________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/17/2016

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

HÜRRİYET  
13 Şubat 2016 
'Esas olan bizim Patrik Bartolomeos Cenapları'


“Rusya Patriği Kiril’in Papa Françesko ile görüşmesi bizi ilgilendirmez. Dünyadaki Ortodoksları temsil eden bizdeki Patrikhane ve bizim Bartolomeos Cenaplarıdır. Rusya Patriği otosefaldir yani otonom bir kilisedir. Bizimkine bağlıdır, bizimkinin adını önce duayla anar. Fakat her zaman bizimkiyle paralel gitmiyor, ters çıkışlar yapıyor. Rekabet çıkarıyor, ama rekabetlik bir şey yok. Esas olan, bizim Patriktir. Ona sahip çıkmamız gerekiyor. Kiril’in Papa ile Küba’da görüşmesi ayrı şey. Barış için görüşen herkes buyursun istediğini yapsın. Bizi ilgilendirmiyor. Biz kendimizinkine bakarız. Küba’ya önce bizimki gitti birkaç yıl önce. Küba’nın ve Fidel’in yalnız zamanında destek oldu, sahip çıktı o insanlara çünkü çok sahipsizdiler. İyi oldu. Bu yeni gidiyor. Buyursun görüşsün Papa ile. Türkiye’yi ilgilendirmez. Protokol de imzalasalar, Ortodoksları dünyada İstanbul temsil ediyor. Putin’in bu görüşmede rolü olması da bizi ilgilendirmez. Biz, bizim Patrik burada ne yapar, ona bakarız. Fener Patrikhanesi, Roma Ortodoks Patrikhanesi demektir ve dünya Ortodokslarının lideridir. Bunu Rusya’da tanır. Bizim saygı göstereceğimiz Patrik, kendi ülkemizdeki müessesemizdir. Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan gelenek budur.” 

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ 
“Η συνάντηση του Πατριάρχη Ρωσσίας Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο δεν μας ενδιαφέρει. Αυτός που εκπροσωπεί τους ανά τον κόσμο Ορθοδόξους είναι το Πατριαρχείο που βρίσκεται στην χώρα μας και ο δικός μας Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης Ρωσσίας είναι Πατριάρχης μίας Αυτοκέφαλης, αυτοδιοίκητης δηλαδή Εκκλησίας. Υπόκειται, όμως, του δικού μας Πατριάρχη, και στις Ακολουθίες μνημονεύει πρώτα του ονόματός Του. Δεν πορεύεται, όμως, πάντοτε παράλληλα πρός τον δικό μας Πατριάρχη, ενίοτε σημειώνονται αντιθέσεις. Εκδηλώνει ανταγωνιστική συμπεριφορά, χωρίς όμως να νοείται στα εκκλησιαστικά ανταγωνισμός, καθώς αυτό που έχει σσημασία είναι ο δικός μας Πατριάρχης. Θά πρέπει να τον στηρίξουμε. Η συνάντηση του Κυρίλλου με τον Πάπα στην Ρώμη είναι κάτι διαφορετικό. Όποιοι επιθυμούν να συναντηθούν για την ειρήνη είναι ευπρόσδεκτοι να πράξουν αυτό που θέλουν. Αυτό δεν ενδιαφέρει εμάς. Εμείς θα προσέξουμε τον δικό μας (Πατριάρχη). Στην Κούβα πρώτα εκείνος πήγε πρό πολλών ετών. Υπεστήριξε την Κούβα και τον ηγέτη της Φιντέλ Κάστρο τον καιρό της απομόνωσής τους, τους ενίσχυσε, διότι ήσαν πολύ απομονωμένοι Καί έπραξε πολύ σωστά. Ο Κύριλλος τώρα ακόμη πηγαίνει. Με το καλό να πάει και να συναντηθεί με τον Πάπα. Για την Τουρκία, όμως, είναι αδιάφορο. Ας υπογράψουν και Κοινή Διακήρυξη. Τους Ορθοδόξους παγκοσμίως η Κωνσταντινούπολη τους εκπροσωπεί. Το εάν έπαιξε κάποιο ρόλο και ο Πούτιν για την πραγματοποίηση αυτής της συναντήσεως ομοίως δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς θα κοιτάξουμε εδώ ο Πατριάρχης μας τι κάνει. Πατριαρχείο του Φαναρίου σημαίνει Ορθόδοξο Πατριαρχείο (Νέας) Ρώμης, αυτό που αποτελεί τον ηγέτη των Ορθοδόξων της υφηλίου. Αυτό το αναγνωρίζει και η Ρωσσία. Ο Πατριάρχης που θα σεβόμαστε εμείς ηγείται δικού μας ιδρύματος, που βρίσκεται στην δική μας χώρα. Αυτό υπαγορεύει η παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κίτρους21 Φεβρουαρίου 2016 στις 6:10 μ.μ.

    Είναι απορίας άξιο, πώς μια τουρκική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, κάνοντας αναφορά στην συνάντηση του Ρωσίας Κυρίλλου με τον Πάπα, αναφέρεται στον "δικό μας Πατριάρχη" και στο "δικό μας Πατριαρχείο". Είναι απορίας άξιο ότι μια τουρκική εφημερίδα μιλά και λέει ότι το "δικό μας Πατριαρχείο" είναι αυτό πού εκπροσωπεί όλους τους Ορθοδόξους και ότι "πρέπει να στηρίξουμε το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη". Φαίνεται ότι η Τουρκία αρχίζει να καταλαβαίνει τον ρόλο πού επιτελεί η Μητέρα Εκκλησία και ο Πατριάρχης του Γένους. Το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης πού για χρόνια εθεωρούντο ότι είναι εχθροί του κράτους, τώρα γίνονται "δικό του και δικός τους". Επιτέλους οι αρχές της γείτονος αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το Πατριαρχείο αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή τους σε όλο τον κόσμο, και πώς χωρίς το Πατριαρχείο και την στήριξη πού θα πρέπει να παρέχουν, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες αναφορές για την Μητέρα Εκκλησία, για την Μεγάλη Εκκλησία, για τον Πρώτο της καθ' ημάς Ανατολής, τον Πατριάρχη του Γένους μας, που να μην μείνουν όμως στα χαρτιά, αλλά με έργα και πράξεις να δώσουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης της Πόλεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails