________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/04/2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΑ ΝΕΑ" ΣΤΑ "ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ"


Τα «Πατριαρχικά Μουσικά Αρχεία» με ηχογραφήσεις από ναούς της Πόλης την δεκαετία 1956-1996, που εξέδωσε το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων (Αθήνα, 2018) σε επιμέλεια Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, παρουσιάζονται σήμερα (4 Ιουλίου 2020) στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δουλγερίδη. 
Πρόκειται για ένα μεγάλο, δισέλιδο αφιέρωμα στα «Πατριαρχικά Μουσικά Αρχεία», αλλά και στο ευρύτερο, μεγάλο και σημαντικό εκδοτικό έργο του ΚΕΡΕ, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει ο Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής. 
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δουλγερίδης κλείνει το αφιέρωμα ως εξής: «Αν μένει για το τέλος ένας απόηχος, ύστερα από την ακρόαση των δεκάδων δίσκων από τις συλλογές του ΚΕΡΕ, είναι ένα αίσθημα αυστηρής εκφραστικότητας. Ούτε εξιδανίκευση της παλαιότερης ψαλτικής, ούτε νοσταλγία, ούτε μελαγχολία. Ο ακροατής εισέρχεται σε έναν κόσμο «ποιητικότητας» - ακόμη και με την κατάχρηση που έχει υποστεί, η λέξη σημαίνει το πρωτόγνωρο βίωμα. Ο ψάλτης αντλεί εδώ το υλικό του από την κοινή κοίτη για να το αποδώσει ως μεμονωμένος τεχνίτης. Αγωνίζεται. Μόνος. Αλλά τα στασίδια γύρω του – ακόμη και εν έτει 1957 – τα φαντάζεται κανείς γεμάτα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails