________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/30/2018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Οι εκπρόσωποι του αντιοικουμενικού και αντιδιαλογικού φονταμενταλισμού παρερμηνεύουν και παραποιούν την γνησίαν παράδοσιν"

Φανάρι, Θρονική Γιορτή 2018 - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
π.α. ανδριόπουλος

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο γιορτάζει σήμερα την μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 
Κατά την Θρονική Εορτή στο Φανάρι τελείται Πατριαρχική Θ. Λειτουργία και παρίσταται Αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 
Έτσι και φέτος, παρέστη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και σε όλους όσοι μάχονται τον διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Εις δε τους εκπροσώπους του αντιοικουμενικού και αντιδιαλογικού φονταμενταλισμού, λέγομεν, μετ᾿ εμφάσεως, ότι όχι μόνον δεν είναι οι αυθεντικοί υπερασπισταί της εκκλησιαστικής παραδόσεως, ως οι ίδιοι θεωρούν τον εαυτόν των, αλλά ότι παρερμηνεύουν και παραποιούν την γνησίαν παράδοσιν, και, διά του ου κατ᾿ επίγνωσιν ζήλου των, διχάζουν τον λαόν του Θεού. Ως απεφάνθη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, «κοινός» και «ενιαίος» σκοπός εις πάντας τους θεολογικούς διαλόγους, τους οποίους διεξάγει η Ορθόδοξος Εκκλησία, είναι «η τελική αποκατάστασις της εν τη ορθή πίστει και τη αγάπη ενότητος» (Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον, § 12). Το κοινόν ποτήριον της Θείας Ευχαριστίας προϋποθέτει την κοινήν πίστιν, την πλήρη συμφωνίαν εις την ομολογίαν της πίστεως».
Ευτυχώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παραμένει αταλάντευτος στο θέμα του διαχριστιανικού διαλόγου, δικαιώνοντας απολύτως την σημαντικότερη - κατά την άποψή μας - προσωνυμία του: ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
Ο Πατριάρχης είναι ξεκάθαρος: Όσοι αντιτίθενται στον διάλογο με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο διαστρεβλώνουν την γνήσια παράδοση της Εκκλησίας.
Για την Ορθοδοξία ο διάλογος σήμερα είναι μονόδρομος! Και η Ορθοδοξία θα πρέπει να ενστερνισθεί ως οικεία υπόθεση την Οικουμενική Κίνηση. Η Οικουμενική Θεολογία είναι η Θεολογία των καιρών και η σημαντικότερη πρόκληση για την Ορθόδοξη Θεολογία.
Φυσικά υπάρχει και θα υπάρχει ο συντηρητισμός, δηλαδή ο φόβος του άλλου, και η μισαλλοδοξία, που δυστυχώς ανθούν σε πολλές Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
Εκεί ακριβώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει την διαφορά. Δεν φοβάται και προχωρεί μπροστά! Σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, αυτό του διαλόγου και της συνάντησης, που απαιτεί υψηλή εγρήγορση και συνειδητότητα, ανά πάσα στιγμή. 
Και έτσι δικαιώνει απολύτως την οικουμενικότητά του, την οποία αμφισβητούν - τυχαίο; - πρωτίστως οι αντιοικουμενιστές και οι ομόφρονές τους. 
Γι' αυτήν την σπουδαία διακονία του διαλόγου και μόνο, το Φανάρι έχει την αγάπη μας και τη στήριξή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails