________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/04/2018

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΟΥΚΟΛΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ  
Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΟΥΚΟΛΟΥ 
Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε, προεορτίως, όπως είχεν εξαγγελθεί, η ετησία πανήγυρη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου Επισκόπου Σμύρνης, στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου, Επισκόπων Σμύρνης, στην περιοχή Μπασμανέ της πρωτεύουσας της Ιωνίας Σμύρνης. 
Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης, πολυμελής όμιλος κληρικών και λαϊκών από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, υπό την ηγεσία του Ποιμενάρχου τους, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιωάννου, ο Εξοχ. κ. Πέτρος Μαυροειδής, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Άγκυρα, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν και ως Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη, η Ευγεν. κ. Αργυρώ Παπούλια, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη, και πολυάριθμοι προσκυνητές από την Χίο και την Ελλάδα. Επίσης προσήλθαν και μετέφεραν τον συγχαρητήριο εόρτιο χαιρετισμό τους ο Αρχιεπίσκοπος των εν Σμύρνη Ρωμαιοκαθολικών, ο Αγγλικανός Πάστορας της Σμύρνης και ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητος Σμύρνης, οι οποίοι και παρεκάθησαν στο επίσημον άριστον της ημέρας, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου. 


Το Σάββατο, το εσπέρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης κόμισε και παρέδωσε στον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Βουκόλου, το οποίο θα αποθησαυρίζεται στο εξής στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης προς αγιασμό των μελών της και απτή ευλογητική παρουσία του πρώτου Επισκόπου της πόλης, μαθητού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού. 
Στη συνέχεια τελέσθηκε Μ. Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, μετά το πέρας του οποίου τον Θείο Λόγο κήρυξεν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ευσέβιος Σπουργίτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, αναφερθείς με τρόπο γλαφυρό στην αποστολικότητα της Μητροπόλεως Σμύρνης και στην ζωή, στο έργο και στις παρακαταθήκες για τους χριστιανούς κάθε εποχής του εορταζομένου πρώτου Επισκόπου της. 


Την Κυριακή, 4ην Φεβρουαρίου, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής καί Ρεντίνης κ. Ιωάννου και συλλειτουργησάντων των Μητροπολιτών Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου. Ο Σεβ. κ. Ιωάννης στην εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε με τρόπο συγκινητικό στον επαναπατρισμό, τρόπον τινά, του Αγίου Βουκόλου στην επισκοπική καθέδρα αυτού και δοξολόγησε τον Θεό που τον αξίωσε να καταστεί κομιστής του αποτμήματος του λειψάνου του Αγίου στον τόπο όπου αυτός διηκόνησε και ηγιάσθη και αγιάζει μέχρι σήμερον τους επικαλουμένους το όνομά του πιστούς, ως και στη σημασία της ιστορικής Σμύρνης για την Ορθοδοξία και το ευσεβές Γένος μας. Τέλος, ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. κ. Βαρθολομαίος, τον ευχαρίστησε για την πνευματική πανδαισία και την μεγάλη ευλογία που εδώρησε στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης δια της παραδόσεως του ιερού τούτου λειψάνου, το οποίον θα φυλαχθεί ως πολύτιμος πνευματικός θησαυρός, μαζί με το ήδη παραδοθέν σε αυτόν υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την ημέρα της ενθρονίσεώς του, απότμημα του λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου.


Τα αναλόγια του ιστορικού Ιερού Ναού των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου Σμύρνης εκόσμησε πολυμελής χορωδία υπό την διεύθυνση του Μουσικολ. κ. Ιωάννου Χαβιαρλή, Λαμπαδαρίου του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίου Πέτρου Άργους, η οποία και παρουσίασε και παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails