________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/14/2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Μία κίνηση και 22 λέξεις


Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Μία κίνηση και 22 λέξεις 

Πολλή "θεολογία" αναπτύσσεται τελευταία για την ιερότητα του προσώπου και το χώρο του ιερού ναού εξ αιτίας της χρήσης της μάσκας μέσα σε αυτόν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ορίζεται από τους επιστήμονες και τους ειδικούς προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από την πανδημία του κορωνοϊού. 
Από πολλούς εξαίρεται η ιερότης του προσώπου και υποστηρίζεται ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ η προστασία του με μάσκα από τον κορωνοϊό αποτελεί βλασφημία. Αρκετοί μάλιστα καλούν τους πιστούς να εκφράσουν απείθεια και να εναντιωθούν στην χρήση της μάσκας μέσα στο ναό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πιστοί να διχάζονται και πολλές φορές να καταλήγουν σε φιλονικίες μεταξύ τους ή με τους υπεύθυνους για την τήρηση των μέτρων. 
Φαίνεται πως κάποιοι φοβούνται μήπως η ενασχόληση του κόσμου με την μάσκα έχει ως αποτέλεσμα να ανακαλύψουν τις μάσκες που φορούν οι ίδιοι, διότι είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι δοθείσης ευκαιρίας φόρεσαν πολλών ειδών μάσκες, όπως μάσκες πίστεως, μάσκες ευσεβείας, μάσκες αγωνιστικότητας, μάσκες ομολογίας κ.α. Και ενώ η χρήση της μάσκας αποτελεί γενικευμένο μέτρο για όλους τους χώρους λατρείας, σχεδόν στο σύνολό τους όσοι αντιτίθενται στην χρήση της, μιλούν για μεθοδευμένο πόλεμο εναντίον της Πίστεώς μας. 
Εκείνο όμως που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως, ενώ μετά μανίας υποστηρίζουν την ιερότητα του προσώπου, με την ίδια μανία ή και περισσότερη στρέφονται εναντίον του σεπτού προσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου επειδή εμφανίσθηκε με προστατευτική μάσκα σε ιερό ναό της Κωνσταντινουπόλεως. Έπραξε δηλαδή το αυτονόητο. Πέρα της αποδοχής της ιερότητος του προσώπου, έδειξε ότι σέβεται τους συνανθρώπους του, ότι τιμά εκείνους που αγωνίζονται για την καταστολή της πανδημίας και υπακούει στις συμβουλές τους για το καλό της γενικής υγείας. Γνωρίζει πολύ καλά ο Παναγιώτατος ότι η μάσκα υγείας προστατεύει εν αντιθέσει με τις άλλες μάσκες του ζηλωτισμού και της απείθειας που φορούν κάποιοι μόνο και μόνο για να βλάψουν τον κόσμο. Αυτά που λένε ότι δήθεν μέσα στο ναό δεν κινδυνεύουν οι άνθρωποι είναι και αθεολόγητο και ανιστόρητο. Από την στιγμή που "παρεδόθημεν τη φθορά" το φυσικό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό μαζί μας. Όλοι αυτοί που διαστρεβλώνουν ουσιαστικά την διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί ναών, δεν έχουν πληροφορηθεί ότι ιεροί ναοί έχουν καταστραφεί και πρόσφατα μάλιστα, από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες από τις λεγόμενες φυσικές καταστροφές; Φοβούνται να το θυμούνται ή δεν βοηθά τις άνευ λογικής θεολογίες τους; Καλά κάνει λοιπόν εκείνος που ακόμα κι όταν επισκέπτεται το ναό λαμβάνει μέτρα προφύλαξης. Όπως μέσα στο χώρο του ιερού ναού επηρεαζόμαστε από την ζέστη και το κρύο, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις μεταδιδόμενες ασθένειες. Δεν είναι άσχετο το περιβάλλον του ναού από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον και μην μπερδεύουν κάποιοι, σκοπίμως μάλιστα τα ιερέ και άγια που τελούνται στο ναό με τον γενικότερο περιβάλλοντα χώρο. Δεν καταργείται η ιερότητα του προσώπου ούτε του ναού με την χρήση της προστατευτικής μάσκας. Με αυτή την λογική μήπως αποτελεί προσβολή της ιερότητας του προσώπου και η χρήση των γυαλιών οράσεως; 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με μια κίνησή του και με 22 λέξεις έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στα θέματα που έχουν εγερθεί λόγω κορωνοϊού και αφορούν την Θεία Μετάληψη και την χρήση της μάσκας. Με το να φορέσει μάσκα μας έδειξε ότι χωρίς να ερχόμαστε σε αντίθεση με τους ειδικούς που συνιστούν την χρήση της, μπορούμε χωρίς κανένα πρόβλημα και σκέψη να μπαίνουμε στους ναούς και έβαλε και τέρμα στο θέμα της Θείας Κοινωνίας λέγοντας: "Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιο του κορωνοϊού". 
Τώρα με την ευκαιρία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ας αφήσουμε κατά μέρος τις διάφορες αιτιάσεις και ας επισκεφθούμε τους ναούς μας, όπου επιβάλλεται με μάσκα φυσικά, να ανάψουμε ένα κερί στην Χάρη της και να την παρακαλέσουμε να μεσιτεύσει στον Υιό της να μας απαλλάξει από την επικρατούσα πανδημία και να στηρίξει την Εκκλησία Του διατηρώντας την "ακλινήν και ακράδαντον" όπως ψάλλουμε στις καταβασίες της εορτής και είναι πολύ αναγκαίο στις μέρες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails