προϊσταμένου του Ορθοδόξου Κέντρου, Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου, ο εκ των στενών συνεργατών αυτού κ. Γεώργιος Λαιμόπουλος, και την ξενάγησε πρώτα στον Ιερό Σταυροπηγιακό Ναό του Αγίου Παύλου, αναλύσας δύο σπάνια εικονογραφικά έργα του Ράλλη Κοψίδη, ήτοι την παράσταση της Αναλήψεως που βρίσκεται στο υπεράνω του Αγίου Βήματος ευρισκόμενο ημιθόλιο, ως και το όραμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου που είναι εικονογραφημένο στο Νάρθηκα του Ναού. Στη συνέχεια ο κ. Λαιμόπουλος ανεφέρθη λεπτομερώς στο επί δεκαετίες ολόκληρες πολυδιάστατο Διορθόδοξο και Διαχριστιανικό έργο του Κέντρου και του στα πλαίσια αυτού λειτουργούντος Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας. 


Ακολούθως, ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης μίλησε για την συμβολή του Ορθοδόξου Κέντρου στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και ανεφέρθη στα διατρέξαντα κατ΄ αυτήν. Διεξήχθη εποικοδομητικός διάλογος. Κατόπιν αιτήματος μελών του Ομίλου, έγινε δια μακρών λόγος περί του Ουκρανικού ζητήματος, το οποίο, κατ’ αυτούς, προκαλεί «παραπλεύρους ζημίας» στις διαχριστιανικές σχέσεις στην Γερμανία, έπειτα από την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να διαγράψει από τα Δίπτυχα το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχου, απαγορεύοντας συνάμα τους κληρικούς του να συμμετέχουν σε επιτροπές και συνέδρια όπου παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, και στερώντας από τους ρώσους πιστούς την δυνατότητα να εκκλησιάζονται και να μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων σε Ναούς που ευρίσκονται υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Συναφώς, ο π. Τσέτσης ομίλησε λεπτομερώς περί του ρόλου και του διακονήματος του Οικουμενικού Πατριάρχου στον ανά την οικουμένη Ορθόδοξο χώρο, ως και περί των από Οικουμενικάς Συνόδους καθιερωμένων δικαιωμάτων αυτού να συντονίζει και ρυθμίζει τα της μιάς και αδιαιρέτου Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails