________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/16/2013

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "Η άλλη κωμόπολη"

Προβολή του ντοκιμαντέρ της Νεφίν Ντιντς και του Ηρακλή Μήλλα "Η άλλη κωμόπολη" πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ζωγραφείου εκ μέρους του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, χθες το απόγευμα 15 Απριλίου, παρουσία της Α.Π.Θ. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας κ. Νίκου Ματθιουδάκη καθώς και πολύ κόσμου και πολλών νέων. 
Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τις προκαταλήψεις που κουβαλούν οι Έλληνες και οι Τούρκοι ο ένας για τον άλλο και το πώς η κρατική εκπαίδευση διαμορφώνει καθοριστικά τις αντιλήψεις του κάθε λαού για τον γείτονα του. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πολύ παραστατικά τα στερεότυπα που αναπτύσσονται στο συλλογικό υποσυνείδητο του κάθε λαού μέσα από την κρατική ρητορική και την σχολική εκπαίδευση, αναπαράγοντας εν τέλει το μίσος και τα αρνητικά συναισθήματα στη δημόσια ζωή. 
Η συζήτηση που ακολούθησε μετά το τέλος της προβολής κράτησε για περισσότερο από μία ώρα με τους Ηρακλή Μήλλα και Νεφίν Ντιντς να απαντούν στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις του κοινού το οποίο έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τα θέματα τα οποία αγγίζει η ταινία. Οι συντελεστές τόνισαν ότι στόχος τους είναι αυτό το ντοκιμαντέρ να προβληθεί σε όσο τον δυνατόν σε μεγαλύτερο κοινό για αυτό και συνεργάζονται με πολλούς φορείς και Μ.Κ.Ο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε στην Λευκωσία παρουσία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. 
Όνειρο τους, όπως είπαν, είναι να το προβάλλουν κάποια στιγμή και στους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας θέτοντας τους το ερώτημα για τον ρόλο της παιδείας και ιδιαιτέρως εκμάθησης της ιστορίας στη διαμόρφωση στερεοτύπων που πλήττουν τελικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.  
Να σημειώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ πήρε το βραβείο κοινού στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έχει διάρκεια 45 λεπτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails