________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/31/2017

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ)


Ι. Μητρόπολις Βελγίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου. 
Την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου. 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της Ελλάδος και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. 
Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βέλγιο κυρία Ελευθερία Γαλαθιανάκη αναφερόμενη στη σπουδαία αυτή στιγμή της ελληνικής ιστορίας. 


Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ο οποίος μίλησε για το μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος, όπως αυτό φάνηκε κατά την νικηφόρα αντίσταση της Ελλάδας το 1940 και στη δυνατότητα που έχει η ελληνική σκέψη να αναγεννήσει και πάλι τον κόσμο σε καιρούς κρίσεων και δυσκολιών. “Εκεί, στα ψηλά βουνά της Αλβανίας ο ελληνικός στρατός, κάτω από τη Σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους, έδωσε μάθημα ανυποταγής στο άδικο σε όλη την ανθρωπότητα. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν ο λαός που γέννησε τη Δημοκρατία, ο λαός που έδωσε τα φώτα του στον κόσμο, να υπέκυπτε αμαχητί στα χέρια των κατακτητών. Με λάβαρο και πάλι το μαφόρι της Κυρίας Θεοτόκου, οι Έλληνες το ’40 επανέλαβαν το μολών λαβέ του Λεωνίδα... Στην κρίση που περνάει σήμερα η Ευρώπη και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, η ελληνική ψυχή έχει να προσφέρει πολλά... Η Ελλάδα που αναγέννησε την Ευρώπη, ήρθε η ώρα την ξανα αναγεννήσει!” 


Στην Δοξολογία πέραν της Ελληνίδος Πρέσβεως παρέστησαν υπάλληλοι της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, επικεφαλής της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κ. Δημήτριος Αργυρόπουλος και πλήθος κόσμου. 
Το μεσημέρι της 29ης Οκτωβρίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κοιμητήριο των Βρυξελλών, στον χώρο που βρίσκονται οι τάφοι των πεσόντων κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ενταφιασμένοι και τρεις Έλληνες στρατιωτικοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails