________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/06/2019

ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Της Αναλήψεως σήμερα, και στο Νιχώρι τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητας, Αρχιμ. Αγαθάγγελο, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων. 
Παράλληλα, αναβίωσε, όπως κάθε χρόνο, και το έθιμο της Μαλλιαρής. 
Οι ενορίτες συναντιούνται πρωί-πρωί και πηγαίνουν προς τον Βόσπορο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι αμίλητοι, από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν, καθώς επίσης και να μην έχουν φάει ή πιεί τίποτα. Μόλις φτάσουν στη θάλασσα, ανάβουν τις λαμπάδες που έχουν από την Ανάσταση, πιάνουν 40 κύματα με τα οποία πλένονται στο πρόσωπο, και τέλος πιάνουν τη Μαλλιαρή, δηλαδή μία πέτρα που έχει καλυφθεί με φύκι, και την οποία παίρνουν στο σπίτι κρατώντας την έως την επόμενη χρονιά.
Αυτή η εκδοχή, βέβαια, είναι της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας. Στην Κοινότητα Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου το αντίστοιχο έθιμο, που το ονόμαζαν "το αμίλητο νερό", γινόταν μεν με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν έπιαναν τη Μαλλιαρή. 
Και του χρόνου γεροί, οι αγαπητοί Νιχωρίτες, για να αναβιώσουν και πάλι το έθιμο όλοι μαζί. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails