________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/12/2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ


Στην αίθουσα τελετών του Παλαιού Δημαρχείου Μονάχου, στην ίδια αίθουσα που μπροστά από 80 χρόνια, στις 9.11.1938 το ναζιστικό καθεστώς άρχισε τη γενοκτονία των Εβραίων, έλαβε χώρα στις 09.11.2018, Η Ημέρα Μνήμης, παρουσία των ανωτάτων εκπροσώπων της Βαυαρικής Πολιτείας, του Πρωθυπουργού, της Προέδρου της Βουλής, του Αρχιδημάρχου Μονάχου, και άλλων επισήμων. Εκ μέρους των Εκκλησιών Βαυαρίας έλαβαν μέρος ο Καρδινάλιος Μονάχου και Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκόπων της Γερμανίας Σεβ. Reinhard Marx, η ευαγγελική Επίσκοπος κ. Susanne Breit-Keßler και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. 
Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Dr. Markus Söder, όσο και ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ.Dieter Reiter ανέφεραν στις προσλαλιές τους την υποχρέωση της Βαυαρικής Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να πράξουν το παν, ώστε να παραμείνει ζωντανή στη μνήμη και της σημερινής γενιάς των βαυαρών η απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία και οι συνέπειές της και να καταπολεμηθεί δραστικά κάθε είδους γένεσης ή αναβίωσης τέτοιων ακροδεξιών μορφωμάτων. Στο λίαν συγκινητικό λόγο της η πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Μονάχου κ. Charlotte Knobloch, αναφέρθηκε στην προσωπική της ιστορία, στα δεινοπαθήματα των Εβραίων, στη δυσκολία να επουλωθούν οι πληγές και ανατριχιαστικές αναμνήσεις του Ολοκαυτώματος και στον συνεχή φόβο που έχουν και σήμερα οι Εβραίοι να βιώνουν δημόσια όλες τις παραμέτρους της ζωής τους. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παιδική της ηλικία και στην τραυματική της εμπειρία, σε ηλικία 6 ετών τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938, όταν ο πατέρας της την έσωσε από το Ολοκαύτωμα. 
"Σήμερα, μπροστά από 80 χρόνια κράτησα το χέρι του πατέρα μου και μου έδωσε το αίσθημα μιας μικρής ασφάλειας. Το χέρι του πατέρα μου τότε, πρέπει να αντικατασταθεί σήμερα με το χέρι της πολιτικής και της κοινωνίας που μας αγγίζει". Με το προσωπικό αυτό βίωμα ζήτησε από την Πολιτεία και τη βαυαρική κοινωνία να συμπτύξουν όλοι τις δυνάμεις τους να μην επαναληφθεί το Ολοκαύτωμα. Το σύνθημα ΠΟΤΕ ΠΙΑ το οποίο διαμορφώθηκε και διατυπώθηκε στην εποχή μας, αρχίζει με νεοφανείς αντισημιτικές και αντιεβραϊκές συμπεριφορές να κλονίζεται και για το λόγο αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση, συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων και ενεργή καταπολέμηση των νεοφασιστικών ιδεών. 


Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης συνεχάρη στο τέλος της εκδήλωσης την κ. Knobloch, και αναφερόμενος στην συγκινητική αναφορά της στο χέρι του πατέρα της, έλαβε από την κ. Knobloch την απάντηση: "Και σεις π. Απόστολε είστε ένας Πατέρας που απλώνει προστατευτικά το χέρι του σε μένα και στην εβραϊκή κοινότητα."
Στον τόπο που ευρίσκετο μέχρι το 1938 η Συναγωγή Μονάχου υπάρχει σήμερα ένα μνημείο μπροστά στο οποίο κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου αναγιγνώσκονται τα ονόματα των Εβραίων-θυμάτων της Νύκτας των Κρυστάλλων. Εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας, πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, αστυνομικοί, καλλιτέχνες, μουσικοί, ζωγράφοι, εκπρόσωποι των εκκλησιών, φοιτητές κ.α. διαβάζουν τα ονόματα των θυμάτων, για να τονίσουν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ένα όνομα και μια αξία που δεν μπορεί κανένα δικτατορικό καθεστώς να τα απαξιώσει. Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης έλαβε προ ετών μέρος, ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων. 
Η βαυαρική τηλεόραση μετέδωσε απ΄ευθείας την τελετή, ενώ τα μέσα γενικής ενημέρωσης, με εκτενή ρεπορτάζ, αναφέρθηκαν στο 80ο θλιβερό ιωβηλαίο. 
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails