Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στη νήσο Αντιγόνη.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Επίσκοποι Pärnou καί Saare Αλέξανδρος, από την Εσθονία και Αβύδου Κύριλλος, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα.
Στο τέλος του Εσπερινού μίλησε εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητος Αντιγόνης ο καθηγητής Αντώνιος Παριζιάνος, Άρχων Λαμπαδάριος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής και ο Πατριάρχης, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στο παρακείμενο Κοινοτικό Κοιμητήριο του Προφήτου Ηλιού και διάβασε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων.
Την ισχυρή του πεποίθηση ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ομογένεια της Πόλης έχει προορισμό να ζήσει επ΄άπειρον στην Πόλη, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στην Αντιγόνη.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι: “ Μας ανέβασε η Χάρη της Μεταμορφώσεως, μας ανέβασε η ευσέβεια την οποία κληρονομήσαμε από τους Πατέρες μας. Μας έφερε εδώ στο λόφο της Μεταμορφώσεως η επιθυμία μας και η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τα ήθη και τις παραδόσεις των Πατέρων μας, όπως ήδη ανέφερε ο κ. Παριζιάνος. Είναι ήθη και έθιμα και παραδόσεις ευλογημένα και καθαγιασμένα διά μέσου των αιώνων και είναι χρέος μας η συντήρησις όλων αυτών των ιερών σεβασμάτων της πίστεώς μας μεταξύ των οποίων και η Μεταμόρφωσις της Αντιγόνης ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων ”.
Ο Πατριάρχης, στη συνέχεια, διερωτήθηκε σχετικά με τους Πατέρες μας οι οποίοι εν μέσω πολλών κόπων και δυσκολιών έκτισαν όλες τις Μεταμορφώσεις στα Πριγκηπόννησα και άλλες Εκκλησίες και Μονές και ευαγή Ιδρύματα σε άλλα σημεία της Πόλης λέγοντας χαρακτηριστικά: “ Εμείς δεν έχουμε χρέος να συντηρήσουμε τα όσα έμειναν από αυτά; Όσα μας παρέδωσαν οι άμεσοι πρόγονοί μας; Λοιπόν, και το προσκύνημά μας το εφετινό εντάσσεται μέσα σ΄αυτή την επιθυμία μας και την αποφασιστικότητά μας, όπως είπα, να συντηρούμε αυτά τα σεβάσματα, τα Ιερά και τα Όσια των Πατέρων μας. Είμαστε εδώ χίλια επτακόσια χρόνια ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι ένα θαύμα και δεν μπορεί να το συλλάβει ο νους του ανθρώπου ”.
Κατόπιν ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο όραμα που είδε ο Προφήτης Ηλίας και το οποίο διηγούνται τα αναγνώσματα του Εσπερινού της Εορτής της Μεταμορφώσεως και παραλλήλισε τον σαράντα ημερών δρόμο που κλήθηκε από τον Άγγελο να διανύσει ο Προφήτης Ηλίας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τροφή από τα χέρια του ώστε να πάρει δύναμη και να αντέξει, με την μακραίωνη πορεία και παρουσία που έχει όχι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμός αλλά και προ αυτού το Γένος μας στον τόπο αυτό σημειώνοντας με έμφαση: “Εμείς πορευόμεθα αιώνες ολοκλήρους τώρα μόνο ως Πατριαρχείο χίλια επτακόσια χρόνια αλλά ως Γένος, ως Ελληνισμός, ως Ρωμηοσύνη πολύ πριν υπάρξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και αισθανόμεθα ακριβώς, κάθε φορά που βρισκόμεθα μέσα σε ένα από αυτά τα σεβάσματα των Πατέρων μας, αισθανόμεθα αυτό το χρέος, αυτό το ιερό χρέος να κρατήσουμε ό τι μας απέμεινε και θα το παραδώσουμε στις γενεές που θα μας ακολουθήσουν. Όχι μόνο για άλλα χίλια επτακόσια χρόνια αλλά μέχρι της συντελείας των αιώνων. Ο προορισμός μας εδώ στην Πόλη είναι να ζήσουμε επ΄ άπειρον μέχρι της συντελείας των αιώνων“.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε αναφορικά με το νόημα της Μεταμορφώσεως και την Άκτιστη Ενέργεια του Θεού ''την οποία μπορούμε να τη βιώσουμε και να τη ζήσουμε. Αυτήν την εμπειρία έχει η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία του φωτός και αυτή είναι η αποστολή της, αυτή είναι η ταυτότητά της, να εκπέμπει αυτό το φως αιώνες τώρα σε όλη την Οικουμένη''.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση από Ρωμιόπουλα της δεύτερης Κατασκηνωτικής περιόδου της Παιδοπόλεως της Πρώτης, συνοδεία μουσικών οργάνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου