________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/10/2021

Οικουμενικός Πατριάρχης: Μη φοβείσθε το μικρόν ποίμνιον


Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα, χοροστάτησε την Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ποτηρά – Αντιφωνητή Φαναρίου. 
Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στην Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Αντιφωνητού, μία από τις μικρότερες της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, και υπενθύμισε την μακρά παράδοση κατά την οποία στο Ναό αυτής της Κοινότητας ο εκάστοτε Πατριάρχης ψάλλει και ακούει το «Χριστός Ανέστη» για τελευταία φορά κάθε χρόνο. 


“Επισκεπτόμεθα, λοιπόν, σήμερα, εορτήν της Αποδόσεως του Πάσχα, τον Άγιον Γεώργιον τον Ποτηράν, διά να οπλισθή η ψυχή μας με την ισχύν και την ακατάβλητον δύναμιν τας οποίας παρέχει το κήρυγμα της καταργήσεως του θανάτου και η πίστις μας εις τον Αναστάντα Χριστόν. 
Εκείνο το οποίον φοβείται περισσότερον κάθε άλλου πράγματος ο άνθρωπος είναι ο θάνατος. Όταν, όμως, και αυτόν τον ενίκησεν ο Κύριός μας, τι άλλο έχομεν να φοβηθώμεν; Πανδημίας; Ασθενείας; Ύβρεις; Προδοσίας; Ανάγκας; Διωγμούς; Στενοχωρίας; Τίποτε! Εν πάσι τούτοις «ευδοκώ», λέγει ο διαπρύσιος κήρυξ της Αναστάσεως του Χριστού, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Και προσθέτει: «όταν ασθενώ, τότε δυνατός ειμι» (Β´ Κορ. ιβ´, 10). Αυτή η μυστική δύναμις, η οποία δεν εξαρτάται από τίποτε το εξωτερικόν, όσον οδυνηρόν και αν είναι τούτο, αποτελεί το ύψιστον δώρον του Αναστάντος Χριστού προς τον εις Αυτόν πιστεύοντα και μετ᾽ Αυτού συνανιστάμενον άνθρωπον. Μη φοβείσθε, λοιπόν, αδελφοί τας μικράς Κοινότητας. 
Μη φοβείσθε το μικρόν ποίμνιον. Μη φοβείσθε επειδή τελειώνει σήμερα το «Χριστός Ανέστη», η διακήρυξις της Αναστάσεως και του θριάμβου της ζωής. Από τας μικράς Κοινότητας εκπέμπονται ενίοτε τα μεγάλα μηνύματα. Και το μικρόν ποίμνιον πολλάκις μεγαλουργεί. Και η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, εις την οποίαν ανήκομεν όλοι μας, ψάλλει δώδεκα μήνας το έτος ότι «Ανέστη Χριστός». Και όχι μόνον ψάλλει, αλλά και ζη και μεταδίδει «το φαιδρόν της Αναστάσεως κήρυγμα» προς πάντας τους εγγύς και τους μακράν, «διά δόξης και ατιμίας, διά δυσφημίας και ευφημίας»”.


Ακολούθως ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, Επόπτη της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, για την αγάπη και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τις Κοινότητες και τους Χριστιανούς της Περιφερείας αυτής, αλλά και για τους θερμούς λόγους του, στην ομιλία που έκανε προηγουμένως, υποδεχόμενος τον Παναγιώτατο. Ανταποδίδοντας ο Πατριάρχης προς τον συμπατριώτη του Επίσκοπο κ. Αδριανό, μετέφερε με τον λόγο του, “την πασχαλινήν αύραν, τα παραδείσια χρώματα και την μοναδικήν ευωδίαν της πολυφίλητης κοινής μας πατρίδος, η οποία είναι πάντα όμορφη για μας τους Ιμβρίους, πάντα ελκυστική, πάντα τρυφερή και γλυκειά και στοργική, έτοιμη να μας υποδεχθή και να μας σφίξη στην αγκαλιά της, όπως το εβιώσαμεν διά μίαν ακόμη φοράν καθ᾽ όλην την διάρκειαν της προσφάτου επισκέψεώς μας”. 


Επίσης, συνεχάρη τον π. Αθανάσιο Μαμάση, ο οποίος εξυπηρετεί τις ιερατικές ανάγκες της Κοινότητας, και ευλόγησε το έργο που επιτελεί. 
Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Ευμενείας κ. Ειρηναίος και Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, κληρικοί και μοναχοί από την Κρήτη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. 
Το απόγευμα ο Παναγιώτατος χοροστάστησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου. 
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails