________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/11/2015

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΟΥΚΟΛΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟ)

Του Αριστείδη Βικέτου
Γύρω στις 12 το μεσημέρι στάλθηκε στην Σμύρνη και σε όλη την Ιωνία από τον ιστορικό και ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού με το ««Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι», που έψαλε με στεντόρεια φωνή ο αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλος Συκής εξερχόμενος του Ιερού Βήματος. Προηγείτο η εικόνα της Αναστάσεως, την οποία έφερε ένας νέος. Ο αρχιμανδρίτης σκορπούσε στον ναό φύλλα δάφνης, σύμβολο της νίκης του Χριστού επί του θανάτου. Ο ναός σείστηκε από τους κρότους, που προκάλεσαν οι πιστοί χτυπώντας τα καθίσματα. Είναι ένα έθιμο, που παραπέμπει σημειολογικά στην Ευαγγελική περικοπή της Ανάστασης « και σεισμός εγένετο μέγας». 
Η «Πρώτη Ανάσταση», όπως επικράτησε να ονομάζεται ο Μέγας Εσπερινός της Κυριακής του Πάσχα, τελείται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και ακολουθεί η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. 
Χθες βράδυ, για πρώτη φορά από το 1922, τελέστηκε σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου στον οποίο ψάλθηκαν από το εκκλησίασμα, Έλληνες και άλλους Ορθόδοξους, που κρατούσαν αναμμένα κεριά, οι τρεις στάσεις των Εγκωμίων: «Η ζωή εν τάφῳ», « Άξιον εστί» και «Αι γενεαί πάσαι». Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου στον περίβολο του ναού του Αγίου Βουκόλου και σε σοκάκια γύρω από αυτόν, στην περιοχή Μπασμανέ. Ήταν στιγμές μοναδικές και συγκλονιστικές. Αρκετοί μουσουλμάνοι παρακολούθησαν με σεβασμό από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους την περιφορά. 
Τα μεσάνυχτα στον Άγιο Βουκόλο θα γίνει πανηγυρικά η Λειτουργία της Αναστάσεως και αύριο το πρωί ο Εσπερινός της Αγάπης. Θα ακολουθήσει πασχαλινό τραπέζι, που θα ετοιμάσει η Ορθόδοξη κοινότητα Σμύρνης. 
Αυτές τις μέρες σημαντική ήταν οι συμβολή στις ακολουθίες των ιεροψαλτών από την Αθήνα, Παναγιώτη Παπά και Καλλιακμάνη Δημήτρη. Τους βοήθησε και η κυρία Ελπίδα από την Μυτιλήνη, η οποία συμπαραστέκεται εθελοντικά στο έργο της Ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails