________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/04/2014

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ Δ' ΦΟΡΟΥΜ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ


ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ 
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko δέχθηκε το πρωί της 3ης Ιουνίου σε επίσημη ακρόαση τους συνέδρους του Δ΄ Φόρουμ Ορθοδόξων και Καθολικών της Ευρώπης στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Προεδρικού Μεγάρου της Ανεξαρτησίας. 
Κατά την συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα, ο Πρόεδρος, αφού καλωσόρισε θερμά του συνέδρους, ανέφερε ότι η χώρα του είναι αφοσιωμένη στην προώθηση των Χριστιανικών αξιών και του διαθρησκειακού διαλόγου με απώτερο σκοπό την διασφάλιση της εθνικής ομοιογένειας στην Λευκορωσία, ενώ τόνισε ότι στην χώρα του από ιστορικής σκοπιάς δεν σημειώθηκαν ποτέ διαμάχες με εθνικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο, καθώς από την πλευρά της Πολιτείας δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην επικράτηση της ανεκτικότητας, της αμοιβαίας συνεργασίας, του διαλόγου, του αλληλοσεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των πολιτών της Λευκορωσίας. 
Ο Πρόεδρος εξήρε την συμβολή της Ορθοδοξίας και του Καθολικισμού στην διαμόρφωση της ιστορικής ιδιοπροσωπίας της χώρας, με αποτέλεσμα οι Χριστιανικές αρχές να αποτελούν την βάση για την πνευματική και την κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των Λευκορώσων.


Αφού αναφέρθηκε στις θετικές και τις αρνητικές πλευρές τις παγκοσμιοποίησης, ο Alexander Lukashenko υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκεται σε συνάρτηση με πτυχές τις ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την ανθρωπότητα, ενώ παραδέχθηκε ότι οι ρίζες της Ευρώπης είναι Χριστιανικές και ότι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού βασίζεται στην αναμορφωτική παρουσία του Χριστιανισμού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας υπογράμμισε την σημασία και τον ρόλο του Φόρουμ των Ορθοδόξων και των Καθολικών της Ευρώπης στην προσπάθεια ώστε να δοθεί μία πιο ολοκληρωμένη και πειστική Χριστιανική μαρτυρία στον σύγχρονο κόσμο. 


Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φόρουμ Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος (Ορθόδοξος Συμπρόεδρος) τόνισε την ανάγκη της προάσπισης αφ’ ενός μεν των χριστιανικών και των ηθικών αξιών, αφ’ ετέρου δε της Χριστιανικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς στην Ευρώπη. Αφού υπενθύμισε την προ ετών επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Λευκορωσίας στην ιστορική έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, διαβίβασε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς την πολιτειακή ηγεσία της Χώρας και τον λαό αυτής, και προσέφερε στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας το αναμνηστικό μετάλλιο της ιστορικής συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στα Ιεροσόλυμα, με την ευκαιρία την συμπλήρωσης 50 ετών από την συνάντηση στην Αγία Γη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του ΣΤ΄. 
Ο Ρωμαιοκαθολικός Συμπρόεδρος του Φόρουμ Καρδινάλιος Péter Erdö, κατά την προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο, επεσήμανε την ανάγκη της κοινής μαρτυρίας Ορθοδόξων και Καθολικών για την προώθηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Ευρώπη. 
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μετέφερε προς τον Πρόεδρο τον χαιρετισμό του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου και δήλωσε ότι το μυστικό της ευημερίας της Λευκορωσίας σήμερα έγκειται στην πνευματική ενότητα του λαού της χώρας. 
Τέλος, ο Αποστολικός Νούτσιος στην Λευκορωσία Claudio Gugerotti υπογράμμισε την αντιπροσωπευτικότητα του Φόρουμ, καθώς οι συμμετέχοντες στην συνάντηση του Μινσκ προέρχονται από 22 χώρες της Ευρώπης. 


Το μεσημέρι της 4ης Ιουνίου οι δύο Συμπρόεδροι Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και Καρδινάλιος Péter Erdö, συνοδευόμενοι από τους Γραμματείς του Φόρουμ Τριτευόντα των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρο Μεϊμάρη και Duarte Da Cunha, πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη προς τον Μητροπολίτη Μίνσκ Παύλο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Λευκορωσίας. Στην συνάντηση, στην οποία παρέστησαν και οι Μητροπολίτες Βολοκολάμσκ Ιλαρίων και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και η οποία έλαβε χώρα σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν ζητήματα διεκκλησιαστικού και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος. Ο επιχώριος Μητροπολίτης Παύλος παρέθεσε προς τους προσκεκλημένους του επίσημο γεύμα στους χώρους του Μητροπολιτικού Μεγάρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails