________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/05/2019

Nέο βιβλίο για την Πόλη από τον Ηγούμενο Τατάρνης Αρχιμ. Δοσίθεο


Του Α. Βικέτου 
Κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες το νέο βιβλίο του αρχιμανδρίτη Δοσιθέου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης (Ευρυτανία), με τίτλο «Πολίτικη Ανθολογία, Αύρα Βοσπορινή».
Πρόκειται για ένα πολύ φροντισμένο βιβλίο, μέσα από το οποίο διαχέεται η αγάπη του λόγιου συγγραφέα προς την Πόλη και τους Πολίτες. Για όλους τους άλλους, που είτε επισκέφθηκαν είτε θα επισκεφθούν την Πόλη, είναι ένας πολύτιμος οδηγός για να ανακαλύψουν την διαχρονική της αξία και να αφουγκραστούν την Πολίτικη Ῥωμηοσύνη, που δεν ζει τις ημέρες δόξας των 300.000 της αρχής του περασμένου αιώνα, αλλά τη ζωή των «λίγων, αλλά αμέτρητων» ζωντανών ανθρώπων. «Έξω από την Πόλη δεν ζεις, αλλά υπνοβατείς!», υπογραμμίζει εύστοχα ο π. Δοσίθεος, Αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, που αποτελεί εκδοτική παραγωγή της ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ: 
«Λείπει ο χώρος. Λείπει η εκκλησιά που βαπτίσθηκες, που παντρεύτηκες, που εκήδευσες. Λείπει το χορταριασμένο πια κοιμητήριο που έθαψες τους δικούς σου. Σου λείπουν οι τάφοι των προγόνων σου που περιμένουν το τρισάγιο, το πλύσιμο, την ευλαβική εναπόθεση του λουλουδιού σου. Σου λείπουν τα αγιάσματα. Εκείνα που σε πήγαινε τακτικά η μάνα σου κρατώντας σε σφιχτά από το χεράκι. Λείπει ο Βόσπορος. Λείπουν τα νησιά. Σου λείπει ο Τούρκος γείτονας, ο συγκάτοικος Αρμένης, ο διπλανός Εβραίος. Σου λείπει η αρχοντιά σου, η Ῥωμηοσύνη σου, η λεβεντιά σου. Σου λείπει η ανάσα σου, ο αέρας σου!!!». 
Το νέο βιβλίο του π. Δοσιθέου είναι το τρίτο στην σειρά για την Πόλη. Τα δύο προηγούμενα έχουν τίτλους: «Θέλω να πιω όλο τον Βόσπορο» και «Μια γοργόνα στον Κεράτιο».

Ο Πατριάρχης και ο Ηγούμενος π. Δοσίθεος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails