________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/06/2019

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Κείμενο - φωτογραφίες: Φως Φαναρίου
Μαθητές από το ομογενειακό Γυμνάσιο - Λύκειο της Ίμβρου με τους καθηγητές τους, πραγματοποίησαν διήμερη εκδρομή στην Αδριανούπολη (4-5 Απριλίου 2019) και παρακολούθησαν την Ακολουθία των Δ' Χαιρετισμών που τελέστηκε στον κατάμεστο από προσκυνητές Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Βουλγαρικής Κοινότητας Αδριανουπόλεως. 
Την Ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος και παρέστη συμπροσευχόμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Ο Πατριάρχης δέχθηκε με έκδηλη χαρά τους μαθητές από την γενέτειρά του Ίμβρο και αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην επαναλειτουργία της ομογενειακής εκπαίδευσης στο πολύπαθο νησί, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δραστήριο ομογενή Λάκη Βίγκα για την καθοριστική συμβολή του στην λειτουργία των σχολείων. 
Να υπενθυμίσουμε ότι για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014 ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου («ΕΠΣΙ»), με  πρώτο Πρόεδρο τον Λ. Βίγκα.  Το σχολείο έχει πλέον 49 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες (από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο), ενώ έχουν ήδη αποφοιτήσει 11 μαθητές που σπουδάζουν σε ανώτατες σχολές στην Ελλάδα.


Το πρόγραμμα της διήμερης εκδρομής στην Αδριανούπολη περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, επισκέψεις:  
Στη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα του κόσμου και στον ναό-πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Ιωάννη, στον έπαρχο Ουζούνκιοπρού, πρώην έπαρχο Ίμβρου (ο οποίος συνεργάστηκε άψογα με την Ρωμέϊκη Κοινότητα για την επαναλειτουργία των σχολείων), στο Ελληνικό Προξενείο, στο τέμενος Σελιμιγέ του μεγάλου αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν, στην πρόσφατα ανακαινισμένη Συναγωγή, στην κλειστή αγορά και σε άλλα αξιοθέατα της περιοχής. 
Επίσης οι μαθητές παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε η πρόξενος της Ελλάδας με τιμώμενο πρόσωπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη και παρακολούθησαν τους Χαιρετισμούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 
Οι Ίμβριοι μαθητές ήταν μια ξεχωριστή ρωμέϊκη παρουσία στην Αδριανούπολη αυτό το διήμερο. 
Έγιναν δεκτοί με φιλόξενη διάθεση από τις τοπικές αρχές και αποκόμισαν μια πολύτιμη εμπειρία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails