________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/19/2019

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σε απευθείας μετάδοση από τον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 
Στην Ομιλία Του κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε με λόγους θερμούς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την αναγραφή του ονόματος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου στα Δίπτυχα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Σημειωτέον ότι κατά την σημερινή Θεία Λειτουργία μνημονεύτηκε για πρώτη φορά επισήμως σε Συλλείτουργο Προκαθημένων το όνομα του Επιφανίου Κιέβου, γεγονός που συνιστά την τυπική "αναγνώριση" της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Με τους δύο Προκαθημένους συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Δράμας κ. Παύλος και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ως μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας, καθώς επίσης οι Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ.Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συπροσευχόμενοι παρέστησαν ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, και οι Σεβ. Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων Θεσσαλονίκης,
Έψαλαν χοροί ψαλτών της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και η χορωδία των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, η οποία ερμήνευσε, στο προαύλιο του Ναού - μετά την Θ. Λειτουργία - προς τιμήν του "Πράσινου Πατριάρχου" το "οικολογικό" τραγούδι των Μ. Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσου "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης".
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην ιστορία του παλαιοχριστιανικού Ναού της Παναγίας Αχειροποιήτου, ο οποίος κάτω από την σκέπη της Παναγίας φιλοξένησε κατά τα έτη 1914 και 1924 πρόσφυγες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.
Αναφερόμενος εν συνεχεία στην Αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας ο Πατριάρχης σημείωσε ότι το αίτημα ήταν δίκαιο και ιστορικό, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου για την αναγνώριση και την αναγραφή του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος.



Ακολουθούν φωτογραφίες του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails