_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

2/07/2016

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η Σμύρνη ουδέποτε έπαυσε να ζει στις καρδιές μας (φωτό)


Λαμπρή εορτή του Αγίου Βουκόλου
Κείμενο - φωτογραφίες τoυ Αριστείδη Βικέτου 
Σμύρνη, 6 Φεβρουαρίου 2016
Με μεγαλοπρέπεια, που ξαναζωντάνεψε τις εποχές πριν το 1922, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί – Ρωμιοί, Έλληνες, Ρώσοι, Ουκρανοί και Γεωργιανοί της Σμύρνης, πανηγύρισαν σήμερα την μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου Επισκόπου της ιστορικής πόλης και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου. 
Ο Βουκόλος είχε οσιακό τέλος. Οι χριστιανοί της Σμύρνης, σύμφωνα με την παράδοση τον ενταφίασαν με δέος, κοντά στο Κοιμητήριο της “Εφεσιανής Πύλης” και στον τάφο του φύτρωσε μια μεγάλη μυρτιά, που γονατιστή έγερνε πάνω του. Τα μύρτα της έκαναν θαύματα στις γυναίκες, που ήθελαν να γίνουν μάνες και στους ανθρώπους που βασανιζόταν από την θλίψη της αρρώστιας. 

Ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος στο αναλόγιο 

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σε χώρο κοντά στον τάφο οικοδομήθηκε από τη ρωμαίικη κοινότητα της Σμύρνης μεγαλοπρεπής ναός επ΄ ονόματι του Αγίου Βουκόλου στην περιοχή Μπασμανέ. Επειδή, στην συνοικία έμεναν Τούρκοι ο ναός δεν κάηκε, αλλά λεηλατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και αργότερα ως αποθήκη της όπερας. Στα τέλη του 2000 με πρωτοβουλία του δημάρχου Σμύρνης Κοτζάογλου, ο ναός ανακαινίστηκε ως μουσειακός χώρος, αποκαλύφθηκαν ορισμένες τοιχογραφίες, και παραχωρείται από πέρσι ορισμένες φορές τον χρόνο για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών. 
Σήμερα τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Νεαπόλεως Βαρνάβα και Δράμας Παύλου. Είναι σημαντικό ότι η σημερινή Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι η πρώτη μετά την απόφαση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών να συγκληθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας. Επίσης, η Μονή Βατοπαιδίου δώρισε στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας «Παναγία η Παραμυθία», την οποία μετέφεραν χθες το απόγευμα οι πατέρες της Μονής, ιερομόναχοι Ευδόκιμος και Βαρνάβας. Την εικόνα υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ οι πιστοί την έραιναν με άνθη. 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του τόνισε ότι ήλθαμε στην Σμύρνη για να τιμήσουμε «το στολίδι αυτό της Ιωνίας, για να θυμηθούμε τους προγόνους μας, οι οποίοι για αιώνες έζησαν εδώ ειρηνικώς». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η οποία προκάλεσε άφατη συγκίνηση, ο κ. Βαρθολομαίος, ανέφερε: «αληθώς, σήμερα βιώνουμε μια Ορθόδοξη πνευματική αναγέννηση της Σμύρνης, η οποία, άλλωστε, ουδέποτε έπαυσε να ζει στην καρδιά μας, την καρδιά του γένους μας, ουδέποτε έπαυσε να είναι αντικείμενο και υποκείμενο των στεναγμών και των πόθων του πολυπαθούς Γένους μας». Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι «η παλαιά Σμύρνη δεν έχει καεί. Δεν έχει πάψει να υπάρχει». Υπάρχει, συνέχισε, «στο φως που έρχεται από τα επέκεινα, από τα βάθη των αιώνων, από το φως το οποίο αμυδρά σήμερα δείχνει να επανέρχεται, κατά τα κρίματα του Θεού, και να φωτίζει και τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, να φωτίζει και τις ψυχές μας για να κατανοούν "μυστήρια Θεού", τα οποία δεν είναι αντιληπτά με τους αισθητούς οφθαλμούς μας». 


Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν προσκυνητές από την Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο πρέσβης στην Άγκυρα κ. Λουκάκης, ο γενικός πρόξενος Θεόδωρος Τσακίρης, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, η Δήμαρχος Κονάκ και άλλοι επίσημοι. Παρέστη επίσης και μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων η διακεκριμένη ερμηνεύτρια Χαρούλα Αλεξίου, η οποία σήμερα το βράδυ έδωσε συναυλία στην Σμύρνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails