_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

8/27/2014

Ο ΚΥΔΩΝΙΩΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ -ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, την Κυριακή 24 Αυγούστου το πρωί προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Νέα Φιλαδέλφεια (Αθήνα), με την συμμετοχή πολλών κληρικών της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, παρουσία των Αρχών της πόλεως, εκπροσώπων Μικρασιατικών Σωματείων και πλήθους λαού. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η ανακήρυξη του Σεβ. Κυδωνιών σε επίτιμο Δημότη Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος και του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής κ.Χ. Μπόβο ο οποίος και καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του.


Ο Πρόεδρος των Μικρασιατικών Σωματείων Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος Χρήστος Τριανταφύλλου, που ομίλησε στην συνέχεια, τόνισε μεταξύ άλλων: 
"Ο Σεβασμιότατος κ. Αθηναγόρας, άνδρας ευρείας μορφώσεως και κύρους, διαδέχεται εκτός των άλλων προκατόχων του και τον Κυδωνιών Γρηγόριο, τον καλό ποιμένα του Αϊβαλί, που λόγω της εθνικής του δράσεως δοκίμασε πολλές εξορίες και διώξεις αλλά και θάνατον μαρτυρικό. Στα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού κατόρθωσε να στείλει στην Ελλάδα και να σώσει 25.000 Αϊβαλιώτες και 26 Ιερείς. Ο ίδιος, όπως ο Σμύρνης Χρυσόστομος αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του για να σωθεί. Το Αϊβαλί, όπως είναι μεταφρασμένη στα τουρκικά η λέξη Κυδωνίαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, το δεύτερο μετά τη Σμύρνη. .... 
Να μην ξεχνάμε ότι το Αϊβαλί είναι η πόλη από την οποία κατάγεται ο ζωγράφος, σπουδαίος αγιογράφος και συγγραφέας Φώτης Κόντογλου, αλλά και οι συγγραφείς Ηλίας Βενέζης και Στρατής Δούκας. Σήμερα λοιπόν τιμάμε τη μνήμη και τη συνέχεια. Που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και τους Έλληνες που ανέπτυξαν την Μικρά Ασία ως σπουδαίο πολιτιστικό και χριστιανικό κέντρο, περνά μέσα από την τουρκοκρατία, τον απελευθερωτικό αγώνα και τους πνευματικούς πατέρες του Έθνους, στέκεται με σεβασμό στο μαρτύριο των προγόνων μας Μικρασιατών και φτάνει μέχρι του σημερινούς φορείς αυτής της παράδοσης. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η χειρονομία τιμής και μνήμης σήμερα που έχουμε φτάσει να αμφισβητείται η ίδια η ιστορική πραγματικότητα και να αναρωτιόμαστε αν υπήρξε ή όχι σφαγή των Ποντίων και η Μικρασιατική Καταστροφή. Σήμερα λίγες μέρες πριν από την τραγική επέτειο της 29ης Αυγούστου1922, η μέρα που μπήκαν στην Σμύρνη τα πρώτα τουρκικά στρατιωτικά τμήματα. Στην ιστορική μνήμη πάντα δικαιώνεται η αλήθεια. Αρκεί κάθε γενιά να φροντίζει για τη διάσωση και τη διάδοσή της ώστε να μην ξεχαστεί. Κι αυτό κάνουμε εμείς σήμερα ως Μικρασιάτες, ως χριστιανοί και ως Έλληνες...". 


Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε μια εικόνα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού για να την πάει στο Αϊβαλί ως ευλογία και χαιρετισμό στους προγόνους μας που βρίσκονται εκεί. 
Τέλος ομίλησε ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.Κωνσταντίνο για την ευγενική παραχώρηση της κανονικής αδείας για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις, αναφέρθηκε στον βίο και το μεγάλο εθνικό και ιεραποστολικό έργο του αγίου Κοσμά ενώ εξέφρασε την χαρά αλλά και τις θερμές του ευχαριστίες για την τιμητική ανακήρυξή του ως επιτίμου Δημότου Ν. Φιλαδελφείας - Χαλκηδόνος και μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του, επίσης επιτίμου Δημότου Ν. Φιλαδελφείας, Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. 1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.2 Σεπτεμβρίου 2014 - 11:52 π.μ.

    Αξία και δικαία η απόφαση του Δήμου Νέας Φιλαδελφείας Αττικής, να ανακηρύξει σε επίτιμο Δημότη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνιών κύριο Αθηναγόρα. Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, φίλος καλός και αδελφός αγαπητός, με την ευλογία του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου, έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια περίπου, την διαποίμανση της ιστορικής και αιματοποτισμένης Μητροπόλεως Κυδωνιών. Οι Κυδωνιές, το Αιβαλί αλλιώς, αυτή η όμορφη πόλη της Αιολικής γής, έβγαλε μεγάλους και σημαντικούς άνδρες, όπως τον Ηλία Βενέζη, τον Φώτη Κόντογλου, τον Ιωάννη Φουντούλη. Αυτήν την Μητρόπολη διαποιμαίνει ο διάδοχος του Αμβροσίου, Αθηναγόρας. Η Νέα Φιλαδέλφεια, πού μας θυμίζει την Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας, δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει τον Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα, καθότι ενσαρκώνει τους πόθους και τους καημούς όλης της Μικράς Ασίας. Ο Θεός, με τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου και πάντων των Αγίων να ευλογούν τον Άγιο Κυδωνιών, αλλά και αυτός τον Πατριάρχη του Γένους μας κύριο Βαρθολομαίο, ώστε με νέα στελέχη και δυναμικούς Αρχιερείς να στελεχώνει τις Μητροπόλεις της Μικράς Ασίας και της Θράκης, όπως με τον τελευταίο, Μητροπολίτη Σηλυβρίας κύριο Μάξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails