Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις
_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

8/03/2014

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΥΣΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο μακαριστός Μητροπολίτης Λύστρων Καλλίνικος
Φώτο αρχείου: Ν. Μαγγίνας

Εκοιμήθη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη ο Μητροπολίτης Λύστρων Καλλίνικος, σε ηλικία 88 ετών, λίγες μέρες μετά την εορτή των ονομαστηρίων του (29 Ιουλίου). 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στην Θ. Λειτουργία της Κυριακής σήμερα στον Πατριαρχικό Ναό, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου ιεράρχου. 
Ο κατά κόσμον Συμεών Αλεξανδρίδης γεννήθηκε στο Φανάρι Κωνσταντινουπόλεως στις 21 Ιουνίου 1926. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης το 1949. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 15 Μαΐου 1949 από τον Μητροπολίτη Νεοκαισαρείας Χρυσόστομο, μετονομασθείς σε Καλλίνικο, προς τιμήν του Καισαρείας Καλλινίκου Δελικάνη. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων (1949-1958), Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων (1958-1965) και Δευτερεύων (1964-1970). 
Κατά την διετία 1966-1968 μετεκπαιδεύθηκε στην Εκκλησιαστική Ιστορία στην Ρώμη.
Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 1970 εξελέγη τιτουλάριος μητροπολίτης Λύστρων και η χειροτονία του σε πρεσβύτερο έγινε στον Πατριαρχικό Ναό το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 1970 από τον Νεοκαισαρείας Χρυσόστομο. 
Στις 6 Δεκεμβρίου 1970 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Μητροπολίτης Λύστρων και ανέλαβε την Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία μέχρι τον θάνατο του Πατριάρχου Αθηναγόρου (Ιούλιος 1972).
Και την εις επίσκοπον χειροτονία του τέλεσε ο γέροντάς του Μητροπολίτης Νεοκαισαρείας Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομο, Ειρηνουπόλεως Συμεών και Σωζοπόλεως Αγάπιο. Στις 9 Νοεμβρίου 1976 προήχθη σε εν ενεργεία Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1979 εξελέγη Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων. Στις 5 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη για δεύτερη φορά Μητροπολίτης Λύστρων.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.4 Αυγούστου 2014 - 10:15 π.μ.

    Ένας από τους παλαιούς και καταξιωμένους Αρχιερείς του Θρόνου και του Φαναρίου, αναχώρησε για την Άνω Ιερουσαλήμ. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Λύστρων Καλλίνικος, τίμησε το ράσο του, τίμησε την Αρχερωσύνη του, τίμησε την Μητέρα Εκκλησία, τίμησε το Φανάρι, τίμησε την Ρωμηοσύνη. Καί τώρα απολαμβάνει τον δίκαιον έπαινον από τον Δικαιοκρίτη Θεόν. Ο Αρχηγός της Ζωής και του θανάτου Κύριος Ιησούς Χριστός, ας αναπαύει την μακαρία του ψυχή εν χώρα ζώντων, και να δίνει την παρηγοριά στον Πατριάρχη μας, στους Αρχιερείς και στους κληρικούς της Πόλεως. Από εκεί πού πλέον βρίσκεται να προσεύχεται για τον Θρόνο, για την Πόλη, για την Ρωμηοσύνη. Καλλινίκου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Λύστρων. Υπερτίμου και Εξάρχου Λυκαονίας. Ημών δε πατρός και Ιεράρχου, αιωνία η μνήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails