________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/25/2019

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ


Προσκυνηματική επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από 19-22 Οκτωβρίου 2019 στο Άγιον Όρος.
Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην αθωνική πολιτεία και την πρώτη με την ιδιότητά του αυτή στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στην οποία θα βρεθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.
Η επίσημη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την συνοδεία του, θα γίνει από τον Πρωτοεπιστάτη, γέροντα Συμεών της Μονής Διονυσίου και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας - τους ηγούμενους και τους αντιπροσώπους των 20 Μονών - το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, η οποία γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του νέου καθολικού της. 
Ο Πατριάρχης θα διανυκτερεύσει στην Μονή Ξενοφώντος και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα προστή της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει στο Ναό του Πρωτάτου την εφέστιο εικόνα του Αγίου Όρους την Παναγία «Άγιον Εστί», θα επισκεφθεί το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου, τις Σκήτες του Αγίου Παντελεήμονος της Μονής Κουτλουμουσίου, Προφήτου Ηλιού της Μονής Παντοκράτορος και Αγίου Ανδρέου (Σεράι). Επιπλέον, στις Καρυές, θα επισκεφθεί την Αθωνιάδα Σχολή και θα μιλήσει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς. Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα μεταβεί επίσης στις Μονές Παντοκράτορος και Βατοπεδίου. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στο Άγιον Όρος, προερχόμενος από την Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται τις προηγούμενες μέρες, προσκεκλημένος του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, Ανθίμου. Ο μητροπολίτης Άνθιμος έχει τεθεί επικεφαλής της πρωτοβουλίας "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη", που έχει στόχο να αναδείξει το ιστορικό παρελθόν της πόλης στην κατεύθυνση της ιστορικής αξιοποίησής του. 
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαρθολομαίος θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου και θα παραστεί σε σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Ροτόντα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αλλά και στο Επταπύργιο, όπου μετά από πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, θα τελέσει τα θυρανοίξια του Αγίου Ελευθερίου. Ο μικρός ναός που βρίσκεται μέσα στο κτίριο των πρώην φυλακών, ανακαινίστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κατασκευή του από τον έγκλειστο στις φυλακές του Επταπυργίου, την διετία 1917-1918, αρχιμανδρίτη, Μελχισεδέκ Μακρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails