________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/13/2018

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Ουκρανούς: «Όποια και να είναι η πολιτική κατάσταση, τα πολιτικά πάθη, τα παιδιά δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως»


Μήνυμα για τον σεβασμό των παιδιών στην Ουκρανία αλλά και σε όλο τον κόσμο απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καλώντας όλους να μην τα εμπλέκουν σε πολεμικές συγκρούσεις και κάθε είδους αντιπαραθέσεις. 
Στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Τρίτη, 13 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του οποίου τα ιερά λείψανα φυλάσσονται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην παρουσία ομάδας παιδιών και νέων από την Ουκρανία.
«Τα παιδιά που μόλις κατέφθασαν εις τον Πατριαρχικόν μας Ναόν είναι από την Ουκρανία, την πολύπαθη Ουκρανία, και ανήκουν σε μία Κίνηση που λέγεται «Το βιβλίον της καλοσύνης». Είναι μία Κίνησις που προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά τις αξίες τις πανανθρώπινες, τις αξίες του Χριστιανισμού, της πίστεώς μας, και να τα κάνει καλούς χριστιανούς και καλούς πολίτας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και σημείωσε: «Θέλουμε αυτά τα παιδιά να μεγαλώνουν με αυτά τα ιδεώδη, με αυτές τις αξίες τις πανανθρώπινες και όχι να τους δίδουν όπλα από αυτής της τρυφεράς ηλικίας, όπως είδα χθές το βράδυ εις την τηλεόραση, ότι εξτρεμιστικές ομάδες εις την χώρα τους, επιστρατεύουν αυτά τα παιδιά σε πολύ μικρά και τρυφερά ηλικία και τα μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν τα όπλα και πως να σκοτώνουν τους συνανθρώπους τους. Όποια και να είναι η πολιτική κατάστασις, τα πολιτικά πάθη, δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως αυτά τα παιδιά σε αυτή την αθώα ηλικία. Ελυπήθην που είδα αυτό το θέαμα, χθες το βράδυ, κατά σύμπτωσιν εις την τηλεόρασιν. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τέτοιες σκέψεις, τέτοια διδάγματα και τέτοια πιστεύματα ώστε να γίνουν όργανα δημιουργίας ενός καλυτέρου κόσμου, όπου δεν θα υπάρχουν αυτές οι αντεγκλήσεις, οι αιματοχυσίες, οι πόλεμοι, όπως τα ζούμε σήμερα ακόμη, δυστυχώς, στον 21ον αιώνα. Εύχομαι αυτό «Το βιβλίον της καλοσύνης», όπως λέγεται η Κίνησις, η οποία έφερε τα παιδιά εδώ εις το Κέντρο της Ορθοδοξίας, να είναι πάντοτε ανοιχτό, να το διαβάζουν, να το βιώνουν και να το πραγματώνουν εις την καθημερινήν τους ζωήν, όχι μόνον εις την Ουκρανία, αλλά οι συνομήλικοί τους σε όλον το κόσμον». 
Αμέσως μετά, τα παιδιά τραγούδησαν ένα παραδοσιακό ουκρανικό τραγούδι και προσέφεραν δώρα που έφτιαξαν τα ίδια για τον Πατριάρχη, ο οποίος τα ευλόγησε και ευχήθηκε να προοδεύουν και να ζουν πάντοτε σε ειρήνη. «Είμαστε πολύ κοντά στον Θεό και πρέπει να παραμείνουμε», προέτρεψε πατρικώς τα παιδιά ο Παναγιώτατος.


Σύμφωνα με το τυπικό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κατά την Θεία Λειτουργία της σημερινής εορτής, στον θρόνο τίθεται τιμητικώς η εικόνα του ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος παραμένει πάντοτε ζωντανός στη μνήμη της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί από το παραθρόνιο.
Υπενθυμίζεται ότι τα Ιερά λείψανα του σπουδαίου αυτού Ιεράρχου της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, μαζί με τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, αμφοτέρων μεγάλων οικουμενικών διδασκάλων, μεταφέρθηκαν στην Πόλη από τη Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004, ύστερα από ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αφού παρέμειναν εκεί για οκτώ ολόκληρους αιώνες.
Εκκλησιάστηκαν Αρχιερείς του Θρόνου, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας Oleksandr Gaman, κληρικοί και πλήθος πιστών από την Πόλη αλλά και την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails