________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/06/2019

Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στην Πρίγκηπο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, 6 Αυγούστου, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην φερώνυμη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της νήσου. 
Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος ενώ την πανήγυρη της αρχαίας Μονής τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Πριγκηποννήσων κ. Ερντέμ Γκιουλ. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος ευλόγησε, κατά την παράδοση, τα σταφύλια, τα οποία δώρησε ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως κ. Εκρέμ Ιμάμογλου.


Την παραμονή ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό που τελέσθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χάλκη. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, Ηγούμενος της Ι.Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, υπεύθυνος της Σκήτης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γεν.Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, μαζί με τον Σύμβουλο της, Κωνσταντίνο Μυγδάλη, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βιετνάμ Ιωάννης Ραπτάκης, η Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Πριγκήπου κυρία Αγνή Νικολαϊδου, και πλήθος πιστών από την Πόλη και τα νησιά, αλλά και από το εξωτερικό.


Στην ομιλία του, μετά τον Μ. Εσπερινό, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Σκήτης και στην προσπάθεια κατεδάφισης του Ναϊδρίου της, το 2007, από υπαλλήλους και μπουλντόζες του Δασαρχείου. “Είχαμε εδώ ένα ταπεινό εξωκκλήσι το οποίο το ισοπέδωσε η μπουλντόζα της γραφειοκρατίας, των εναντίον μας προκαταλήψεων, της εμπαθείας και του φανατισμού ορισμένων κατωτέρων κρατικών υπαλλήλων“, είπε ο Πατριάρχης, και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα χθες με την Πρέσβη της Ν. Ζηλανδίας στο Φανάρι. “Μιλήσαμε, όπως ήταν φυσικό, και για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση σε Τζαμιά στη χώρα της, με τόσους νεκρούς αθώους ανθρώπους, οι οποίοι πήγαν να κάνουν την προσευχή τους κατά την πίστη τους, και έπρεπε αυτό να είναι απολύτως σεβαστό από όλους, και όμως βρέθηκε ο τρομοκράτης, ο οποίος την ώρα την ιερά της προσευχής των αφήρεσε το θείον δώρο της ζωής από περίπου πενήντα εξ αυτών. Και μιλήσαμε πόσο κακό πράγμα είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, ο φονταμενταλισμός, και πόσο πρέπει να εργάζονται οι θρησκείες, όπως το κάνει τόσο έντονα, ενσυνείδητα και ευσυνείδητα, το Πατριαρχείο μας, για τον διάλογο των θρησκειών και των πολιτισμών, για τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία αγάπη, την αλληλεγγύη, μεταξύ των ανθρώπων και των λαών. Αυτό δεν υπήρξε εδώ στην περίπτωση της Σκήτης, αλλά ήρθαν οι μπουλντόζες και κατέστρεψαν τον μικρό αυτό Ναό. Σε τι τους πείραζε;”
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails