Του Αριστείδη Βικέτου
Εποικοδομητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους κόλπους της Ορθοδοξίας είχαν χθες στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος, με πρόσκληση του πρώτου επισκέπτεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οι συνομιλίες έγιναν στον απόηχο της συνάντησης στο Αμμάν, στην οποία πήραν μέρος μόνο πέντε από τις 15 κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Από την ανακοίνωση της συνάντησης έγινε σαφές ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θέλει να υποσκελίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έψεξε ορισμένους Προκαθημένους για την στάση τους, επισημαίνοντας πως αντιλήφθηκε ότι «δεν έχουν κατανοήσει ακόμα τα προβλήματα της Ορθοδοξίας». Δεν έχουν αντιληφθεί, είπε, ότι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο το 2016, στην Κρήτη, έγιναν αρκετά, αλλά, δυστυχώς, σημείωσε, «δεν τα εφαρμόζουμε».
Ο Μακαριώτατος μίλησε αυστηρά και κάλεσε τους «φωνασκούντες», όπως τους χαρακτήρισε, «να προσγειωθούν και να αφήσουν τα μεγάλα λόγια,αν πράγματι θέλουν μια σωστή Ορθοδοξία». Για τον ίδιο, είπε, το ζήτημα δεν είναι η μνημόνευση- αναγνώριση του Μητροπολίτη Κιέβου, Επιφανίου, αλλά τα γενικότερα προβλήματα και η μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.
Επίσης, επαίνεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, διότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας καθιέρωσε τις συνάξεις των Προκαθημένων. Είναι κάτι που σας τιμά ιδιαιτέρως. Ευελπιστούσατε, Παναγιώτατε, ότι θα λύναμε τελεσίδικα, και εγώ άρχισα να το πιστεύω, τα προβλήματα της Ορθοδοξίας».
Ο κ. Χρυσόστομος παρατήρησε ότι είδε δυστυχώς, «το στενόκαρδο μερικών αδελφών Προκαθημένων».
Σχετικά με την υπερόρια δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας σε τοπικές Εκκλησίες με Τόμους, που ορίζουν σαφώς τα όριά τους, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε πως σε πρόσφατες συναντήσεις του προέτρεψε άλλους Προκαθημένους (σ.σ. Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο) μην υπερβαίνουν αυτά τα όρια, κι ούτε να στέλνουν σε άλλες δικαιοδοσίες Επισκόπους τους, με την πρόφαση ότι υπάρχουν πολλοί ομοεθνείς τους, αντιβαίνοντας έτσι στην εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.
Σχετικά με την πραγματοποίηση μιας μελλοντικής Μεγάλης Συνόδου, ο Μακαριώτατος τόνισε πώς ο ίδιος το είχε προτείνει μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο τής Κρήτης το 2016. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε, πρέπει να τεθούν τα θέματα, να γίνουν σεβαστοί οι Τόμοι Αυτοκεφαλίας, που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να προχωρήσουμε για το καλό τής Ορθοδοξίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος είναι «άνθρωπος του διαλόγου, με ανοικτούς ορίζοντας, με ποιμαντική ευαισθησία και οξύ αισθητήριο διά τα σημεία των καιρών». Ποτέ δεν υπήρξατε, Μακαριώτατε, «οπαδός μιάς κλειστής και εσωστρεφούς Ορθοδοξίας. Εις το σημείο αυτό, έχουμε κοινούς προβληματισμούς και κοινό προσανατολισμό», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος. Τέλος, ανέφερε ότι για τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου «και της ευρυτέρας προσφοράς Σας εις την οικουμενικήν Ορθοδοξίαν, θα αναφέρωμεν περισσότερα κατά την προσφώνησίν μας την Κυριακήν της Ορθοδοξίας εις τον πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων, στο Φερίκιοϊ,και ανέγνωσε την πρώτη στάση των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο.
Στο τέλος της Ακολουθίας ο κ. Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στους Ρωμιούς της Πόλης, είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση, γιατί βρίσκεται ανάμεσα τους και γιατί στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, που έχει ιστορία πάνω από 150 χρόνια, υπήρξε εφημέριος ο μακαριστός και προσφιλής Πατριάρχης, Δημήτριος. Επίσης, ο Κύπρου Χρυσόστομος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «στις μέρες μας προσπαθεί ο άνθρωπος να βρει τη ψυχική του γαλήνη και δεν τα καταφέρνει. Βλέπουμε πολέμους, ακαταστασία, διαμάχες, κι όλα αυτά, διότι δεν βάλαμε τον Χριστό μέσα μας, όπως Τον άφησε να εισέλθει στα σπλάχνα της η Παναγία μας. Αν όμως πράξουμε, όπως η Μητέρα όλων μας Υπεραγία Θεοτόκος, θα βρούμε την πραγματική γαλήνη, χαρά και ευτυχία».
Τέλος, ευχήθηκε να ακολουθήσουν καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο και να επέλθει συμφιλίωση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της περιφέρειας Ταταούλων, ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την τιμή και ευλογία να προσέλθει και να χοροστατήσει στον Ναό των Δώδεκα Αποστόλων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ακατάλυτους δεσμούς της Κωνσταντινούπολης και της Κύπρου και αναφέρθηκε σε συντομία στην περιφέρεια Ταταούλων και ιδιαίτερα στην ιστορία της κοινότητας Φερίκιοϊ και του Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστόλων.
Ο Σασίμων Γεννάδιος ευχήθηκε η Παναγία να προστατεύει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για να πηδαλιουχεί σταθερά την Εκκλησίας της μαρτυρικής Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου