________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/29/2014

Αριστείδη Πανώτη: Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ "ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ"


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επτάλοφος το νέο βιβλίο του Άρχοντος Μεγάλου Ιερομνήμονος Αριστείδη Πανώτη, του παλαιφάτου των Αρχόντων, με τίτλο «Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ» κατά τη Β' δεκαετία του 20ου αιώνα». 
Το έργο είναι αφιερωμένο στους οφφικιάλους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. 
Χορηγός της εκδόσεως είναι η Αδελφότης Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος». 
Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο φωτίζει μια καθοριστική για τα πεπρωμένα του νεώτερου ελληνισμού περίοδο.  
Παραθέτουμε στη συνέχεια δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον πρόλογο και τον επίλογο του βιβλίου. 
«Η μελέτη αυτή γράφτηκε αντί εισαγωγής στον Γ' τόμο του «Συνοδικού της εν Ελλάδι Εκκλησίας» για να συμπληρώσει παραλειφθέντα Χρονικά του Β' τόμου και για να διαφωτιστούν οι μεταβολές που συνέβησαν στην Εκκλησία μας κατά τη μεγαλύτερη μετά το 1453 μετοικεσία ελληνογενών πληθυσμών, προκειμένου να διαφυλαχθούν από την έξαψη της εθνικιστικής λαίλαπας των ημερών...
Πολλά γεγονότα του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απέδειξαν ότι οι εκκλησιαστικές επαρχίες των Νέων Χωρών στη Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη δεν θα ανήκαν στην ελληνική επικράτεια χωρίς τη συνεχή προστασία των Νέων Χωρών από τους Οικουμενικούς Πατριάρχες και την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. 
Αυτοί, με προσωπικές θυσίες, ανέτρεψαν τις εθνοφυλετικές αντιλήψεις όσων σκέφτηκαν να παρασύρουν την Εκκλησία με φυλετικές, γλωσσικές και πολιτιστικές εθνικές διακρίσεις, εξαίροντες την πληθυσμιακή και υλική υπεροχή τους. 
Οι αιώνιες κανονικές συνοδικές αρχές της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας για την Τάξη και τη Διάκριση στο σώμα της δεν μεταβάλλονται κατά τις εκάστοτε ιστορικές και πολιτικές ή πληθυσμιακές συνθήκες. 
Η επισήμανση των συμβάντων στις επαρχίες των Νέων Χωρών του Οικουμενικού Θρόνου αποτελεί την πολύτιμη παρακαταθήκη εμπειρίας για τις νεώτερες γενεές, ώστε να αποφεύγονται οι πλάνες και τα λάθη του παρελθόντος όπως ήταν και η θρησκειοποίηση της πολιτικής και η πολιτικοποίηση της θρησκείας και να εφαρμοστεί στην πράξη ο σεβασμός της διαφορετικότητας που δίδαξε ο Ιησούς ως ο κατ' εξοχήν «Ξένος» προς έναν «ξένο», τον Σαμαρείτη, για να υποδείξει την ανάγκη εκπληρώσεως της εντολής για την αγάπη προς τον πλησίον».

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.2 Ιουλίου 2014 - 10:50 π.μ.

    Αριστείδης Πανώτης. Ένας άνθρωπος με αγάπη για την ιστορία και για την Εκκλησία. Ένας άνθρωπος πού συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με τον Μεγάλο Πατριάρχη Αθηναγόρα, συνοδεύοντάς τον σε σπουδαίες περιοδείες. Μέσα από το μνημειώδες βίβλιο του "Οι Ειρηνοποιοί" δείχνει την μεγάλη αυτή μορφή της Εκκλησίας και του Γένους μας. Μέσα από τα βιβλία του, δείχνει όλη την ιστορική αλήθεια για την Εκκλησία για το Πατριαρχείο, και τις τιτάνιες προσπάθειες πού κατέβαλε η Μητέρα Εκκλησία για τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος, πού αν δεν ήταν το Πατριαρχείο με τον επίσης Μέγιστο Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄, σήμερα αυτές οι περιοχές σίγουρα θα ήταν κάτω από άλλο πολιτκό και εκκλησιαστικό καθεστώς. Θερμά συγχαρητήρια κύριε Πανώτη για τις ιστορικές μελέτες σας, πού μας βοηθούν όλους μας να μαθαίνουμε. Ο Θεός να σας έχει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails