________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/13/2021

ΕΝΑΣ ΤΟΜΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η έκδοση ενός τιμητικού Τόμου είναι ευρέως διαδεδομένη στον ακαδημαϊκό χώρο. 
Αφορά στην τιμή ενός προσώπου με ακαδημαϊκή προσφορά, ενώ η πρακτική επεκτάθηκε και στον χώρο της Εκκλησίας και της τέχνης. Στον τιμητικό Τόμο υπάρχουν κείμενα για τον τιμώμενο, αλλά το κύριο σώμα αποτελείται από άρθρα – συμβολές για διάφορα επιστημονικά θέματα, κυρίως του γνωστικού αντικειμένου του τιμωμένου. 
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έκανε τη διαφορά με την έκδοση ενός τιμητικού Τόμου αφιερωμένου στο έργο και την προσωπικότητα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, με τίτλο: “ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ – ΠΟΙΜΗΝ, ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ”. 
Πρόκειται για μία έκδοση του “St Andrew’s Orthodox Press”, που ολοκληρώθηκε με την καθοδήγηση και επιμέλεια του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. Ο Τόμος των 530 σελίδων περιέχει αξιόλογα κείμενα, γραμμένα στα Ελληνικά και Αγγλικά, από λόγιους και καταξιωμένους Ιεράρχες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι γνώρισαν τον μακαριστό Ιεράρχη και σχετίστηκαν μαζί του. Συμπεριλαμβάνει ακόμη έναν ικανό αριθμό φωτογραφιών ιστορικής σημασίας από στιγμές – σταθμούς στην πορεία του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου, ενώ ξεκινά με μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με Πρόλογο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. 
Ο Τόμος αυτός, όμως, ξεχωρίζει διότι είναι εξ ολοκλήρου – πλην δύο κειμένων – αφιερωμένος στο τιμώμενο πρόσωπο, ήτοι τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό Χαρκιανάκη. 
Η προσωπικότητά του φωτίζεται δεόντως από τις μαρτυρίες που αποτελούν το πρώτο μέρος του Τόμου.
Από τις μελέτες για την ποίησή του, που συνθέτουν το δεύτερο μέρος και από τα θεολογικά και άλλα μελετήματα που απαρτίζουν το τρίτο μέρος. Τα αφορώντα στην ποίηση του συνδέονται, από τους συγγραφείς των σχετικών κειμένων, με την υπόστασή του και την όλη βιοτή του. Γι’ αυτό και ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημειώνει πως «ο τίτλος του παρόντος Τόμου περιέχει τα τρία στοιχεία της ταυτότητος του μακαριστού Ιεράρχου, τα οποία συνυπήρχον αρμονικώς εις το είναι και την προσωπικότητά του». 
Πρόκειται, λοιπόν, για έναν συλλογικό Τόμο – συμβολή στη ζωή και το έργο του μακαριστού, μεγάλου εκείνου ιεράρχου της Αυστραλίας, που βαδίζει πλάι πλάι με την ζωή της Ομογένειας τα τελευταία 43 χρόνια, όσα ήταν τα έτη της διακονίας του. Είναι, μάλιστα, ο πρώτος Τόμος που εκδόθηκε για έναν Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ο οποίος ήταν και ο μακροβιότερος. 
Περιμένουμε από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, να μας δώσει κάποια στιγμή και ένα ιστορικό έργο για την Αρχιεπισκοπή, η οποία αποτελεί μια μεγάλη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου με ιστορία άνω των 120 χρόνων. Είχε προαναγγείλει ο Σεβασμιώτατος τον Ιανουάριο του 2020 την συγγραφή Τόμου για την ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Έχει, επίσης, αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες για την ιστορία της Ομογένειας στην πέμπτη Ήπειρο, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 
Μας ενδιαφέρει όμως και μια συστηματική εκκλησιαστική ιστορία της Αρχιεπισκοπής, την οποία διηκόνησαν σπουδαίοι εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως ο αοίδιμος Ιεζεκιήλ Τσουκαλάς, που εργάστηκε σε επίπεδο υποδομών σε δύσκολες εποχές. 
Ελπίζω πως θα έχουμε ένα τέτοιο πόνημα, εν όψει και της επετείου των 100 χρόνων, το 2024, από την ίδρυση της Μητροπόλεως Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, το 1924, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails