________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/27/2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Hürriyet

Επιμέλεια - Φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα

Την βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να βρουν δουλειά στην Τουρκία ζητούν αρκετοί Έλληνες με επιστολές που στέλνουν στο Φανάρι. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρεται στην εικοσαετή διακονία του στον πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας, στα προβλήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας καθώς και στις σχέσεις τους με την Κυβέρνηση και εν γένει με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο της εφημερίδας, Οκαν Κονουράλπ, τι έχει αλλάξει ( Σ.τ.Μ. για το Πατριαρχείο) στα είκοσι χρόνια από την ανάρρησή του στον Θρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απαντά ότι πολλά έχουν αλλάξει προς την θετική κατεύθυνση. Η Τουρκία είναι σήμερα για όλους μας μια χώρα πιο δημοκρατική. Και από πλευράς μειονοτήτων μπορώ να το πω ξεκάθαρα ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αισθανόμαστε περισσότερο άνετα. Δεν φοβόμαστε από το Κράτος. Ασφαλώς δεν μπορώ να πω ότι βρίσκουμε ανταπόκριση σε όλα τα θέματα, για παράδειγμα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παρόλες τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης του AKP παραμένει τα τελευταία 4ο χρόνια κλειστή. Σε άλλους όμως τομείς έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις. Όπως για παράδειγμα η απόφαση να επιστραφούν τα ακίνητα που αφαιρέθηκαν από τα βακούφια (ευαγή ιδρύματα), η παραχώρηση αδειών για την τέλεση λειτουργιών στα Μοναστήρια της Παναγίας Σουμελά και της Καππαδοκίας.
Ο Πατριάρχης σημείωσε ότι παλαιότερα οι αντιπροσωπείες του Πατριαρχείου που μετέβεναν στην Άγκυρα για επαφές με αξιωματούχους αντιμετωπίζονταν με ψυχρότητα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σε συναντήσεις “δεν έλεγαν ούτε, καθίστε”.
“Τώρα αντιμετωπιζόμαστε με πολύ ευγένεια και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο με τον Πρωθυπουργο Ερντογάν και το κόμμα του αλλά καιόταν συναντήθηκα με τον Ντενίζ Μπαικάλ (σ.σ. πρωην Αρχηγός Αξιωμ. Αντιπολιτεύσεως) αντιμετωπίστηκα με την ίδια ευγένεια”. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Ερντογάν παρέχεται η υπηκοότητα σε Ιεράρχες του Θρόνου από το εξωτερικό οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα σε μια μελλοντική Πατριαρχική εκλογή να είναι εκλέκτορες και εκλόγιμοι. “Και δεν θα γίνει η εκλογή μόνο με 15 Ιεράρχες”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε μια μελλοντική εκλογή θα έχουν λόγο και ψήφο όλοι οι Ιεράρχες του Θρόνου και όχι μόνο οι εν Τουρκία διαβιούντες.
Ερωτηθείς εαν η βελτίωση των σχέσεων με την Πολιτεία αυξάνει τις ελπίδες του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι “κατά το παρελθόν έχουν γίνει πολύ μεγάλες αδικίες σε βάρος της Κοινότητάς μας. Ένα από τα σοβαρά θέματα που εκκρεμούν είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής”. Παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πρώτο τη τάξει μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύει το ίδιο τα στελέχη του. “Δεν χάνω τις ελπίδες μου για την επαναλειτουργία της Σχολής”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και επανέλαβε ότι το ζήτημα αυτό δεν εντάσσεται στις ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά αποτελεί αντικείμενο σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών.
“Δηλαδή περιμένετε κάποια έκπληξη από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν όπως έκανε με το διάταγμα για την επιστροφή των ακινήτων των μειονοτικών ιδρυμάτων;”, ρώτησε ο δημοσιογράφος.
“Eίναι στα πλαίσια των πιθανοτήτων διότι ο Πρωθυπουργός συνηθίζει τέτοια γενναία βήματα και εκπλήξεις. Κατά καιρούς ο Πρωθυπουργός μιλάει για τη λειτουργία Τζαμιού στην Αθήνα και το συσχετίζει με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Εμείς δεν έχουμε καμμία ευθύνη γι΄αυτό το θέμα. Είμαι θετικός για το Τζαμί. Και η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το να τίθεται ένας τέτοιος όρος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι αδικία”, απάντησε ο Πατριάρχης.
Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από τις προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε πως “αρχίζουμε σιγά, σιγά να απομακρυνόμαστε από την αίσθηση ότι είμαστε πολίτες δευτέρας κατηγορίας”.“Ελπίζουμε πως στο νέο Σύνταγμα η αρχή ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι θα εδραιωθεί ισχυρά και θα βιώσουμε την ισότητα όχι στα λόγια αλλά στην ουσία του όρου. Θέλουμε ισότητα και θρησκευτική ελευθερία. Είμαστε Ρωμηοί με τουρκική υπηκοότητα”. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε με έμφαση: “Να μην μας αντιμετωπίσουν ούτε ως ξένους ούτε ως εχθρούς. Αυτά όλα να αξιολογηθούν λεπτομερώς στο νέο Σύνταγμα. Ούτως ώστε να μην σχολιαστούν λανθασμένα το Σύνταγμα και οι Νόμοι από μέρους γραφειοκρατών όπως συνέβαινε στο παρελθόν”.
Σε άλλο ερώτημα σχετικό πως βλέπει το μέλλον μιάς κοινότητος που ο πληθυσμός της μειώνεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε “Με την Λωζάνη εντάξει πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή των πληθυσμών. Όμως τα γεγόνοτα της 6/7ης Σεπτεμβρίου 1955 και τα γεγονότα των απελάσεων του 1964 μας κατέστρεψαν, πληρώσαμε το τίμημα του Κυπριακού, ο πληθυσμός από 120.000 μειώθηκε στις 3.000. Εμείς έχουμε ανάγκη από νέο αίμα. Τώρα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ορισμένοι πού έφυγαν απο την Τουρκία επιθυμούν να επιστρέψουν, ακόμη και Έλληνες που δεν είναι από την Πόλη θέλουν να εγκατασταθούν εδώ. Μας έρχονται επιστολές στις οποίες μας ζητούν ”βρέστε μας εργασία και κατοικία”.
Στην ερώτηση σε ποιό σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για την Οικουμενικότητα στο Νεό Σύνταγμα; ο Πατριάρχης απάντησε ότι “Είμαστε το αρχαιότερο ίδρυμα στον τόπο αυτό. Είμαστε ένα ίδρυμα 17 αιώνων, είναι μία ευκαιρία για την Τουρκία”. Κατόπιν ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην απόφαση της επιτροπής της Βενετίας ότι το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό και ότι στην χρήση του όρου αυτού δεν μπορεί να το εμποδίσει κανείς, προσθέτωντας μάλιστα, ότι δεν εμπεριέχει κανένα πολιτικό χαρακτήρα αφού πρόκειται για ένα όρο που η χρήση του ξεκινά από τον 6ο αιώνα και μαρτυρεί την θέση του στον Ορθόδοξο κόσμο του Πατριαρχείου. Επίσης εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρχει αναγνώρηση της νομικής προσωπικότητος του Πατριαρχείου. 
Ο δημοσιογράφος της Hürriyet δεν παρέλειψε να ρωτήσει “τι εκφράζει για σας η Εργκενεκόν”, και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε: “Εμείς ζήσαμε προσωπικά την υπόθεση της Εργκενεκόν, εκείνη την σκοτεινή περίοδο υπήρχε μία εκστρατεία που κατευθυνόταν από πολλές πλευρές. Ο αοίδιμος Πατριάρχης Δημήτριος θα μετέβαινε στην Αμερική. Οπλισμένοι αστυνομικοί φύλαγαν μπροστά στην πόρτα του γραφείου του και μέσα στο γραφείο του με το πρόσχημα ότι «υπάρχει κίνδυνος». Μπήκαν μέχρι και στο σπίτι του. Ο Πατριάρχης Δημήτριος προσωπικά μου έλεγε: Βαρθολομαίε παιδί μου, έχω την αίσθηση ότι όταν κοιμούμαι θα έλθουν να με σκοτώσουν. Σκοπός δεν ήταν να προστατεύσουν αλλά να φοβίσουν για να αποτρέψουν την μετάβαση στις Η.Π.Α. Ένας σύλλογος με την επωνυμία Τούρκοι της Δυτικής Θράκης για αρκετές ημέρες εμπόδισαν τις εισόδους και εξόδους του Πατριαρχείου (σ.σ καθόντουσαν στα σκαλοπάτια του Πατριαρχείου εμποδίζοντας οποιαδήποτε πρόσβαση). Οι δυνάμεις ασφαλείας και η Νομαρχία δεν τους απομάκρυνε. Ο δικηγόρος Κεριντσής, η Σεβγκή Έρενερόλ και άλλοι ερχόντουσαν στο Πατριαρχείο κατέθεταν μαύρο στεφάνι και έβριζαν. Τώρα είναι όλοι στην φυλακή”.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.28 Οκτωβρίου 2011 στις 10:59 μ.μ.

    Η συνέντευξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, είχε πολλά μηνύμα και πολλούς αποδέκτες. Χωρίς όπως λέμε να μασάει τα λόγια του, για μιά φορά ακόμα έδειξε ὀτι το Πατριαρχείο είναι ο αρχαιότερος θεσμός της Τουρκίας, γι' αυτό απαιτείται μεγαλύτερος σεβασμός, ενώ οι Ρωμηοί της Πόλης είναι εκεί αιώνες πρίν. Μίλησε με θάρρος για τα προβλήματα πού αντιμετωπίζει ακόμα το Πατριαρχείο μας και η Ρωμαίϊκη Κοινότητα, για τα προβλήματα πού λύθηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μαύρα εκείνα χρόνια του 1955 και 1964, χρόνια δύσκολα και ταμπού για ορισμένους, όπου η Ρωμαίϊκη Κοινότητα αποδεκατίστηκε, όχι από υπαιτιότητά του, αλλά από τις πολιτικές συνθήκες της εποχής. Μακάρι το Νέο Σύνταγμα της Τουρκίας όπως το τόνισε και ο ίδιος ο Πατριάρχης μας να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος του και εις βάρος της Μειονότητός μας. Πράγματι, ο Θεός μας επεφύλαξε ένα Πατριάρχη δυνατό και άξιο για τις δύσκολες ημέρες πού περνάμε όλοι μας σήμερα, ένα Πατριάρχη πού στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ένα Πατριάρχη αντάξιο του Μεγάλου Ιωακείμ του Γ', του Φωτίου, του Αθηναγόρου, του Δημητρίου. Παναγιώτατε, ο Θεός να Σας ευλογεί και να Σας ενδυναμώνει. Πολλά και ευλογημένα τα έτη Σας και ανέφελη η Πατριαρχεία Σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails