________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/04/2019

Μνήμη Αδριανουπόλεως Δαμασκηνού στο Σαμπεζύ Γενεύης


Επί τη συμπληρώσει οκταετίας από την εις Κύριον εκδημία του, από Ελβετίας, μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού, του Παπανδρέου, ετελέσθησαν, την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, στον εν Σαμπεζύ Γενεύης Ιερό Σταυροπηγιακό Ναό του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, η Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου, πνευματικού τέκνου του αποιχομένου Ιεράρχου, από τον οποίο χειροτονήθηκε Διάκονος (1990) και Πρεσβύτερος (1993), αναλαμβάνοντας στην συνέχεια την Πρωτοσυγκελλία της Ιεράς Μητροπόλως Ελβετίας (1997-2018). 
Τον ιερουργούντα αρχιερέα περιεστοίχιζαν ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Τσέτσης, συμμαθητής του μακαριστού στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1950 και συνεργάτης του, κατά διαστήματα, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Βασίλειος Κοτρότσιος, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας και Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Γενεύης, πνευματικό δε, και αυτός, τέκνο του αειμνήστου Δαμασκηνού, από τα χέρια του οποίου έλαβε την χάρη της Ιερωσύνης, ο Αρχιδιάκονος του Μητροπολίτου Ελβετίας Γαβριήλ Μπαρατασβίλι και ο Διάκονος Δαμασκηνός Κασσώτης, ο και λαβών το όνομα αυτό εις μνήμην του αοιδίμου Ιεράρχου και πρώτου Μητροπολίτου Ελβετίας. 


Μετά την Οπισθάμβωνον ευχήν και προ της ενάρξεως της επιμνημόσυνης τελετής, ο Μητροπολίτης Ελβετίας ομίλησε με πολλή συγκίνηση για την αφοσίωση με την οποία ο μακαριστός Μητροπολίτης Δαμασκηνός, επί δεκαετίες ολόκληρες διηκόνησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθοδοξία γενικά, κυρίως στα πλαίσια της προετοιμασίας και προπαρασκευής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δραστηριοποιούμενος συνάμα και για την προώθηση του Διαχριστιανικού και του Διαθρησκειακού διαλόγου. 
Να σημειωθεί ότι κατόπιν ειδικής αδείας των Αρχών του Καντονίου και της Δημοκρατίας της Γενεύης, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός ενταφιάσθηκε στον αυλόγυρο του Ορθοδόξου Κέντρου. Ο τάφος του βρίσκεται πίσω από το Ιερό Βήμα του Σταυροπηγιακού Ιερού Ναού του Αγίου Παύλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails