________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/12/2013

Εκατοντάδες μαθητές πλημμύρισαν τη Μεγάλη Εκκλησία

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Ευλογημένους που επέλεξαν την Κωνσταντινούπολη ως τόπο για την εκδρομή τους χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους εκατοντάδες μαθητές που κατέκλυσαν το απόγευμα του Σαββάτου τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης υποδέχθηκε με αισθήματα αληθινής χαράς και πατρικής στοργής τους μαθητές από σχολεία πολλών περιοχών της Ελλάδος οι οποίοι διάλεξαν μεταξύ διαφόρων προορισμών την Κωνσταντινούπολη ώστε να πραγματοποιήσουν την ετήσια εκδρομή τους. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές, δασκάλους αλλά και κηδεμόνες παρακολούθησαν την ακολουθία του Εσπερινού στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Στο τέλος της ακολουθίας τους προσφώνησε με θερμούς και εγκάρδιους λόγους. Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας περιέγραψε τις πνευματικές ομορφιές της Βασιλίδος των Πόλεων, σημείωσε την ιερότητα του Φαναρίου ενώ παρότρυνε τη συνεργασία σχολείων από την Ελλάδα με ομογενειακά της Ρωμηοσύνης της Πόλης. Ιδιαίτερα εξήρε το υψηλό επίπεδο των Ρωμέηκων ιστορικών Σχολείων τα οποία παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών τους δεν είναι ο ίδιος με άλλες εποχές, εντούτοις επιτελούν το εκπαιδευτικό έργο τους με εντυπωσιακή συνέπεια και πιστότητα υπηρετώντας τις υψηλές αξίες και τα ευγενή ιδανικά της Παιδείας σε πείσμα παράλογων λογικών και των άκαιρων καιρών που ζούμε. 
Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: 
"Θα χαρούμε να μας έλθετε ξανά και ξανά. Και μάλιστα θα ήταν ευχής έργο να ερχόσασταν σε συνεννόηση με τα ιστορικά ομογενειακά μας Σχολεία εδώ της Πόλεως και να ετοιμάζατε από κοινού κάποια αξιόλογη πνευματική η καλλιτεχνική εκδήλωση για αμοιβαία γνωριμία και αλληλοενίσχυση. Τα Σχολεία μας εδώ μπορεί να μην έχουν πια μεγάλους αριθμούς μαθητών, έχουν όμως πολύ υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς. Τόσο υψηλό που θα σας εντυπωσιάσει. Για παράδειγμα σας αναφέρουμε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, την πρωτομηνιά, είχαμε κοντά μας εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων από την Θεσσαλονίκη, που είχαν συνδιοργανώσει με το Ζωγράφειον Λύκειόν μας μια υπέροχη ημερίδα, με θέμα: «Διαλεκτική Σχέση Αξιών – Περιβαλλοντική Κρίση». Ήταν κάτι καταπληκτικό! Λίγο πριν, στις 23 Φεβρουαρίου, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, νέοι και νέες από πολλά μέρη της Ελλάδος ήλθαν και επαρουσίασαν μαζί με τους μαθητές της Σχολής μας ένα υπέροχο φεστιβάλ χορωδιών και παραδοσιακών χορών, που εχάρισε σε όλους συγκίνησι και ενθουσιασμό! Μια τέτοιου είδους συνεργασία και στα εδώ αδέλφια σας, που είναι πια δυστυχώς πολύ λίγα, χαρίζει ενίσχυση, αλλά και σεις δεν θα ωφεληθήτε και δεν θα ενισχυθήτε λιγότερο! Γίνονται βέβαια αρκετές τέτοιες συναντήσεις και κοινές εκδηλώσεις, αλλά θα ευχόμασταν να γίνωνται περισσότερες". 
Οι εκατοντάδες μαθητές από σχολεία των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης, της Καβάλας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Ελασσώνας, της Καστοριάς, των Σερρών, της Καρπάθου και άλλων περιοχών της Ελλάδος, με ζήλο και ανυπομονησία περίμεναν να πάρουν από το χέρι του Πατριάρχου ένα μικρό σταυρουδάκι, ως ευλογία και αναμνηστικό του προσκυνήματός τους στο Ιερό της Ορθοδοξίας Κέντρο ενώ δεν παρέλειπαν πολλοί εξ αυτών να εκφράζουν τα αισθήματα χαράς για την επίσκεψή τους αυτή στο χώρο και στις αυλές της Μεγάλης Εκκλησίας και της διαπροσωπικής συνάντησης και επικοινωνίας με τον πνευματικό Πατέρα της Γένους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails