________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/18/2014

ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ


Συνήλθε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 στο Αμμάν της Ιορδανίας η Διεθνής Μικτή Επιτροπή επί του θεολογικού διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 
Την πρώτη ημέρα της συνεδρίας, στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την διαδικασία διεξαγωγής του διαλόγου, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή συνάντηση των Ορθοδόξων αντιπροσώπων προς εκπόνηση του υπό εξέτασιν σχεδίου του κειμένου «Συνοδικότητα και Πρωτείο». 
Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον διάλογο συμμετέχουν: Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής, και οι Μητροπολίτες Σασίμων Γεννάδιος και Σηλυβρίας Μάξιμος. 
Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 τα μέλη της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του θεολογικού διαλόγου πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στον τόπο βαπτίσεως του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό.


Σ' αυτόν τον ιερό τόπο τους προσκυνητές προσφώνησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ΄, ο οποίος φιλοξενεί αυτή την φορά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Μικτής Επιτροπής. Εν συνεχεία στη συνεδριακή αίθουσα πλησίον του τόπου Βαπτίσεως πραγματοποιήθηκε επίσημη έναρξη της συνεδριάσεως της ολομέλειας. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων απηύθυνε χαιρετιστήριο λόγο στους παρισταμένους, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών προς επίτευξιν αλληλοκατανοήσεως μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 
Οι συμπρόεδροι της Μικτής Επιτροπής, ο Πρόεδρος Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ και ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο κ. Θεόφιλο για την εγκάρδια φιλοξενία και τόνισαν τον βαθύ συμβολισμό τελετής ενάρξεως της συνεδριάσεως ολομέλειας στον τόπο Βαπτίσεως του Κυρίου, ο οποίος τυγχάνει κοινή πηγή πίστεως και χριστιανικής ζωής για τους πιστούς και των δυο Εκκλησιών. 
Αυθημερόν στο Αμμάν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση ολομέλειας της Μικτής Επιτροπής. Η ολομέλεια θα εξετάσει το θέμα «Συνοδικότητα και Πρωτείο» που είναι προϊόν της συντονιστικής Επιτροπής που συνήλθε στη Ρώμη το 2011 και στο Παρίσι το 2012. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί διάλογος σχετικά με το κείμενο της Ραβέννας του 2007: «Εκκλησιολογικές και Κανονικές συνέπειες της μυστηριακής φύσεως της Εκκλησίας. Εκκλησιαστική Κοινωνία, Συνοδικότητα και πρωτείο».
Οι εργασίες της Επιτροπής θα ολοκληρωθούν στις 23 Σεπτεμβρίου.


Στο Αμμάν της Ιορδανίας, επίσης, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στον καθολικό ναό της Παναγίας της Ναζαρέτ και των ορθοδόξων σε ορθόδοξο ναό, καθώς επίσης και επίσκεψη σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως προσφύγων από την Συρία για να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση προς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.
φωτογραφίες: mospat

1 σχόλιο:

  1. Με βαθειά συγκίνηση και χαρά ανείπωτη καμαρώνουμε -και καυχόμαστε γιαυτό- την συμμετοχή του Σεβ.Μητροπ. Σηλυβρίας κ.Μαξίμου στην πορεία του θεολογικού διαλόγου, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Επισκόπου, κατά συγκυρία πάνυ ευτυχή, 50 ακριβώς χρόνια από την, εκ της Πρεσβυτέρας Ρώμης, επιστροφή στην Πάτρα - γενέτειρα του Σεβασμιωτάτου- της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου! Μην λησμονούμε ότι η Τιμία Κάρα επεστράφη εκ Ρώμης στην Πάτρα "εις ένδειξιν αγάπης", ο δε διάλογος μεταξύ των δύο Εκκλησιών είναι "διάλογος αγάπης" ως εδήλωσε στον ενθρονιστήριο λόγο Του (1991) ο Οικ.Πατριάρχης Βαρθολομαίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails