________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/27/2020

ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ


Τον Οκτώβριο του 1136, ο αυτοκράτορας Ιωάννης Β΄ Κομνηνός υπέγραψε ένα Τυπικό με το οποίο ίδρυσε στην Κωνσταντινούπολη την Μονή του Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού. Το Τυπικό σώθηκε σε πολλούς κώδικες και δημοσιεύθηκε από τον P. Gautier στη Revue des Etudes Byzantines (τόμος 32-1974).
Με το τυπικό αυτό, εκτός από την ίδρυση της μονής, την εξάρτηση από αυτήν άλλων μονών, την ανοικοδόμηση του ναού της «Υπεραγίας Δεσποίνης και Θεοτόκου της Ελεούσης» και του ναού των Ασωμάτων, ιδρύονται στη Μονή νοσοκομείο, γηροκομείο και λεπροκομείο.
Το νοσοκομείο παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την άποψη της οργανώσεώς του, που μπορεί κανείς να πει δίχως δισταγμό ότι είναι για την εποχή πρωτοποριακή.
Παρακάτω δίνουμε σε μετάφραση ένα σημαντικό απόσπασμα από το Τυπικό.
Ἐκ τοῦ Τυπικοῦ τῆς μονῆς Παντοκράτορος Κωνσταντινουπόλεως (ιβ΄ αἰῶνος) 
Ἐντέλλεται ὁ αὐτοκράτωρ τῶν Ῥωμαίων Ἰωάννης Β΄ ὁ Κομνηνός (1118-1143), ὁ καὶ Καλοϊωάννης, ὁ κτήτωρ τῆς μονῆς τοῦ Παντοκράτορος Χριστοῦ: 
Περὶ τοῦ ξενοδοχείου, τοῦ γηροκομείου καὶ τοῦ λωβοκομείου. 
(Ἐν Δημητριεύσκη Τυπικά, Τόμος Ι, 682 καὶ ἑξῆς) 
Μετάφραση: Ἀρχιμ. Δοσίθεος, Οἰκ. Πατριαρχεῖον – Ἡμερολόγιον 2007, Ἐκδόσεις Ἐπτάλοφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails