________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/29/2016

ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ


Σήμερα 29 Φεβρουαρίου έχει τα γενέθλια του ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος. Ήταν 29 Φεβρουαρίου 1940, όταν γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, στο πονεμένο νησί της Ίμβρου. 
Από τη φύση τους τα γενέθλια αυτά είναι ξεχωριστά, μια και όπως γνωρίζουμε 29η ημέρα ο Φεβρουάριος έχει κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν είναι όμως μόνο τα γενέθλιά του ξεχωριστά, ξεχωριστή είναι ολάκερη η ζωή του. Ξεχωριστοί οι τρόποι του, ξεχωριστοί οι στόχοι του, ξεχωριστοί οι αγώνες του, ξεχωριστή και μεγάλη η προσφορά του στην Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Αεικίνητος και ακούραστος ο Πατριάρχης μας έχει κάνει καλά γνωστή την Ορθοδοξία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα μήκη και στα πλάτη του πλανήτη. Γνωστός, αγαπητός και σεβαστός σε όλη τη Χριστιανοσύνη και σε όλους τους εκκλησιαστικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους. Απλός στους τρόπους, εντυπωσιάζει με την απλότητα και την αρχοντιά του συνάμα. Υπερασπιστής και αγωνιστής ακέραιος των δικαίων της Εκκλησίας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν βάζει τίποτα πιο πάνω από αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που εγείρει αντιδράσεις και κάποιες φορές έχει και πόλεμο από ορισμένους. Παρακολουθώντας την ζωή του κανείς, είναι λογικό να του γεννηθεί η απορία, πώς αντέχει τόσο πολύ ο Πατριάρχης μας. Αντέχει γιατί αυτό που κάνει, το κάνει με την καρδιά του. Όλο αυτό δεν είναι για τον Οικουμενικό Πατριάρχη τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή του. Ζει για την Εκκλησία. 
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι αντίθετοι. Όμως κατά κύριο λόγο αυτοί όλοι τσαλαβουτούν από δω κι από κει κι επειδή δεν έχουν σταθερές βάσεις, γι' αυτό και νομίζουν κάθε φορά που στο τσαλαβούτημά τους συναντούν κάτι σκληρό, ότι πατούν σε σταθερό έδαφος. Γι' αυτό και τους βρίσκουμε τη μια εδώ και την άλλη εκεί. Δεν είναι όμως επί του παρόντος αυτό το θέμα μας. 
Τα φετινά γενέθλια του Πατριάρχη μας έτσι κι αλλιώς είναι ξεχωριστά μια και συμπίπτουν με την ακριβή ημερομηνία της γέννησής του. Σηματοδοτούν όμως και μια εξολοκλήρου ξεχωριστή και μοναδική χρονιά εφόσον στην διάρκειά της μέλλει να συνέλθει η Μεγάλη Πανορθόδοξος Σύνοδος, ένα όνειρο ζωής γι' αυτόν. 
Να' ναι πολλά πάμπολλα τα έτη του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας για το καλό της Εκκλησίας μας, όπερ σημαίνει για το καλό όλων μας! 
Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης 
Αννόβερο-Γερμανίας

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κίτρους1 Μαρτίου 2016 στις 1:01 μ.μ.

    29 Φεβρουαρίου 1940. Ημέρα πού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είδε το πρώτο φώς της ημέρας στην όμορφη Ίμβρο. Η ημέρα αυτή, είναι και εκείνη πού ο Θεός, ευλόγησε ιδιαιτέρως τον μικρό τότε Δημήτρη Αρχοντώνη να φτάσει στο ύπατο αξίωμα της Εκκλησίας και του Γένους. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι αυτός πού έβγαλε το Πατριαρχείο από την αφάνεια. Είναι αυτός πού έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο το Φανάρι και τα προβλήματα της Ομογενείας της Πόλεως. Είναι αυτός πού με την επιμονή του, προκάλεσε το ενδιαφέρον για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είναι αυτός που ευαισθητοποίησε τους μεγάλους και ισχυρούς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι αυτός πού έκανε τις μεγάλες ιεραποδημίες σε όλο τον πλανήτη, προσφέροντας σε όλους τα νάματα της Ορθοδόξου Θεολογίας. Είναι αυτός πού λειτούργησε σε χορταριασμένες και γκρεμισμένες Εκκλησίες στην Καππαδοκία, την Ιωνία, τον Πόντο. Είναι αυτός πού τέλεσε Τρισάγια σε ξεχασμένα μνήματα, πού άναψε κεριά και προσευχήθηκε σε μέρη πού ανθούσε ο Ελληνισμός. Είναι αυτός πού εξέλεξε νέους Αρχιερείς, οι οποίοι με αγάπη για το Πατριαρχείο και για τις Μητροπόλεις τους, αγωνίζονται αφού τις επισκέπτονται και λειτουργούν σε αυτές. Είναι αυτός πού μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια ετοιμασιών, θα προεδρεύσει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η ευχή και προσευχή μας είναι, ο Θεός να ευλογεί, να αγιάζει και να μακροημερεύει τον Πατριάρχη μας για πολλά πολλά χρόνια. Πολλά, καλά, ευλογημένα και καρποφόρα τα έτη σας Παναγιώτατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails