________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/15/2019

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: «ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ»!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ είναι απίστευτα εκτεθειμένος με όσα έχει πει και έχει κάνει γύρω από το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου 2019.  
Η Ιερά Σύνοδος με σημερινό (15-10-2019) ανακοινωθέν της, τονίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι «το εκδοθέν Δελτίο Τύπου, το οποίο στηρίχθηκε τόσο στην εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και στην γενομένη συζήτηση κατά την οποία συμμετείχαν 33 Αρχιερείς, όπως και στα συμπεράσματα, τα οποία στο τέλος της συζητήσεως ανακοίνωσε ο Μακαριώτατος, αναγνώσθηκε εις επήκοον πάντων και κατόπιν γενομένων υπό των Αρχιερέων διορθώσεων, έλαβε την τελική του μορφή και απετέλεσε απόφαση της Ιεραρχίας.» 
Διαψεύδει, έτσι, πανηγυρικά τον ισχυρισμό του Κυθήρων ότι «δυστυχῶς, εἰς τήν δημοσιότητα ἐδόθη ἡ ἀναληθής εἴδησις καί ἡ πληροφορία ὅτι μόνο ἑπτά Μητροπολῖται ἦσαν οἱ διαφωνοῦντες πρός τήν ἀναγνώρισιν τῆς νέας «Αὐτοκεφαλίας» καί ὅλοι οἱ ὑπόλοιποι ἐτάχθησαν ὑπέρ αὐτῆς. Μεγάλο λάθος αὐτό καί θέλω νά πιστεύω ὅτι δέν εἶχε σκοπιμότητα, ἀλλ’ ἦτο ἐκ παραδρομῆς. Γιατί οἱ περισσότεροι ἐκ τῶν παρόντων δέν ἔλαβαν τόν λόγον, ἀλλ’ αὐτοί ἐξ ὅσων γνωρίζουμε δέν σημαίνει ὅτι εἶναι ὑποστηρικτές τῆς νέας «Αὐτοκεφαλίας». Καί τό ἄλλο μεγάλο λάθος εἶναι ὅτι διεδόθηκε ἀστραπιαῖα ὅτι ἐλήφθη ἀπόφασις ὑπέρ τῆς ἀναγνωρίσεως τοῦ Οὐκρανικοῦ Αὐτοκεφάλου…». 
Η Ιερά Σύνοδος «αδειάζει» απολύτως τον Κυθήρων, τον οποίον, όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, με την σημερινή, επίσης, δήλωσή του: 
«Ἐξ ἀφορμῆς γραπτῆς δηλώσεως τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων καί ἀγαπητοῦ ἐν Χριστῷ ἀδελφοῦ κ. Σεραφείμ διά τό θέμα τῆς αὐτοκεφαλίας τῆς Οὐκρανίας εἰς τήν ὁποίαν μεταξύ ἄλλων ἀναφέρεται ὅτι «Καί ὁ ἀπουσιάζων διά τοπικόν Ἱερατικόν Συνέδριον Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, συμμεριζόμενος τάς θέσεις τῶν ὡς εἴρηται Σεβ. Μητροπολιτῶν, ἐζήτησε νά παράσχῃ τήν ἐξουσιοδότησίν του εἰς τήν ἐλαχιστότητά μου σέ περίπτωσιν διεξαγωγῆς ψηφοφορίας, ἀλλά δέν ἐγένετο ἁρμοδίως δεκτό τό αἴτημά του», ἐπιθυμῶ νά δηλώσω, σαφῶς καί κατηγορηματικῶς, ὅτι οὐδέποτε ἐζήτησα νά ἐξουσιοδοτήσω τόν Σεβασμιώτατον Ἅγιον Κυθήρων ἤ ἄλλον Σεβασμιώτατον Ἅγιον ἀδελφόν διά τήν Συνεδρίασιν τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τό Σάββατον 12-10-2019.» 
Σε προηγούμενο κείμενό μας τονίσαμε την τεράστια ευθύνη του Κυθήρων Σεραφείμ για το άρθρο του κληρικού του Άγγελου Αγγελακόπουλου, με τίτλο: «Θα υποδεχθούν με τιμές οι Αγιορείτες τον Οικουμενικό Πατριάρχη;» 
Στο συγκεκριμένο άρθρο ο κληρικός της Μητροπόλεως Κυθήρων καλεί, ουσιαστικά, σε ανταρσία τους Αγιορείτες εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Άγιον Όρος από 19-22 Οκτωβρίου. Όμως και ο ίδιος ο Κυθήρων «εξέφρασε φόβο για τυχόν έκτροπα στο Άγιο Όρος», σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο sputniknews. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Σήμερα ο ίδιος ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ προβαίνει σε απαράδεκτες δηλώσεις, στο sputniknews για την επικείμενη Πατριαρχική επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη: 
Την ίδια στιγμή εξέφρασε τους φόβους για τα όσα μπορούν να προκύψουν μετά την κοινή λειτουργία Βαρθολομαίου - Ιερώνυμου στη Θεσσαλονίκη στις 19 Οκτωβρίου και την πιθανή μνημόνευση του Επιφάνιου, που πιθανότατα θα βρίσκεται εκεί, κάτι το οποίο θα σημάνει την επίσημη αναγνώριση: «Φοβόμαστε μήπως τα πράγματα έχουν κάποια όξυνση και ελπίζουμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αν προχωρήσει αυτό το θέμα, σε λίγες μέρες που θα έχουν στη Θεσσαλονίκη συλλείτουργο, αν καλέσουν και τον Επιφάνιο, φοβάμαι ότι εκεί θα οξυνθούν τα πράγματα. Να μη χυθεί αίμα. Υπάρχουν άνθρωποι που στεναχωριούνται και ανησυχούν για όσα συμβαίνουν». 
Δηλαδή από ποιόν μπορεί να χυθεί αίμα Σεβασμιώτατε στην Θεσσαλονίκη; 
Από τους ανθρώπους «που στεναχωριούνται και ανησυχούν για όσα συμβαίνουν»; Και ποιοι είναι αυτοί; Μήπως τους γνωρίζετε; Έχετε κάποια σχετική πληροφόρηση; Μήπως πρέπει να πάτε στην Αστυνομία για να εκφράσετε τους φόβους σας, ώστε να αποτραπεί το κακό; 
Έχετε επίγνωση των όσων λέτε; 
Αν συμβεί το παραμικρό στην Θεσσαλονίκη – ή στο Άγιον Όρος – θα είστε ο πρώτος που θα κληθεί να απολογηθεί. 
Ελπίζω να καταλάβατε τι εννοώ…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails