________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/25/2021

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΑΚ: «Η πολιτική διανόηση της εποχής του 1821 και η προσφορά της στο σήμερα» (ΒΙΝΤΕΟ)


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου η διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Η πολιτική διανόηση της εποχής του 1821 και η προσφορά της στο σήμερα», με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως από τον Αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο (24 Φεβρουαρίου 1821) και στο πλαίσιο των διαδικτυακών δράσεων της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021), με γενική θεματολογία: «Από την Επανάσταση του 1821 στην Επανάσταση των Συνειδήσεων», δράσεις που έχουν εγκριθεί και από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». 
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, ο οποίος τόνισε τη μέγιστη συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους, με έμφαση στον ιδιαίτερο ρόλο της Ιεράς Μονής Γωνιάς, ενώ στη συνέχεια, η κα Σοφία Μαλανδράκη, Εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, εντεταλμένη για θέματα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Πρόεδρος της νεοσύστατης Επιτροπής για τον «Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821» στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, παρουσίασε τις εορταστικές δράσεις της Π.Ε. Χανίων. 
Ακολούθως, στον Χαιρετισμό του, ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, υπογράμμισε πως: «Οι εκδηλώσεις αυτές -η τριλογία- έχουν και έναν τριπλό σκοπό: 1) να αναθερμάνουν τη μνήμη των Κρητικών και να τούς προσφέρουν όραμα για την πορεία της πατρίδος μας στο μέλλον, 2) να αναζητηθούν από τους νέους και τις νέες η έννοια της εθνικής ταυτότητας σε εποχές μίας ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης, όπου η αξία του ανθρώπου θα κινδυνεύει διαρκώς από τις δυνάμεις του άκρατου καταναλωτισμού και του ευδαιμονισμού και 3) να τιμήσουν τους προγόνους μας καθώς και την αντικειμενική αξιολόγηση των οραμάτων και των κατορθωμάτων τους». Κατά τον Δρα Ζορμπά, «η ιστορία, όμως, δεν είναι μόνο παρελθόν. Είναι και πυξίδα για το μέλλον και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δράσουμε συλλογικά ως ελληνική κοινωνία». 
Στην εκδήλωση μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Χριστιανική Αυτοσυνειδησία του Γένους και η πορεία προς την παλιγγενεσία», ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής μέσα από τη διατήρηση της ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων και την πορεία προς το Έπος του ’21, ο κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Π.Α.Ε.Α.Κ., με θέμα: «Η μετάβαση από την εθναρχία στο εθνικό κράτος μέσα από τις εκδόσεις εκκλησιαστικής και κοσμικής μουσικής του 19ου αιώνα», αναφέροντας τις αλλαγές που σηματοδότησε η Επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ειδώθηκε η ψαλτική Τέχνη καθόλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα και ο κ. Νίκος Ι. Χουρδάκης, Ψυχολόγος – Ομαδικός Αναλυτικός Ψυχοθεραπευτής, με θέμα: «“Η Αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε”: Απόπειρα σκιαγράφησης της ψυχολογίας των ανθρώπων που ενέπνευσαν και πραγματοποίησαν την Επανάσταση του 1821», σε μία θεώρηση της Επανάστασης εξ επόψεως της ψυχολογίας των εξεγερθέντων. Λόγω του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για την παραπάνω ομιλία θα πραγματοποιηθεί ειδική Ημερίδα για αυτό το θέμα. 
Τον Συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ. 
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails